Ενδέχεται οι Τούρκοι να ναρκοθετήσουν τις διερευνητικές επαφές θέτοντας θέμα κυριαρχίας νησιών μας (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Ενημερώθηκε: 21/02/22 - 00:05

Με την τουρκική αντιπροσωπεία να βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών να είναι εύθραστο, σήμερα, Δευτέρα 21/2 μεταξύ των δύο πλευρών θα συζητηθούν θέματα οικονομικής συνεργασίας, ενώ την Τρίτη ξεκινά ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών στον απόηχο των επίσημων αμφισβητήσεων κυριαρχίας και ακραίας ρητορικής από την πλευρά της Τουρκίας.

«Η Ελληνική Εξωτερική πολιτική δεν παρέμεινε αδρανής, απλός παρατηρητής των εξελίξεων. Επέκτεινε το πεδίο δράσης της και ενίσχυσε περαιτέρω τις συμμαχίες και τις εταιρικές σχέσεις της. Δυστυχώς, όμως, μία χώρα της αμέσου γειτονίας μας συνεχίζει να αγνοεί τους βασικούς αυτούς κανόνες. H Ελλάδα, παρά τις άμεσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον σταθεροποιητικό της ρόλο και να αποτελεί παράγοντα ασφαλείας, αξιόπιστο σύμμαχο και εταίρο, εφαρμόζοντας μια εξωτερική πολιτική, η οποία έχει μονίμως ως βάση της τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου» είπε ο Νίκος Δένδιας σε χαιρετισμό του στο πάνελ με θέμα "Politics and International Relations" που διοργανώνει η ελληνική κοινότητα του LSE στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Greece 2022: Semper Ad Meliora".

Δείτε το tweet του Νίκου Δένδια με το απόσπασμα του χαιρετισμού του:

pic.twitter.com/i9FFxKYEkG

Η Ελλάδα, παρά τις άμεσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον σταθεροποιητικό της ρόλο και να αποτελεί παράγοντα ασφαλείας (χαιρετισμός στο πάνελ “Politics & International Relations” που διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα του LSE)

February 20, 2022

Θα επιτευχθεί άραγε πρόοδος στο νέο γύρο των διερευνητικών επαφών; Οι συνεχείς αναφορές στην οχύρωση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη γειτονική χώρα είναι οι αναφορές των τουρκικών διεκδικήσεων σε πρόσφατο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου CNN TURK.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος: «Η Άγκυρα ετοιμάζεται να προειδοποιήσει την κυβέρνηση της Αθήνας για την κυριαρχία στα νησιά του Αιγάιου και στις θαλάσσιες ζώνες αυτών των νησιών. Οι θαλάσσιες ζώνες, η υφαλοκρηπίδα, ο εναέριος χώρος, τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και η στρατιωτικοποίηση των νησιών, είναι πολλά απο τα προβλήματα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Η Τουρκία από την πρώτη στιγμή καταδικάζει την Ελλάδα σε διμερές επίπεδο, στα Ηνωμένα Έθνη και σε Διεθνείς πλατφόρμες, όπως το ΝΑΤΟ, με διαμαρτυρίες».

Σε σημερινό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας DAILY SABAH παίρνουμε μια γεύση απο τα θέματα που πιθανότατα η τουρκική αντιπροσωπεία θα θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων.

«Οι γείτονες Τουρκία και Ελλάδα διαφωνούν για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανταγωνιστικών διεκδικήσεων για τη δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο, τον εναέριο χώρο, την ενέργεια, το εθνικά διχασμένο νησί της Κύπρου και το καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος. Η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει απορρίψει αξιώσεις για τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, τονίζοντας ότι αυτές οι υπερβολικές αξιώσεις παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι αυτά τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τις Ειρηνευτικές Συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού υπό τον όρο ότι θα αφοπλιστούν και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτόν τον όρο της Συνθήκης τη δεκαετία του 1960».

Σε άλλο σημείο του άρθρου η εφημερίδα εκφράζει την ενόχληση της Άγκυρας για τις συμμαχίες αλλά και τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρα μας. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφός

«Παρά το γεγονός ότι δεν έχει πρόθεση να μπει σε κούρσα εξοπλισμών με τη γειτονική και σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, Τουρκία, το αναπτυσσόμενο πρόγραμμα εξοπλισμών της Ελλάδας έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τα τουρκικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, εναντίον των οποίων η Γαλλία είναι από τα λίγα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν προσφέρει δημόσια υποστήριξη τους τελευταίους μήνες. Η Τουρκία χαρακτήρισε «μάταιες» τις κινήσεις εξοπλισμού της Ελλάδας».

Διεθνολόγοι υποστηρίζουν ότι ενδέχεται οι Τούρκοι να ναρκοθετήσουν το διάλογο θέτοντας θέματα κυριαρχίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ωστόσο οι διερευνητικές επαφές είναι μια ευκαιρία ακόμα για την Αθήνα να απορρίψει τις αιτιάσεις της Άγκυρας.

O καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Υφαντής υποστηρίζει ότι «οι διερευνητικές επαφές ξαναρχίζουν χωρίς να επικρατεί καμία αισιοδοξία ότι μπορεί να οδηγήσουν κάπου δεδομένης της συμπεριφοράς της Τουρκίας όλο το προηγούμενο διάστημα και δεδομένης της πλατφόρμας που προωθεί, στην οποία συνδέει την αποστρατικοποίηση με την κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Θα ήταν εξαιρετικά μεγάλη έκπληξη αν δεν θέσει από τη αρχή το ζήτημα της αποστρατικοποίησης. Ο στόχος είναι είτε να αναγκάσει την Αθήνα να συζητήσει είτε να την αναγκάσει να αποχωρίσει και μετά να την δείξει με το δάχτυλο ως υπεύθυνη της αδυναμίας διαλόγου. Η Αθήνα δεν έχει κανένα λόγο να αποχωρίσει ή να δυναμιτίσει τη διαδικασία αυτή μπορεί πάρα πολύ καλά να απορρίψει τις θέσεις της Άγκυρας και να θέσει τη δική της ατζέντα».

«H Αθήνα δεν φοβάται να συνομιλεί με την Τουρκία ούτε να προβάλει τις εθνικές μας θέσεις που άλλωστε εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο» τονίζει ο Τάσος Χατζηβασιλείου. Διεθνολόγος και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και συμπληρώνει ότι: «η Τουρκία προβάλει έωλες, ανιστόρητες και φαιδρές θέσεις αξιώσεις για τα νησιά του Αιγαίου.Ένα είναι βέβαιο ότι όσο συνεχίζει να το κάνει εκτίθεται διεθνώς και δυναμιτίζει το κλίμα στις διμερείς μας σχέσεις».

Η Αθήνα παρακολουθεί όλο αυτό το διάστημα τις επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας και είναι έτοιμη να απαντήσει σε μια ακόμα προσπάθεια της Άγκυρας να παίξει με τις λέξεις και να αντιστρέψει την πραγματικότητα.

Να θυμίσουμε ότι λίγες ημέρες νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε τη χώρα μας για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά, λέγοντας ότι: «δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Άλλωστε φέραμε αυτό το θέμα στον ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην επικαιρότητα και το επόμενο διάστημα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ