Ο Αλκιβιάδης Στεφανής σύμβουλος στο Μαξίμου για θέματα Αγίου Όρους

 
Ο Αλκιβιάδης Στεφανής σύμβουλος στο Μαξίμου για θέματα Αγίου Όρους

Ενημερώθηκε: 11/03/22 - 11:08

Νέος σύμβουλος του πρωθυπουργού επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους αναλαμβάνει ο κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, πρώην Αρχηγός ΓΕΣ ο οποίος διετέλεσε και Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας από το καλοκαίρι τον Ιούλιο του 2019 έως τα τέλη Αυγούστου του 2021.

Σε ανάρτησή του ο Αλκιβιάδης Στεφανής έγραψε μετά την ανακοίνωση των νέων καθηκόντων του:«Νέα αποστολή! Με υπερηφάνεια αναλαμβάνω Σύμβουλος της Κυβέρνησης επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους».

Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει το γεγονός οτι ο κ.Στεφανής αναλαμβάνει σύμβουλος για το Άγιον Όρος , καθώς είναι η πρώτη φορά που η ευθύνη για το "Περιβόλι της Παναγιάς" στην ουσία φεύγει από το Υπουργείο Εξωτερικών και περνάει στου Μαξίμου. Η αλλαγή αυτή έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για τον Άθω όπου η Ρωσία επιδιώκει τον ελεγχό του μέσω της Μονής του Αγίου Παντελεήμονος αλλά και ελληνικών μοναστηριών που έχουν αναπτύξει καλές σχέσεις με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια.

Το Άγιον Όρος , η διοίκηση του οποίου ορίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών στο οποίο υπάγεται διοικητικά. Ωστόσο , τον τελικό λόγο σε θέματα της μοναστικής κοινότητας έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο πολλές φορές από το 2016 και μετά έχει έρθει σε σύγκρουση με το Πατριαρχείο Μόσχας για τον ρόλο των Ρώσων μοναχών αλλά και πολλών ιδιωτών οι οποίοι έχουν καταθέσει σημαντικά ποσά για την αναστύλωση πολλών κτηρίων.