Προκλητικά παιχνίδια της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ - Ο Τσαβούσογλου ξανακλείνει την πόρτα σε Φινλανδία-Σουηδία στη Συμμαχία

 
Ο Τσαβούσογλου στην άτυπη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο

Ενημερώθηκε: 14/05/22 - 21:45

Νέα αιφνιδιαστική εμπλοκή στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προκαλεί η Τουρκία, την ώρα που όλοι στην Ατλαντική Συμμαχία πίστευαν ότι το θέμα θα λυθεί μετά μάλιστα από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ότι «η Τουρκία δεν έχει κλείσει την πόρτα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».

Η νέα ξαφνική όξυνση στο ζήτημα προκλήθηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, προσερχόμενος στο δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, δήλωσε ότι είναι «εξωφρενικό και απαράδεκτο οι φίλοι και οι σύμμαχος μας να στηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ», οι οποίες, όπως είπε, «στηρίζουν ανοιχτά και έχουν σχέσεις με το ΡΚΚ, το οποίο είναι τρομοκρατική οργάνωση».

«Η Τουρκία στήριζε από την αρχή την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Ακόμη και όταν κάποιοι ήταν εναντίον της ένταξης κάποιων χωρών στην περιοχή μας και στα δυτικά Βαλκάνια, εμείς στηρίξαμε την ένταξή τους. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν είναι ένωση ή διεθνής οργανισμός, είναι συμμαχία. Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο η ασφάλεια, αλλά και η αλληλεγγύη, όταν την χρειάζονται οι σύμμαχοι», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, και τόνισε ότι «αυτές οι δύο χώρες στηρίζουν ανοιχτά και έχουν σχέσεις με το ΡΚΚ, το οποίο είναι τρομοκρατική οργάνωση, καθημερινά επιτίθεται στα στρατεύματά μας - ακόμη και χθες χάσαμε έναν στρατιώτη στο έδαφός μας». Επομένως, συνέχισε, «είναι απαράδεκτο και εξωφρενικό ότι οι φίλοι και σύμμαχοί μας στηρίζουν αυτή την τρομοκρατική οργάνωση».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι «λόγω του αγώνα της Τουρκίας εναντίον αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, έχουν επιβληθεί περιορισμοί εξαγωγών στα προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας που εισάγουμε από συμμάχους μας και κάποιες χώρες που σχεδιάζουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», για να υπογραμμίσει ότι «για αυτό η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού είναι κατά της ένταξης αυτών των χωρών και μας ζητά να εμποδίσουμε αυτή την ένταξη».

Σημείωσε πάντως ότι όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να συζητηθούν με τους συμμάχους και τις δύο ενδιαφερόμενες χώρες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ