Η Τουρκία το μόνο που μπορεί να ...αλλάξει είναι το όνομά της

 
Η Τουρκία το μόνο που μπορεί να ...αλλάξει είναι το όνομά της

Ενημερώθηκε: 03/06/22 - 19:18

Τελικά η Τουρκία το μόνο που μπορεί να αλλάξει είναι το όνομά της κι αυτό προς τα Ανατολάς, απομακρυνόμενη ταυτόχρονα από το δυτικό πολιτισμό, τις αξίες, τις ιδέες και τις αρχές.


Δείχνει περίτρανα με καθαρά αναθεωρητικό προσανατολισμό και σε καμία περίπτωση δεν αφήνει περιθώρια για μια χώρα που πρεσβεύει την ειρήνη. Αυτό άλλωστε καταμαρτυρούν οι τωρινές πολεμικές εμπλοκές σε Συρία και Ιράκ, ενώ να μην ξεχνούμε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο μισό αιώνα πριν. Τις τελευταίες ημέρες μόνο, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απηύθυνε προσωπική επίθεση, χωρίς προηγούμενο, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοινώνοντας μάλιστα το τέλος των διμερών συνομιλιών, απειλές αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε 16 κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Χρησιμοποίησε πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς για γυναίκες που συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, κάνοντας λόγο για «σουρτούκες» (χαρακτηρισμός που παραπέμπει σε γυναίκες ελευθέρων ηθών) και «τρομοκράτες».

Τα φαινόμενα καταστολής και τρομοκράτησης στην Τουρκία, τους τελευταίους μήνες, εντείνονται ενόψει και των εκλογών του 2023, δίκες, καταδίκες κατά των αντιπάλων του αλλά και όσων έχουν αντίθετη άποψη από τον Ερντογάν.


Αλήθεια τώρα, ένα όνομα μπορεί να κρίνει, να χαρακτηρίσει μια χώρα σαν τη Τουρκία ή οι θέσεις- αποφάσεις που λαμβάνει στο εσωτερικό της και στην εξωτερική πολιτική της?


Η Άγκυρα δεν θα ονομάζεται πλέον "Turquie" στα γαλλικά και κυρίως "Turkey" στα αγγλικά, μια λέξη σημαίνει επίσης "γαλοπούλα" στην αγγλική γλώσσα, και θα μπορούσε ως εκ τούτου να έχει μια αρνητική συνεκδοχή.


Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter στη βούληση του προέδρου Ερντογάν, από τα τέλη του 2021, "να αυξηθεί η αξία της επωνυμίας της χώρας μας". Πράγματι, στον οικονομικό τομέα, η Άγκυρα επιθυμεί εδώ και κάποια χρόνια να επιβάλλει διεθνώς την εμπορική επωνυμία "made in Türkiye" αντί της "made in Turkey".


"Ορισμένοι μπορεί να θεωρήσουν αυτήν την αλλαγή ονόματος ανόητη, αλλά αυτή τοποθετεί τον Ερντογάν στον ρόλο του προστάτη και του θεματοφύλακα του διεθνούς σεβασμού απέναντι στη χώρα", σημειώνει ο Μουσταφά Ακσακάλ, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον, τον οποίο επικαλέστηκαν χθες οι New York Times.


Η αμερικανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τον Ιούνιο του 2023, έπειτα από 20 χρόνια που ο Ερντογάν θα βρίσκεται στην εξουσία, η Τουρκία θα έχει προεδρικές εκλογές και θα γιορτάσει επίσης τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Μετά από τόσες δεκαετίες χρήση της ονομασίας, ο λόγος αλλαγής (από Turkey σε Türkiye), ήταν η “γαλοπούλα” ή το μέλημά της ήταν να δείξει την προς Ανατολάς ροπή της.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ