Τι απαντούν οι ανώτατοι δικαστικοί στην κριτική που δέχτηκαν

 
Τι απαντούν οι ανώτατοι δικαστικοί στην κριτική που δέχτηκαν

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση (Φωτό αρχείου)

Ενημερώθηκε: 07/10/16 - 18:00

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής οι επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία απαντούν στις επικρίσεις που δέχθηκαν τόσο εντός Δικαιοσύνης όσο και από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων για την εμπλοκή τους σε συζητήσεις για τα μισθολογικά των δικαστών. Κυρίως όμως επιχειρούν να απαντήσουν στο ερώτημα, γιατί μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου και συζήτησαν οικονομικά θέματα των δικαστικών.

Οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων που υπογράφουν την ανακοίνωση (Βασιλική Θάνου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου και Νίκος Σακελλαρίου, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας) επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «πρώτιστο καθήκον των επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων είναι η διαφύλαξη του κύρους και της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, συνάρτηση της οποίας, ως θεσμικό και όχι ως οικονομικό ζήτησα, αποτελεί και το ύψος του μισθολογίου τους ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωσή τους».

Επίσης αναφέρουν ότι με τον πρωθυπουργό συζητήσαν και άλλα θεσμικά θέματα ενόψει και της αναθεώρησης του συντάγματος ενώ εξαπολύουν επίθεση σε εκείνα τα πολιτικά κόμματα που άσκησαν σκληρή κριτική για την εμπλοκή τους σε συζητήσεις περί των μισθολογικών των δικαστικών.

«Η προσπάθεια ορισμένων πολιτικών κομμάτων να εμπλέξουν τα θεσμικά όργανα της δικαιοσύνης σε κομματικά παιχνίδια είναι απαράδεκτη και πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει» αναφέρουν οι επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων, ενώ καταλήγουν με κριτική για την επικοινωνιακή διαχείριση της συνάντησης τους με τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας πως «υπήρξε ατυχής και άστοχη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση τους:

Πρώτιστο καθήκον των επικεφαλής των Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι η διαφύλαξη του κύρους και της ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών, συνάρτηση της οποίας, ως θεσμικό και όχι ως οικονομικό ζήτημα, αποτελεί και το ύψος του μισθολογίου τους, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωσή τους, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρ. 88). Συνεπώς, δικαιούνται και υποχρεούνται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και για το εν λόγω θέμα, το οποίο, μαζί με άλλα θεσμικά θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης για την βελτίωση της ποιότητας και της ταχύτητας στην απονομή της Δικαιοσύνης (αύξηση οργανικών θέσεων, μηχανοργάνωση Δικαστηρίων, συμμόρφωση της Διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις) καθώς και θέματα Δικαιοσύνης, που σχετίζονται με την υπό σχεδιασμό αναθεώρηση του Συντάγματος, συζητήθηκαν στην χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, μετά από αίτημα των Προέδρων, επ΄ ευκαιρία της έναρξης του νέου δικαστικού έτους και επ΄ ευκαιρία της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης.

Παρόμοια συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί και επί Πρωθυπουργίας κ. Σαμαρά, με τους τότε Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Η προσπάθεια ορισμένων Πολιτικών Κομμάτων να εμπλέξουν τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης σε κομματικά παιχνίδια είναι απαράδεκτη και πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει. Οι Πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων και γενικότερα όλοι οι Δικαστικοί Λειτουργοί δεν χρειάζονται υποδείξεις από κανέναν για να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους Νόμους, χωρίς, βεβαίως να βρίσκονται απομονωμένοι από την κοινωνία και τα προβλήματά της.

Ως εκ τούτου, η επικοινωνιακή διαχείριση της συνάντησης από ορισμένες πλευρές υπήρξε ατυχής και άστοχη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Παραιτήθηκε από την Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο Π. Παραράς

Λαφαζάνης: Είναι κοροϊδία αυτοί που κουρελιάζουν το Σύνταγμα να εμφανίζονται ως θιασώτες της βελτίωσής του

Παππάς: Η ΝΔ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις παραιτήσεις δικαστικών του ΣτΕ

Μαξίμου: Η ΝΔ προσβάλλει ευθέως τη Δικαιοσύνη και το σύνολο του δικαστικού κόσμου

ΝΔ: Εισπράττονται ως συναλλαγή όσα είπε η ηγεσία της Δικαιοσύνης με τον Τσίπρα