Ε.Ε.: 57 εκατ. τόνους τρόφιμα πετάμε κάθε χρόνο στα σκουπίδια

 
σκουπιδια

Ενημερώθηκε: 26/10/22 - 18:19

Η Ευρώπη πρωτοστατεί στον φαύλο κύκλο που καταστρέφει τον πλανήτη. Το 2020, το πρώτο έτος της πανδημίας COVID-19, περίπου 127 κιλά (kg) τροφίμων ανά κάτοικο σπαταλήθηκαν στην ΕΕ .

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat συνολικά περισσότεροι από 56.986.019 τόνοι (καθώς λείπουν στοιχεία από μερικές χώρες) τροφίμων και απορριμμάτων τροφίμων παρήχθησαν στις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με την πρώτην πανευρωπαϊκή παρακολούθηση της σπατάλης τροφίμων που πραγματοποιήθηκε.

Σε μια εποχή που εξαντλούνται οι φυσικοί πόροι, παρατηρείται υπερεκμετάλλευση εδαφών και πηγών, επιβαρύνεται ο καταλυτικά ο πλανήτης από την αγροτική παραγωγή (φυτοφάρμακα, κτηνοτροφία κ.λπ.) οι Ευρωπαίοι πολίτες συμβάλλουν στον φαύλο κύκλο προκαλώντας μια δεύτερη καταστροφική μόλυνση με την απόρριψη των τροφίμων στο περιβάλλον ουσιαστικά διπλασιάζοντας τη ζημιά.

Από το σύνολο των περίπου 57 εκατομμυρίων τόνων:

Τα νοικοκυριά παρήγαγαν το 55% των απορριμμάτων τροφίμων, αντιστοιχώντας σε 70 κιλά ανά κάτοικο.

Το υπόλοιπο 45% ήταν απόβλητα που δημιουργήθηκαν προς τα πάνω στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων από τους καταναλωτές παραμένει πρόκληση τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως. Τα οικιακά απορρίμματα τροφίμων είναι σχεδόν διπλάσια από τα απορρίμματα τροφίμων που προέρχονται από τους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής και παραγωγής τροφίμων και ποτών (14 kg και 23 kg ανά κάτοικο 11% και 18%, αντίστοιχα), τομείς στους οποίους υπάρχουν στρατηγικές για τη μείωση απόβλητα τροφίμων, για παράδειγμα με τη χρήση απορριπτόμενων εξαρτημάτων ως υποπροϊόντων.

Τα εστιατόρια και οι υπηρεσίες τροφίμων αντιπροσώπευαν 12 κιλά απορριμμάτων τροφίμων ανά άτομο (9%), ενώ η λιανική και η λοιπή διανομή τροφίμων ήταν ο τομέας με τη μικρότερη ποσότητα απορριμμάτων τροφίμων (9 κιλά, 7%). Ωστόσο, ο αντίκτυπος των περιορισμών λόγω COVID-19 σε αυτούς τους δύο τομείς εξακολουθεί να αναλύεται.

Ανά κράτος

Από τον πίνακα που ακολουθεί γίνεται σαφές με μια ματιά ότι η Γερμανία με περίπου 11 εκατομμύρια τόνους, η Γαλλία με 9 εκατομμύρια και η Ιταλία με 8,6 εκατομμύρια παράγουν περίπου τα μισά από τα τροφικά απόβλητα.

Ισπανία και Πολωνία ακολουθούν με περίπου 4 εκατομμύρια τόνους η κάθε μία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση με 2.048.189 τόνους απορριμμάτων τροφίμων.


Όπως τονίζεται στη σχετική έκθεση, οι αυξανόμενες τιμές και οι ανησυχίες για το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα μας κάνουν όλους να προσέχουμε να χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά τους πόρους που διαθέτουμε, ελαχιστοποιώντας τη σπατάλη. Ένας απλός τρόπος θα ήταν η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ετήσια ποσότητα απορριμμάτων τροφίμων που παράγουμε. Ειδικότερα, τα απόβλητα τροφίμων έχουν υψηλές περιβαλλοντικές και κλιματικές επιπτώσεις, καθώς αποτελούν πρόσθετη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ