Twitter: Ο Μασκ, ο Τραμπ και η αντίδραση των διαφημιστών

 
τραμπ

Ενημερώθηκε: 28/10/22 - 18:30

Οι ειδικοί της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης εχουν ήδη προετοιμασθεί για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην πλατφόρμα, καθώς ο Ελον Μασκ ολοκλήρωσε την εξαγορά του Twitter, σύμφωνα με ττον Guardian

Υπενθυμίζεται ότι ο διάσημος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης απέπεμψε οριστικά τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2021, με το σκεπτικό ότι τα tweets του πρώην προέδρου ήταν «πολύ πιθανό να ενθαρρύνουν και να εμπνεύσουν τους ανθρώπους να επαναλάβουν τις εγκληματικές πράξεις που έλαβαν χώρα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021».

Ωστόσο, νωρίτερα φέτος και πριν την ολοκλήρωση της εξαγοράς ο Μασκ ανέφερε ότι θα ανατρέψει αυτή την απαγόρευση , αποκαλώντας το Twitter «αριστερά μεροληπτικό» ενώ την Πέμπτη απέλυσε τον CEO της εταιρείας.

«Πιστεύω ότι δεν ήταν σωστό να αποπέμψουμε τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla σε συνέδριο των Financial Times τον Μάιο. «Νομίζω ότι ήταν λάθος. Αποξένωσε τη χώρα και ήταν κάτι που δεν είχε ως αποτέλεσμα ο Ντόναλντ Τραμπ να μην έχει φωνή. Νομίζω ότι ήταν μια ηθικά κακή απόφαση και ακραία ανόητη».

Μέσα σε λίγες ώρες από την ανάληψη του Twitter και πριν καν επιβεβαιωθεί επίσημα η ολοκληρωμένη εξαγορά ο Μασκ φέρεται να έκανε το πρώτο βήμα για να καλωσορίσει ξανά τον πρώην πρόεδρο στην πλατφόρμα. Απέλυσε την Vijaya Gadde, επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών , μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο, τον οικονομικό διευθυντή και τον γενικό σύμβουλο του Twitter.

Η Gadde, η οποία εντάχθηκε στην εταιρεία το 2011 ως γενικός σύμβουλος, κατάφερε να γίνει η πιο ισχυρή γυναίκα στην εταιρεία, έχοντας ως απόστολή της τη μετριοπάθεια, τη δημόσια πολιτική και τις νομικές υποθέσεις.

Ως εκ τούτου, είναι το μέλος του προσωπικού που ταυτίζεται περισσότερο με την εκδίωξη του Τραμπ από την πλατφόρμα και μετά τη αποχώρησή της μίλησε για τα μελλοντικά σχέδια του Μασκ.

Οι υποστηρικτές των πολιτικών δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι οι αλλαγές που προτείνει ο δισεκατομμυριούχος, οι οποίες είναι μέχρι στιγμής ασαφείς αλλά επικεντρώνονται σε αυτό που ονομάζει ο Μασκ «ελευθερια του λόγου», κινδυνεύουν να καταστήσουν την πλατφόρμα μια «υπερτροφοδοτούμενη μηχανή ριζοσπαστικοποίησης». Ιδιαίτερα αν επιτραπεί στον Τραμπ να επιστρέψει θα μπορούσε κάτι τέτοιο να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην εικόνα της πλατφορμας.

Την εποχή που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε λογαριασμό στο Twitter, συγκέντρωσε περισσότερους από 88 εκατομμύρια ακόλουθους. Μοιράστηκε με το κοινό περίεργες και ωμές αναρτήσεις, καθώς και ανησυχητικές προφανείς παροτρύνσεις για βία κατά των μέσων ενημέρωσης, tweets που διαφήμιζαν εταιρείες και απειλές για πυρηνικό πόλεμο. "Το να του επιτραπεί να επιστρέψει στο μέσο θα ενίσχυε την απήχησή του σε μια εποχή που οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης αγωνίζονται να περιορίσουν την παραπληροφόρηση ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών", λένε οι ειδικοί.

«Ο Μασκ κατέστησε σαφές ότι θα ανακαλέσει τα κοινοτικά πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές ασφάλειας του Twitter, θα επαναφέρει τον Ντόναλντ Τραμπ μαζί με πολλούς άλλους λογαριασμούς που έχουν ανασταλεί για βία και ρητορική μίσους, μια πράξη που θα ανοίξει τις πύλες της παραπληροφόρησης», δήλωσε ο Άντζελο Καρουσόνε, πρόεδρος της ομάδας Media Matters for America.

Η οργάνωση Media Matters και ένας συνασπισμός 26 ακόμα οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων δημοσίευσαν μια επιστολή ζητώντας από τους διαφημιστές του Twitter να μποϊκοτάρουν την πλατφόρμα εάν η εξαγορά του Μασκ οδηγήσει σε πιο χαλαρές πολιτικές σχετικά με τη ρητορική μίσους και την παραπληροφόρηση, προειδοποιώντας ότι η εξαγορά «θα κάνει το ''οικοσύστημα πληροφοριών'' μας πιο τοξικό και θα υπάρξει άμεση απειλή για τη δημόσια ασφάλεια».

Τις ώρες πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ο Μασκ προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους διαφημιστές και να τους διαβεβαιώσει ότι η επιθυμία του να προωθήσει την ελευθερία του λόγου δεν θα είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να γίνει ένας δωρεάν χώρος όπου όλα μπορούν να ειπωθούν χωρίς συνέπειες».

Και πρόσθεσε: «Εκτός από την τήρηση των νόμων της χώρας, η πλατφόρμα μας πρέπει να είναι φιλόξενη για όλους, όπου ο οποιοσδήποτε θα μπορει να ζήσει μια επιθυμητή εμπειρία σύμφωνα με τις προτιμήσεις του, όπου θα μπορείτε να επιλέξετε, για παράδειγμα, να δείτε ταινίες ή και κάθε ηλικία από τους πιο μικρούς ως τους πιο μεγάλους να επιλέγει να παίζει βιντεοπαιχνίδια».

Η απόσυρση των διαφημίσεων θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην πλατφόρμα, καθώς επί του παρόντος αποτελούν το 90% των εσόδων της. Οι εταιρείες έχουν ήδη υπαινιχθεί ότι θα μεταφέρουν τα διαφημιστικά πακέτα δολαρίων αλλού εάν ο Μασκ αλλάξει τις πολιτικές ασφάλειας σχετικά με την παραπληροφόρηση στην πλατφόρμα.Αυτή η απειλή μάλιστα έρχεται καθώς οι δαπάνες για διαφημίσεις μειώνονται σε ολόκληρη τη βιομηχανία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης λόγω του πληθωρισμού και άλλων εξωτερικών παραγόντων, αναφέρει ο Guardian.

Το να επιτραπεί στον Τραμπ να επιστρέψει στο Twitter θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μαζική έξοδο χρηστών, άρα και σε περαιτέρω απώλεια εσόδων για την εταιρεία. Ο Μασκ έχει εκφράσει την επιθυμία να αποσυνδέσει τα έσοδα που βασίζονται στη διαφήμιση από το Twitter, προτιμώντας ένα μοντέλο συνδρομής, το οποίο ορισμένοι αποκάλεσαν «επικίνδυνο στοίχημα».

Το Twitter ήταν η μόνη εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης που απαγόρευσε οριστικά τον Τραμπ μετά την εξέγερση στο Καπιτώλιο του 2021, καθώς το Facebook και το YouTube το έκαναν μόνο προσωρινα.

Ο Nick Clegg, επικεφαλής διεθνών υποθέσεων της Meta, είπε ότι ο πρώην πρόεδρος είναι αποκλεισμένος μέχρι την τελική απόφαση για την υπόθεση της επίθεσης στο Καπιτώλιο και πως θα αποφασίσει για την επαναφορά του Tραμπ στο Facebook έως τις 7 Ιανουαρίου 2023. Το YouTube από πλευράς του, δεν έχει παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα για τον αποκλεισμό του Τραμπ, αλλά είπε ότι αυτή θα αρθεί «όταν δει πως ο κίνδυνος για παρακίνηση βίας έχει μειωθεί».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ