Χερσώνα: Επιφυλακτικό το Κίεβο απέναντι στην ρωσική οπισθοχώρηση - Διαπραγμάτευση ζητούν οι ΗΠΑ

 
Χερσώνα: Επιφυλακτικό το Κίεβο απέναντι στην ρωσική οπισθοχώρηση - Διαπραγμάτευση ζητούν οι ΗΠΑ

Ενημερώθηκε: 10/11/22 - 17:39

Η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από την στρατηγικής σημασίας Χερσώνα, το μόνο περιφερειακό κέντρο που είχε καταλάβει. Σύμφωνα με αναλυτές η κίνηση αυτή δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως οριστική αποτυχία.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε να υποχωρεί από περιοχές της επαρχίας της Χερσώνας, στόχο της αντεπίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας, για να ανασυγκροτηθεί στην ανατολική όχθη του Δνείπερου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δικαιολόγησε την καθοριστικής σημασίας απόφαση λέγοντας πως πλέον δεν μπορεί να ανεφοδιάσει το στράτευμα, εξαιτίας των αλλεπάλληλων ουκρανικών βομβαρδισμών. Στο Κίεβο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κρατά επιφυλακτική στάση, απέναντι στην ρωσική οπισθοχώρηση από την Χερσώνα, ενώ στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Μπάιντεν κάλεσε Ουκρανία και Ρωσία να αποφασίσουν τις κινήσεις τους, από δω και στο εξής και κατά πόσο θέλουν να διαπραγματευτούν.

«Μονάδες των ρωσικών στρατευμάτων κατευθύνονται προς προκαθορισμένες θέσεις στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου, βάσει του εγκεκριμένου σχεδίου» που καταρτίστηκε χθες Τετάρτη, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η υποχώρηση αυτή, που ανακοινώθηκε χθες, περιλαμβάνει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την ομώνυμη πόλη της επαρχίας, τη μοναδική πρωτεύουσα επαρχίας στην Ουκρανία που έχει καταλάβει η Μόσχα μετά την εισβολή της.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν επτά χιλιόμετρα προς δύο κατευθύνσεις στο νότιο τμήμα της χώρας και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους 12 νέους οικισμούς τις τελευταίες 24 ώρες.

«Δεν μπορούμε ακόμη να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε τις πληροφορίες σχετικά με τη λεγόμενη υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων κατοχής από τη Χερσώνα. Συνεχίζουμε την επιχείρηση επίθεσης βάσει του σχεδίου μας», επεσήμανε στο Telegram.

ΗΠΑ: Η Ρωσία έχει υποστεί πάνω από 100.000 απώλειες στην Ουκρανία

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, εκτίμησε χθες Τετάρτη ότι ο στρατός της Ρωσίας έχει υποστεί πάνω από 100.000 απώλειες -νεκρούς και τραυματίες- στον πόλεμο στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας πάντως πως οι ουκρανικές δυνάμεις «πιθανόν» υπέστησαν «παρόμοιο» επίπεδο απωλειών.

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Υπάρχουν «πολύ πάνω από 100.000 ρώσοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Πιθανόν το ίδιο στην ουκρανική πλευρά. Πολλά ανθρώπινα δεινά», ανέφερε ο στρατηγός Μίλι κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο Economic Club of New York.

Ο στρατηγός εκτίμησε επίσης ότι έχουν σκοτωθεί κάπου 40.000 ουκρανοί άμαχοι αφότου ξέσπασε την 24η Φεβρουαρίου η σύρραξη, η οποία οδεύει να συμπληρώσει 9 μήνες.

Ουκρανία και Ρωσία βρίσκονται μπροστά στην πιθανή ανάπαυλα των εχθροπραξιών λόγω του χειμώνα και ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν πως αυτό μπορεί να δώσει την ευκαιρία να γίνουν διαπραγματεύσεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ