Προστασία στρατηγικών εγκαταστάσεων: Μία νέα παράμετρος στην «επιθετική άμυνα»!

 
φλωρος

Ενημερώθηκε: 14/12/22 - 20:59

Όλοι βλέπουν τι γίνεται στον πόλεμο της Ουκρανίας και την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της, αλλά και τις εξαιτίας αυτών των γεγονότων ενεργειακές συνέπειες όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Επομένως, από την άποψη αυτή η προστασία στρατηγικών εγκαταστάσεων όπως είναι ο χώρος συγκέντρωσης του φυσικού αερίου και οι εγκαταστάσεις του στη νησίδα Ρεβυθούσα, στο στενό μεταξύ Μεγάρων και Σαλαμίνας, καθίστανται πλέον – για την ακρίβεια έχουν ΗΔΗ καταστεί – ύψιστης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας ακόμα και για την περίοδο της ειρήνης, πολύ περισσότερο σε καιρό πολέμου ή κρίσης. Και πολύ – πολύ περισσότερο ακόμα όταν έχεις την… «τύχη» να έχεις για γείτονά σου όχι το Βέλγιο και την Ολλανδία αλλά την Τουρκία του «νεοσουλτάνου» Ερντογάν, ο οποίος δεν διστάζει εν έτει 2022 να απειλήσει χώρα μέλος (επίσης) του ΝΑΤΟ, τυπικά «σύμμαχο», και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επίσης θέλει η ίδια (λέμε τώρα) να μπει, ότι θα στείλει έναν πύραυλο “Tyfun” να χτυπήσει την Αθήνα!  

            Αυτό, δηλαδή το σενάριο «ανακατάληψης παραθαλάσσιου στόχου στρατηγικής σημασίας», σενάριο απόλυτα υπαρκτό στις μέρες μας, αποτέλεσε το αντικείμενο της «Ημέρας Επίσημων Προσκεκλημένων», που έγινε χθες, της συνεκπαίδευσης των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ (5-16 Δεκεμβρίου 2022), στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και του Σαρωνικού κόλπου, παρουσία των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κώστα Φλώρου, ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στέλιου Πετράκη, ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου ΛΣ Γιώργου Αλεξανδράκη, του Διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου Αντιστράτηγου Γιώργου Τσιτσικώστα και βέβαια του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζωρτζ Τσούνη.

Απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση μετά το πέρας της επίδειξης, αναφορικά με το αν είναι τυχαία η επιλογή του συγκεκριμένου σεναρίου της επίδειξης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σημείωσε με νόημα: «Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι προετοιμασμένες για ΟΛΑ τα σενάρια και είμαστε έτοιμοι για ΟΛΑ τα σενάρια. Αυτό που είδατε σήμερα ήταν ένα από τα σενάρια».   

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, της Αεροπορίας Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΜΥΑ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ), ενώ από αντίστοιχης αμερικανικής πλευράς συμμετείχε μία Διμοιρία Ειδικών Επιχειρήσεων SEALs (SEAL TEAM-8) με ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-130J. 

Οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ που σε διακλαδικό επίπεδο (ΔΕΠ) σχεδίασαν και υλοποίησαν την άσκηση, μεταξύ των άλλων σε καθαρά διακλαδικό επίπεδο επέβαλαν και εφάρμοσαν μερικές πρωτιές, όπως την για πρώτη φορά στη διάρκεια τέτοιας ενέργειας άφεσης ελαστικής λέμβου με άνδρες της ΔΕΠ από τα νέα αποκτήματα αυτής τα Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου Mk.V που αποκτήθηκαν από τις ΗΠΑ, τη χρήση νέου ειδικού τυφεκίου ελευθέρου σκοπευτή αλλά και την χρησιμοποίηση ελικοπτέρων Kiowa Warrior για την υποστήριξη των δυνάμεων στη θέση των επιθετικών ελικοπτέρων Apache.

Το σενάριο της επιδείξεως ξεκίνησε με άφεση υποβρυχίων καταστροφέων από ελικόπτερο UH-1H Huey και διείσδυση με υποβρύχια πορεία ανοιχτά της Ρεβυθούσας ενώ δύο ελικόπτερα επιθετικής αναγνωρίσεως OH-58D Kiowa Warrior υποστήριζαν την όλη ενέργεια από αέρος με πυρά υποστηρίξεως.

Στη συνέχεια μεταφορικό ελικόπτερο CH-47SD Chinook, με τη μέθοδο Boatcasting προχώρησε σε άφεση δύο ελαστικών λέμβων Zodiac με αμφίβιους καταδρομείς, ενώ δύο επιπλέον λέμβοι του ίδιου τύπου αφέθησαν από το ΣΑΠ Mk V και ενώθηκαν στο σχηματισμό.

Ταυτόχρονα, δύο άλλα ΣΑΠ Mk.V και δύο Rhibs παρείχαν πυρά υποστηρίξεως ώστε οι λέμβοι εφόδου να προσεγγίσουν την ακτή, αποβιβάζοντας προσωπικό της ΔΕΠ που επέβαινε σε αυτές. Την όλη επιχείρηση υποστήριζε από αέρος, ελεύθερος σκοπευτής – με το προαναφερθέν νέο ειδικό τυφέκιο, για το οποίο δεν έγιναν γνωστά περισσότερα στοιχεία – επιβαίνων σε ελικόπτερο Huey παρέχοντας πυρά υποστηρίξεως, ενώ ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών F-4E Phantom προσέβαλε με εικονικά πυρά, ενισχύσεις του «εχθρού», που έφταναν στην περιοχή ως ενισχύσεις των προσβαλλόμενων τμημάτων.

Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, ομάδα εφόδου πραγματοποίησε, με τη μέθοδο Fast Rope από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού τύπου Aegean Hawk με την κάλυψη σκαφών, σε «μη συναινετική νηοψία» σε πλοίο που προσέγγιζε την εγκατάσταση της Ρεβυθούσας. Τέλος, η όλη επίδειξη/συνεκπαίδευση ολοκληρώθηκε με την εκτέλεση αποστολής έρευνας και διασώσεως μάχης (CSAR) από ελικόπτερο Super Puma της ΠΑ.

            Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί πλέον ύψιστης σημασίας τομέα στη συνολική ασφάλεια της χώρας, στην οποία συνεισφέρουν όχι μόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά οι ΠΑΝΤΕΣ, βεβαίως και τα Σώματα Ασφαλείας, όπως η επίλεκτη Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, που συνεκπαιδεύεται με το προσωπικό της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ από τον καιρό της ειρήνης σε κοινά σενάρια και κοινές επιχειρήσεις.

Γιατί σήμερα μπορεί να είναι οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, αύριο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και μεθαύριο με το καλό οι πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο ή οπουδήποτε αλλού.

Και η προετοιμασία για την ασφάλεια όλων αυτών των στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεων ΤΟΤΕ, έχει ξεκινήσει από ΣΗΜΕΡΑ, από τον καιρό της ειρήνης και της «προγραμματισμένης προετοιμασίας» και όχι υπό τη Δαμόκλειο σπάθη του «απρόοπτου»!

«Ιχνηλάτης»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ