Μέχρι το τέλος της άνοιξης το Γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» στο Αιγαίο, «εγγύηση» για τυχόν… προεκλογικό απρόοπτο!

 
Μέχρι το τέλος της άνοιξης το Γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» στο Αιγαίο, «εγγύηση» για τυχόν… προεκλογικό απρόοπτο!

Ενημερώθηκε: 18/02/23 - 04:22

Κατέπλευσε σήμερα στο Ναύσταθμο της Κρήτης στη Σούδα, το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο “Charles De Gaulle” (R-91), ή για συντομία “CDG”, όπως το λένε οι Γάλλοι, προκειμένου να πραγματοποιήσει πενθήμερης διάρκειας επίσκεψη για ανεφοδιασμό και ανάπαυση του πληρώματος, στο πλαίσιο της επιχειρήσεως “Antares” στην οποία συμμετέχει από τα μέσα Νοεμβρίου 2022 μέχρι και την άνοιξη του 2023.

Ένας κατάπλους που έχει δύο «πολιτικού» χαρακτήρα στοιχεία, εκτός φυσικά από τα καθαρά επιχειρησιακά με τις ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις που θα πραγματοποιήσουν μαζί του όλοι οι Κλάδοι των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ.

Πρώτο, αποτελεί τον προπομπό της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου Υπουργού Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ στην Αθήνα, που θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα, μετά από σχετική πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Δεύτερο, το γαλλικό αεροπλανοφόρο, μαζί με την Ομάδα Μάχης του στην οποία είναι επικεφαλής και αποτελείται από τις φρεγάτες “Forbin” (D-620) και “Provence” (D-652), καθώς και το πλοίο υποστήριξης του στόλου “Marne” (A-360), θα παραμείνει στο Αιγαίο και γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι το τέλος της άνοιξης του τρέχοντος έτους, όπου – συμπτωματικώς – θα πραγματοποιηθούν κρίσιμες εκλογές τόσο στην Ελλάδα (διπλές) όσο και στην Τουρκία. Η παραμονή του γαλλικού αεροπλανοφόρου και της Ομάδας Μάχης του στα νερά μας το προαναφερθέν κρίσιμο διάστημα πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας – Γαλλίας ως μία επιπλέον «εγγύηση» ότι δεν θα συμβεί κανένα «προεκλογικό απρόοπτο» από τουρκικής πλευράς στη διάρκεια ουσιαστικά προεκλογικής περιόδου!

Το “CDG” κατέπλευσε στον προβλήτα «Κ14» στο Μαράθι, το μοναδικό σε ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο στον οποίο μπορεί να παραβάλλει ένα αεροπλανοφόρο, και άρχισε αμέσως η έξοδος του πληρώματός του μετά από τόσους μήνες στη θάλασσα! Όλα αυτά καταδεικνύουν για άλλη μία φορά την καίρια, στρατηγικής, σημασίας θέση και ρόλο που διαδραματίζει η ναυτική βάση της Σούδας και συγκεκριμένα ο προβλήτας «Κ14», όχι μόνο σε επίπεδο ΝΑΤΟ, αλλά και σε διμερές επίπεδο με Αμερικανούς και Γάλλους, που διαθέτουν αεροπλανοφόρα.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι το αεροπλανοφόρο και η προαναφερθείσα Ομάδα Μάχης του απέπλευσε από τη βάση του στην Τουλών, της Νότιας Γαλλίας, στις 15 Νοεμβρίου 2022, ξεκινώντας έτσι την επιχείρηση “Antares”, που προβλέπει αρχικά ανάπτυξη στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, όπου εντάχθηκαν στην Ομάδα το αμερικανικό αντιτορπιλλικό USS “Arleigh Burke” (DDG-51), η ιταλική φρεγάτα “Virginio Fasan” (F-591) και η ελληνική φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» (F-459), η τελευταία για έναν ολόκληρο μήνα.

Ακολούθως το “CDG” και η καθαρά γαλλική Ομάδα του, μέσω της διώρυγας του Σουέζ, έφτασαν στον Ινδικό ωκεανό, όπου εκεί σημειώθηκαν δύο σημαντικά γεγονότα. Τον Ιανουάριο του 2023, συμμετείχε σε κοινή γαλλοϊνδική αεροναυτική άσκηση, ενώ ταυτόχρονα τρία μαχητικά Rafale-M της δύναμής του, συνοδευόμενα από ένα αεροσκάφος τάνκερ Α330 των Αεροπορικών Δυνάμεων της Γαλλίας (Armee de l’Air et de l’Espace) πραγματοποίησαν ένα ταξίδι 2.200 χιλιομέτρων και προσγειώθηκαν στη Σιγκαπούρη, όπου συμμετείχαν στην άσκηση Rastaban με τις αεροπορικής δυνάμεις της μικροσκοπικής αλλά πάμπλουτης χώρας της Ασίας, προτού επιστρέψουν, με τον ίδιο αλλά κατ’ αντίστροφη φορά, τρόπο, στο αεροπλανοφόρο που συνέχισε να ασκείται με τους Ινδούς στον Ινδικό ωκεανό!

Και από εκεί επιστρέφει σιγά-σιγά προς τα πιο γνωστά νερά της Μεσογείου και τις συνεργασίες με τις ελληνικές αεροναυτικές δυνάμεις, που γνωρίζει τόσο καλά, όπως και εμείς αυτούς άλλωστε! Πριν φτάσει όμως και πάλι στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν βρισκόταν στο Δυτικό Ινδικό ωκεανό, το “CDG” και η Ομάδα του συνεκπαιδεύτηκαν τόσο με σκάφη του Αμερικανικού Ναυτικού, όσο και με αντίστοιχα του Ιαπωνικού Ναυτικού.

 Στη δύναμη του αεροπλανοφόρου στη συγκεκριμένη επιχειρησιακή του ανάπτυξη συμμετέχουν 12 μαχητικά αεροσκάφη Rafale-M, δύο αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (ιπτάμενα ραντάρ) E-2C Hawkeye καθώς και δύο ελικόπτερα ανθυποβρυχιακών αποστολών και αποστολών έρευνας και διάσωσης (SAR).                  

Υπενθυμίζεται ότι το “CDG” είχε καταπλεύσει για τελευταία φορά στο Φαληρικό όρμο, στις 24 Μαρτίου 2022, για να «τιμηθεί» έτσι η υπογραφή για τις φρεγάτες FDI-HN τύπου Belh@rra, κλάσης «Κίμων», που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα στο θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ» παρουσία του ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλου και της τότε Γαλλίδας ομολόγου του Φλωράνς Παρλύ, ενώ στις 26 Μαρτίου 2022 είχε καταπλεύσει και στο λιμάνι της Σούδας!

Παλιός φίλος και γνώριμος λοιπόν το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο “CDG” αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον, όπως είδαμε, ο ρόλος του την τρέχουσα περίοδο στην περιοχή μας!

Λ.Σ.Μ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ