Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Γιατί ενοχλείστε; Δικά μας ήταν τα νησιά του Αιγαίου!

 
Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Γιατί ενοχλείστε; Δικά μας ήταν τα νησιά του Αιγαίου!

Ενημερώθηκε: 30/10/16 - 09:12

Παραμένει και επιμένει να είναι προκλητικός έναντι της Ελλάδας στις δηλώσεις του για την συνθήκη της Λωζάνης και τα ελληνικά νησιά, ο σχιζοφρενής Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας σε τελετή για τα εγκαίνια ενός σιδηροδρομικού σταθμού στην Αγκυρα, ο Τούρκος ψευτοσουλτάνος δήλωσε ότι τα νησιά στο ανατολικό Αιγαίο που ανήκουν στην Ελλάδα με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης ήταν τουρκικά και έχουν στοιχεία τουρκικού... "πολιτισμού".

"Τα νησιά είναι μπροστά στη μύτη μας"

«Το ότι αναφέρομαι σε Εθνικό Συμβόλαιο, τη γραμμή του Εθνικού Συμβολαίου που χάραξε ο Γαζή Μουσταφά Κεμάλ, ενόχλησε κάποιους. Γιατί ενοχλείστε; Εγώ δίνω μάθημα ιστορίας. Εξετάστε το. Δείτε τι περιέχει εκείνο το Εθνικό Συμβόλαιο. Είπα για τη Λωζάνη και ενοχλήθηκαν. Γιατί ενοχλείστε; Τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας, φωνάζουμε, κραυγάζουμε, τα νησιά αυτά ήταν δικά μας, υπάρχουν έργα δικά μας σε αυτά να νησιά, υπάρχει η ιστορία μας, υπάρχουν τζαμιά μας. Ενοχλείται ο κύριος. Γιατί ενοχλείσαι; Υπαίτιος είναι οποίος έβαλε την υπογραφή του κάτω από αυτά»είπε ο Ερντογάν σε μια έμμεση πλην σαφή αιχμή στον Κεμάλ Ατατούρκ, που υπέγραψε τη συνθήκη της Λωζάνης.

Ο Ερντογάν αφού τόνισε ότι καμία δύναμη δεν θα εμποδίσει την Τουρκία να φτάσει τους στόχους της, πρόσθεσε πως “η τουρκική Δημοκρατία δεν είναι το πρώτο αλλά το τελευταίο μας κράτος. Το κράτος το οποίο δεχθήκαμε υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν 100 χρόνια πριν, είναι σημαντικό επίτευγμα μας”, αφήνοντας να εννοηθεί έτσι ότι τα σύνορα της Τουρκίας μίκρηναν πριν 100 χρόνια λόγω των τότε συνθηκών και ότι ακολουθεί μία άλλη ...Τουρκία, υπό εδαφική διαμόρφωση...

"Εσωτερική κατανάλωση"

Η ελληνική διπλωματία εκτιμά πάντως ότι η ρητορική του Ερντογάν αφορά πρωτίστως το εσωτερικό ακροατήριό του, την κεμαλιστική αντιπολίτευση και τυχόν βλέψεις που μπορεί να έχει η Τουρκία στην περιοχή της Μοσούλης, στο Ιράκ. Η Άγκυρα διεκδικεί να συμμετάσχει στρατιωτικά στην εν εξελίξει επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και να έχει θέσει στο τραπέζι όπου θα κριθεί το μέλλον της περιοχής.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Ερντογάν έχει μιλήσει για τους τουρκικούς πληθυσμούς που ζουν στο βόρειο Ιράκ και την ανάγκη να προστατευθούν.

Επαναφέρει τη θανατική καταδίκη

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε σήμερα ότι το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής θα εισαχθεί προς συζήτηση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, χωρίς να δώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ πρόσθεσε ότι η κριτική που ασκείται επ' αυτού του θέματος από χώρες της Δύσης «δεν μετράει».

«Σύντομα, σύντομα, μην ανησυχείτε. Θα γίνει σύντομα, Θεού θέλοντος» επισήμανε ο Τούρκος ηγέτης κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στην Άγκυρα, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στο πλήθος που φώναζε «θέλουμε την θανατική ποινή» για τους δράστες του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου. «Η κυβέρνησή μας θα το καταθέσει αυτό στην Εθνοσυνέλευση. Κι εγώ είμαι πεπεισμένος ότι η Εθνοσυνέλευση θα το εγκρίνει και όταν αυτό θα καταλήξει σε εμένα, εγώ θα το επικυρώσω» υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Μια ενδεχόμενη κοινοβουλευτική συζήτηση με αντικείμενο την θανατική ποινή αναμένεται θυελλώδης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, σε μια χρονική περίοδο όπου η κυβέρνηση ελπίζει να πάρει με το μέρος της τους βουλευτές της αντιπολίτευσης με στόχο την αναθεώρηση του Συντάγματος και την εγκαθίδρυση ενός αμιγώς προεδρικού συστήματος.

Από την επόμενη κιόλας ημέρα της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας υποσχόταν να εξαλείψει «τον ιό» των ταραχοποιών στους κόλπους του Κράτους κάνοντας λόγο για επαναφορά της θανατικής ποινής, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η θανατική ποινή καταργήθηκε το 2004 στο πλαίσιο της υποψηφιότητας της Άγκυρας για την ένταξή της στην ΕΕ και η επαναφορά της θα μπορούσε να σημάνει το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων.

«Η Δύση είπε αυτό, η Δύση είπε το άλλο. Συγγνώμη αλλά αυτό που μετράει δεν είναι αυτό που λέει η Δύση, είναι αυτό που λέει ο λαός μου» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια ομιλία που εκφώνησε με αφορμή την τελετή εγκαινίων μιας ενός σιδηροδρομικού σταθμού υπερταχείας στην πρωτεύουσα της Τουρκίας.

Αντιπαράθεση με την Ε.Ε.

Η αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το ζήτημα της εσχάτης των ποινών είχε αρχίσει στις 30 του περασμένου Ιουλίου, 15 μέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, όταν ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών είχε πει σε συνέντευξη στην Frankfurter Allgemeine Ζeitung, ότι εξετάζεται η πιθανότητα της επαναφοράς της θανατικής ποινής στη χώρα του μετά τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος.

Τέτοιες αποφάσεις δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται «εν θερμώ». «Ίσως η απόφαση για το θέμα αυτό να ληφθεί μετά από δημοψήφισμα. Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα», είχε πει χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα ο κ. Ταβούσογλου και πρόσθεσε: «Παίρνουμε χιλιάδες SMS και tweets με τα οποία μας λένε "αν δεν επαναφέρετε την θανατική ποινή δεν θα ξαναψηφίσουμε το κόμμα σας"».

Σχετικά Θέματα:

Έχουν ξεφύγει εντελώς οι Τουρκοί-Ζητούν αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο

Αερομαχίες και παραβιάσεις στο Αιγαίο μετά την τουρκική ήττα στο ΝΑΤΟ

Προκαλεί και πάλι ο Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε τους ομοεθνείς μας στην Ελλάδα

Το ΝΑΤΟ μένει Αιγαίο! Δεν πέρασε η θέση της Τουρκίας

Μητσοτάκης: Η ψυχική ενότητα του έθνους είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση κάθε απειλής

Πάνος Καμμένος: Δεν θα τους προδώσουμε τους νεκρούς μας ήρωες!

Τσίπρας: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να αμφισβητήσει σπιθαμή ελληνικής γης!

Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος μαζί στον Άη Στράτη για την Επέτειο του “ΟΧΙ”-Μήνυμα στην Άγκυρα

Παυλόπουλος: Να αξιοποιήσουμε το "ΟΧΙ" για να αντισταθούμε στην κρίση και σε όσους επιβουλεύονται τα εθνικά μας δίκαια