Στο διάστημα για πέμπτη φορά Πόντιος κοσμοναύτης (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Στο διάστημα για πέμπτη φορά Πόντιος κοσμοναύτης

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενημερώθηκε: 12/11/16 - 11:13

Ο ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος πετάει για 5η φορά στο διάστημα ως επικεφαλής της αποστολής με την κωδική ονομασία «Expedition 53».

Το ταξίδι του είναι προγραμματισμένο για τις 29 Μαΐου 2017, οπότε θα αναχωρήσει μαζί με άλλα δύο μέλη πληρώματος με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η παραμονή τους εκεί θα διαρκέσει περίπου πέντε μήνες και η επιστροφή αναμένεται στις 27 Οκτωβρίου.

Το ταξίδι θα διαρκέσει για την ακρίβεια 152 μέρες. Ο Πόντιος κοσμοναύτης έχει στα προηγούμενα τέσσερα ταξίδια του παραμείνει στο διάστημα συνολικά 537 μέρες. Το πρώτο του ταξίδι έλαβε χώρα το 2002, το δεύτερο το 2007 (ως επικεφαλής της αποστολής), το τρίτο το 2010 και το τέταρτο το 2013 (ξανά ως επικεφαλής της αποστολής).

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος φροντίζει να τιμά σε κάθε του ευκαιρία την ποντιακή καταγωγή του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι σε μία από τις εξορμήσεις του στο διάστημα πήρε μαζί του μια μινιατούρα ποντιακής λύρας που του είχε χαρίσει ο κατασκευαστής Γιώργος Ηλιάδης (φωτ. αριστερά). Με την παρουσία του σε εκδηλώσεις που αφορούν την ποντιακή υπόθεση συγκινεί, ιδιαίτερα μάλιστα αν ληφθεί υπόψη ότι ο άνθρωπος αυτός εργάζεται σε ένα περιβάλλον πολύ υψηλών απαιτήσεων μιας υπερδύναμης, και παρ' όλα αυτά αντιστέκεται και δίνει δείγματα της ταυτότητάς του σε κάθε περίπτωση. Όπως στην εκδήλωση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας (2016) όπου τιμήθηκε και παρέλαβε τη διάκριση μιλώντας ποντιακά.

Οι Πόντιοι λοιπόν δεν είναι χωρίς λόγο που δηλώνουν συχνά περήφανοι για τον συμπατριώτη τους· ανάμεσά τους και ο Γιάννης Γεωργιάδης (Κιόλιαλης) που έγραψε ένα ποντιακό τραγούδι για τα ταξίδια του στο διάστημα και του το αφιέρωσε.