Σε μια δραματική κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή του Κασμίρ, οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση με την ονομασία «Επιχείρηση Sindoor», με στοχευμένα πλήγματα κατά «τρομοκρατικών υποδομών στο έδαφος του Πακιστάν» και στις κατεχόμενες από το Πακιστάν περιοχές Τζαμού και Κασμίρ.
Ο εκπρόσωπος του στρατού του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι με βάση έναν πρώτο απολογισμό τουλάχιστον τρία άτομα έχουν σκοτωθεί και άλλα δώδεκα έχουν τραυματιστεί από τα ινδικά πλήγματα, ενώ έχουν πληγεί δύο τζαμιά. Πρόσθεσε ότι όλοι οι στόχοι που επλήγησαν ήταν θέσεις αμάχων και όχι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τονίζοντας ότι ο ισχυρισμός του Νέου Δελχί ότι «στόχευσε θέσεις τρομοκρατών είναι ψευδής».
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η απάντηση του Ισλαμαμπάντ,κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαχμπάζ Σαρίφ.
Ο τοπικός πρωθυπουργός της επαρχίας Παντζάμπ ανακοίνωσε ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ νοσοκομεία και δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης με την Ινδία.
Αυτήν τη στιγμή σημειώνονται σφοδρές ανταλλαγές πυρών μεταξύ ινδικών και πακιστανικών δυνάμεων σε τρία σημεία κατά μήκος της μεθορίου στο Κασμίρ, σύμφωνα με την αστυνομία.
Νωρίτερα, το Reuters είχε μεταδώσει ότι ακούστηκαν πολλαπλές δυνατές εκρήξεις κοντά στα βουνά γύρω από την πόλη Μουζαφαραμπάντ του Κασμίρ, περιοχή που διοικείται από το Πακιστάν.
Η Ινδία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Πακιστάν, πλήττοντας «τρομοκρατικές υποδομές» τόσο στο Πακιστάν όσο και στο Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν, σε μια σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο γειτόνων.
«Αυτά τα βήματα έρχονται μετά τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση στο Παχαλγκάμ, στην οποία δολοφονήθηκαν 25 Ινδοί και ένας Νεπαλέζος πολίτης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας, αναφερόμενο σε επίθεση που έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα εναντίον τουριστών στο Κασμίρ που διοικείται από την Ινδία.
«Οι ενέργειές μας ήταν στοχευμένες, μετρημένες και μη κλιμακούμενες. Δεν έχουν στοχοποιηθεί πακιστανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η Ινδία έχει επιδείξει σημαντική αυτοσυγκράτηση στην επιλογή των στόχων και στη μέθοδο εκτέλεσης», πρόσθεσε το ινδικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
Παρά τις διαβεβαιώσεις, ισχυρά πυρά και εκρήξεις σημειώθηκαν σε δύο συνοριακές περιοχές του ινδικού Κασμίρ, σύμφωνα με αστυνομική πηγή και αυτόπτες μάρτυρες, εντείνοντας την ανησυχία για περαιτέρω αποσταθεροποίηση.
Ακολούθως, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Πακιστάν ανέφερε ότι η Ινδία εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις σε πέντε τοποθεσίες συνολικά, διαμηνύοντας ότι το Πακιστάν θα απαντήσει.
Μιλώντας στο Geo News, εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού δήλωσε επίσης ότι κανένα ινδικό αεροσκάφος δεν εισήλθε στον πακιστανικό εναέριο χώρο ενώ καμία στρατιωτική εγκατάσταση του Πακιστάν δεν επλήγη.
Ειδικότερα, ο Αντιστράτηγος Ahmed Sharif Chaudhry δήλωσε στο ARY News ότι η Πακιστανική Πολεμική Αεροπορία αντέδρασε γρήγορα, ενεργοποιώντας τα αμυντικά της συστήματα και εμποδίζοντας οποιοδήποτε ινδικό αεροσκάφος να διεισδύσει στον πακιστανικό εναέριο χώρο.
«Το Πακιστάν θα απαντήσει σε χρόνο και τόπο της επιλογής του», είπε, σημειώνοντας ότι «η αποτρόπαια ενέργεια της Ινδίας δεν θα μείνει αναπάντητη».
Μετά τις εκρήξεις, η πόλη βυθίστηκε στο σκοτάδι λόγω γενικής διακοπής ρεύματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τοπικές πηγές να κάνουν λόγο για μαζική επίθεση με πυραύλους που έπληξαν σταθμούς του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο εκπρόσωπος των διεθνών αερογραμμών του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις που ήδη εκτελούνταν από αέρος έχουν εκτραπεί προς το Καράτσι.
Το χρονικό της κλιμάκωσης
Η επίθεση στο Παχαλγκάμ, η οποία έλαβε χώρα στις 22 Απριλίου 2025, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 26 ανθρώπων, κυρίως τουριστών, και πυροδότησε σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.
Μετά την επίθεση, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κατηγόρησε το Πακιστάν χωρίς αποδεικτικά στοιχεία και «ορκίστηκε αντίποινα», δηλώνοντας ότι η Ινδία θα εντοπίσει και θα τιμωρήσει τους τρομοκράτες και όσους βρίσκονται πίσω από αυτούς.
Σε απάντηση στην επίθεση, η Ινδία προχώρησε σε αντίποινα κατά του Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης ελλιμενισμού πακιστανικών πλοίων στα λιμάνια της, της επιβολής πλήρους απαγόρευσης όλων των εισαγωγών άμεσα ή έμμεσα από το Πακιστάν και της αναστολής των ταχυδρομικών υπηρεσιών από τη χώρα.
Τόσο το Πακιστάν όσο και η Ινδία έκλεισαν επίσης τους εναέριους χώρους τους.
Επιπλέον, η Ινδία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την ισχύ της Συνθήκης για τα Ύδατα του Ινδού του 1960, η οποία διέπει την κοινή χρήση του συστήματος του ποταμού Ινδού μεταξύ των δύο χωρών, και υποβάθμισε τις διπλωματικές σχέσεις με το Πακιστάν κηρύσσοντας τους συμβούλους άμυνας στην Πακιστανική Ύπατη Αρμοστεία στο Νέο Δελχί «persona non grata».
Το Πακιστάν ανταπέδωσε αναστέλλοντας τις εμπορικές συναλλαγές με την Ινδία και προειδοποίησε το Νέο Δελχί ότι οποιαδήποτε παραβίαση της εσωτερικής ναυσιπλοΐας ή οποιαδήποτε στρατιωτική ατυχή ενέργεια θα προκαλέσει την απάντησή της.
Στρατιωτική υπεροχή της Ινδίας
Η Ινδία ωστόσο έχει ξεκινήσει να επενδύει στα πολλαπλού ρόλου γαλλικής κατασκευής αεροσκάφη Rafale, με 36 να βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία, σύμφωνα με το "The Military Balance".
Αν και το Πακιστάν εξακολουθεί να έχει δεκάδες μαχητικά F-16 αμερικανικής κατασκευής, τη ραχοκοκαλιά της πολεμικής αεροπορίας του αποτελούν πλέον τα JF-17, τα οποία αναπτύσσουν από κοινού με την Κίνα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Περίπου 150 τέτοια αεροσκάφη βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία.