Η Βρετανία διατρανώνει την εύνοιά της απέναντι στην Τουρκία παρά τους δισταγμούς του Βερολίνου.
Η υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μαρία Ίγκελ, επιβεβαίωσε δημοσίως ότι η βρετανική κυβέρνηση στηρίζει ανεπιφύλακτα την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως την πώληση των Typhoon στην Τουρκία», δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι «οι διμερείς συνομιλίες με τη Γερμανία βρίσκονται σε εξέλιξη».
Η εξέλιξη του φακέλου Eurofighter
Η αναθέρμανση της υπόθεσης για την πώληση των 40 Eurofighter Tranche 4 έρχεται ως φυσική συνέχεια της τουρκικής στροφής σε εναλλακτικά μέσα ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας, μετά τον αποκλεισμό της χώρας από το πρόγραμμα των αμερικανικών F-35.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Τουρκιγιέ, σε έναν τόνο σχεδόν πανηγυρικό, μιλά για «ιστορική ενίσχυση της αεροπορικής δύναμης της Τουρκίας» που βρίσκεται ήδη σε τροχιά υλοποίησης, επισημαίνοντας ότι «το Λονδίνο ανακοίνωσε πως δεν κάνει πίσω, παρά τις επιφυλάξεις της Γερμανίας».
Το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ήδη υποβάλει στο Ηνωμένο Βασίλειο το «έγγραφο καθορισμού των απαιτήσεων», ανοίγοντας τον δρόμο για την τεχνική και διπλωματική προώθηση της συμφωνίας.
Οι αντιρρήσεις του Βερολίνου
Η πώληση μαχητικών Eurofighter δεν είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Βρετανίας. Το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα πολυεθνικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία – γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται η ομόφωνη έγκριση όλων των εταίρων για εξαγωγές.
Ωστόσο, η Γερμανία παραμένει φειδωλή ως προς την έγκριση της πώλησης, λόγω πολιτικών ανησυχιών. Παρά την εν λόγω επιφύλαξη, η στάση του Λονδίνου φαίνεται ανυποχώρητη, εντείνοντας το διπλωματικό παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι λεπτομέρειες του αιτήματος
Η Τουρκία ζητά 40 μαχητικά Eurofighter Tranche 4, μοιρασμένα σε δύο παρτίδες των 20. Πρόκειται για την πιο εξελιγμένη έκδοση των ευρωπαϊκών αεροσκαφών, με ικανότητες αέρος-αέρος επόμενης γενιάς και δυνατότητες που θα εκτοξεύσουν τη μαχητική ικανότητα της τουρκικής αεροπορίας.
Η συμφωνία προβλέπει αεροσκάφη απευθείας από νέα παραγωγή, ενώ διερευνάται επίσης η πιθανότητα απόκτησης μεταχειρισμένων μονάδων για σκοπούς εκπαίδευσης και μετάβασης μέχρι την πλήρη παράδοση του νέου στόλου.
Πηγή: sigmalive.com