Το θερμό κλίμα Μητσοτάκη - Μερτς και τα μηνύματα για μεταναστευτικό, ευρωπαϊκή άμυνα και Τουρκία

 
φφφ

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 14/05/25 - 08:26

Με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που πιστοποιούν τη μεταστροφή της διεθνούς εικόνας της χώρας, αλλά και έναν προγραμματικό λόγο με δυνητικό ακροατήριο συνολικά την Ευρώπη επέστρεψε από το Βερολίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Καγκελαρία, η οποία εξελίχθηκε σε πολύ θερμό κλίμα.

Κάνοντας… ποδαρικό στον νέο Γερμανό Καγκελάριο, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε τον Φρίντριχ Μερτς μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να θέσει το σύνολο των εθνικών και ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων, αλλά και να στείλει σαφή μηνύματα προς πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις.

Μολονότι στη γερμανική πολιτική τάξη και κοινή γνώμη η Ελλάδα προβάλλει πλέον ως παράδειγμα υγιούς ανάπτυξης και επιτυχούς υλοποίησης απαιτητικών μεταρρυθμίσεων, εντούτοις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι κίνδυνοι, ο λαϊκισμός, αλλά και οι γεωπολιτικές προκλήσεις εξακολουθούν να ελλοχεύουν, καθιστώντας απαγορευτική κάθε σκέψη για εφησυχασμό.

Σε αντίθετη κατεύθυνση και επιχειρώντας έναν έμμεσο απολογισμό της πενταετούς και πλέον διακυβέρνησής του, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να ξεδιπλώσει όλο το φάσμα της διμερούς -και όχι μόνο- ατζέντας, αποστέλλοντας παράλληλα ισχυρά μηνύματα για την οικονομία, την Ουκρανία, τη μετανάστευση και την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, όπως και για την νέα δυναμική των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Σε αυτήν την ατμόσφαιρα θετικής αποδοχής για την Ελλάδα συνηγορεί το νέο κεφάλαιο που έχει ανοίξει την τελευταία εξαετία για τη χώρα, η οποία ξεπέρασε τη δεκαετή κρίση, αφήνοντας πίσω το «προβληματικό παιδί» της χρεοκοπίας. Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, μεγαλύτεροι από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, σε συνδυασμό με τις 500.000 νέες θέσεις εργασίας ήταν ένα από τα πολλά δείγματα γραφής «της αλλαγής», στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς ο Έλληνας πρωθυπουργός, περιγράφοντας μια νέα σελίδα για τη χώρα.

Ούτε όμως η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών, ούτε η τουριστική άνοδος δεν θα είχαν επιτευχθεί, αν προηγουμένως δεν είχαν εφαρμοστεί αποτελεσματικά «γενναίες μεταρρυθμίσεις», όπως επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για υπέρβαση των ιδεολογιών μπροστά στην ανάγκη για «πραγματικές λύσεις». Σε προγραμματικό τόνο, ο ίδιος εστίασε στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του, επανέλαβε δύο φορές τη λέξη Κέντρο πλάι στην Κεντροδεξιά, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο του λαϊκισμού, ο οποίος δεν προσφέρει μαγικές λύσεις, όπως συμπέρανε.

Τα μηνύματα για μεταναστευτικό, ευρωπαϊκή άμυνα και Τουρκία

Αντίθετα, σε μια τεταμένη γεωπολιτικά περίοδο, ζητούμενο για τον Έλληνα πρωθυπουργό παραμένει η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης ως υπερεθνικής οντότητας ανάμεσα σε πολλαπλές γεωπολιτικές κρίσεις, παράλληλα με την οργάνωση της ευρωπαϊκής άμυνας, αλλά και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Για το τελευταίο, διαπιστώθηκε συναντίληψη μεταξύ των κ. Μερτς και Μητσοτάκη, οι οποίοι έθεσαν το θέμα στη βάση της εθνικής ασφάλειας. Για την ελληνική πλευρά, η έμφαση εστιάζεται στην εξωτερική διάσταση, στις επιστροφές και στη σωστή υλοποίηση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, πολιτικές που μπορούν να φέρουν αμοιβαία ωφέλιμες λύσεις, όπως τονίστηκε, μέσα από πλαίσιο συνεργασίας των αρμόδιων Υπουργείων.

Η ευρωπαϊκή ενότητα, άλλωστε, διπλωματική, οικονομική, στρατιωτική και αμυντική ήταν στο επίκεντρο της τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη στη Γερμανία, σε μια στιγμή που η κάλυψη των αμυντικών αναγκών των κρατών μελών θα πρέπει να συνοδευθεί και με ανάλογη χρηματοδότηση.

«Ζητήσαμε ευελιξία για τις αμυντικές δαπάνες, η χώρα μου δεν θα περάσει ποτέ ξανά αντίστοιχη κρίση σαν αυτή που μας γονάτισε το 2015 και αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως η είσοδος και άλλων, τρίτων «παικτών» στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, προϋποθέτει την απόλυτη ευθυγράμμισή τους με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Ειδάλλως, για την Αθήνα εγείρεται θέμα ασφάλειας των συμφερόντων των επιμέρους κρατών μελών και εντέλει αυτονομίας και αξιοπιστίας της Ευρώπης, σε μια έμμεση αναφορά στο σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον της Τουρκίας.

Από την ατζέντα, εξάλλου, του Έλληνα πρωθυπουργού δεν έλειψαν τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, με τη γερμανική πλευρά να κατανοεί πως για αντίστοιχες συνεργασίες με τρίτες χώρες απαιτείται υψηλή συμμόρφωση ως προς την κοινή πολιτική εξωτερικών και ασφάλειας. Στην κατεύθυνση αυτή, «για να μπορούμε, στο επίπεδο της ΕΕ, να έχουμε αμυντική συνεργασία με τρίτες χώρες, δεν αρκεί μια χώρα να είναι τυπικά υποψήφια προς ένταξη στην Ένωση. Πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις συμμόρφωσης με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, ή να έχει Security and Defense Partership με την ΕΕ - πρέπει να υπάρχουν κανόνες», όπως εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές. «Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε νέες εξαρτήσεις ή να αναπτύξουμε συνεργασίες με παίκτες που δρουν ενάντια στα συμφέροντα της ΕΕ», όπως σημείωσαν.

Ιδίως όταν η σύγκρουση στην Ουκρανία παραμένει σε εξέλιξη, με τον Γερμανό Καγκελάριο να παρατηρεί χθες πως «η μπάλα είναι μόνο στην πλευρά της Ρωσίας. Δεν είναι αυτονόητες η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ευρώπη». Αμφότεροι, πάντως, οι κύριοι Μητσοτάκης και Μερτς επιβεβαίωσαν την στήριξή τους στο ενδεχόμενο άμεσης και άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αποβλέποντας στον κεντρικό ρόλο της Ευρώπης ως εχέγγυο σε κάθε ειρηνευτική απόπειρα.

«Η εμπιστοσύνη επιστρέφει»

Μιλώντας, σε κάθε περίπτωση, για το «ελληνικό θαύμα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρατήρησε για την ελληνική οικονομία πως «η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως σε επενδύσεις, ξένες αλλά και εγχώριες, και όχι πλέον στην κατανάλωση, η οποία χρηματοδοτούνταν από ένα μη βιώσιμο χρέος», καθώς «η εμπιστοσύνη επιστρέφει», όπως υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν παραγνώρισε ότι για τις «δύσκολες» μεταρρυθμίσεις «βοηθάει να έχεις την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», θέτοντας από νωρίς τον εκλογικό πήχη στην αυτοδυναμία της ΝΔ.

«Θεωρώ ότι μας αξίζει να κυβερνάμε τη χώρα αυτοδύναμα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ενώ εστίασε στην ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεών του λέγοντας πως «σχεδιάστηκαν από εμάς και εφαρμόστηκαν από εμάς». «Γνωρίζαμε ότι έπρεπε να «τρέξουμε» γρήγορα για να καλύψουμε τη χαμένη δεκαετία της κρίσης» κατέληξε ο ΄Έλληνας πρωθυπουργός.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ