Καθώς το γεωπολιτικό τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζει να μεταβάλλεται, η συμμαχία του σχήματος 3+1 με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από αστάθεια, το σχήμα αυτό προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση , μια προσέγγιση συνεργασίας, κοινών δημοκρατικών αξιών και στρατηγικής σύγκλισης. Η σημασία της συνεργασίας αυτής αναδείχθηκε σε συζήτηση με τίτλο «Ενίσχυση της Ανθεκτικότητας και της Πολυμερούς Συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο», στο πλαίσιο του Economist Forum στη Νέα Υόρκη.
Η συζήτηση ανέδειξε τη στρατηγική αξία της συμμαχίας στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, στην αντιμετώπιση απειλών, αλλά και στην ενίσχυση της ενεργειακής και ανθρωπιστικής συνεργασίας. Εν μέσω αβεβαιότητας και μεταβαλλόμενων διεθνών ισορροπιών, οι ομιλητές τόνισαν ότι το 3+1 αναδεικνύεται σε σταθερό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ δημοκρατικών εταίρων με κοινά συμφέροντα.
Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τσάντ Γουλφ, υπογράμμισε τη σημασία του 3+1 για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. «Η περιοχή αυτή είναι κρίσιμη για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι μόνο στρατηγικά, αλλά και για την εσωτερική ασφάλεια» δήλωσε ο Γουλφ και πρόσθεσε «η διασφάλιση της ασφάλειας ξεκινά με ισχυρές διεθνείς συνεργασίες. Είτε μιλάμε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είτε για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η συμμαχία αυτή θα παραμείνει προτεραιότητα». Ο Γουλφ είπε ότι τόσο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, στήριξαν ενεργά την περιοχή στο παρελθόν και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα εξακολουθήσει να αποτελεί αντικείμενο στρατηγικού ενδιαφέροντος.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Τάσος Χατζηβασιλείου, αναφέρθηκε στην πολυεπίπεδη ατζέντα της συνεργασίας, η οποία περιλαμβάνει την ενέργεια, την καινοτομία, την άμυνα και τη διπλωματία. «Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ συνεργάζονται για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης» δήλωσε. «Πρόκειται για ένα σχήμα ομονοούντων δημοκρατιών, βασισμένο σε κοινές αξίες». Ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι το σχήμα δεν αποκλείει καμία χώρα, ωστόσο η συμμετοχή προϋποθέτει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, κάνοντας σαφή αναφορά στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Αν η Τουρκία θέλει να ενταχθεί σε αυτό το σχήμα, πρέπει να αποδεχθεί τους κανόνες, όπως συμβαίνει σε κάθε λέσχη» πρόσθεσε.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης της Κύπρου, Νικόλας Ιωαννίδης, ανέδειξε τον αυξανόμενο ρόλο της Κύπρου ως περιφερειακού κόμβου για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων. Επισήμανε τις πρόσφατες επιχειρήσεις που υλοποιήθηκαν μέσω κυπριακού εδάφους, όπως η Πρωτοβουλία Amalthea, η οποία διευκόλυνε την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας και την εκκένωση αμάχων. «Αυτές οι επιχειρήσεις αναδεικνύουν το στρατηγικό βάθος της Κύπρου, όχι μόνο για το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, αλλά για ολόκληρη την περιοχή», είπε. «Δεσμευόμαστε να διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία».
Ο Τεντ Ντόιτς, Διευθύνων Σύμβουλος της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC), χαρακτήρισε τη συμμαχία ως ένα σπάνιο παράδειγμα πολυμερούς συνεργασίας με αξιακό υπόβαθρο. «Η συμμαχία 3+1 είναι μια στρατηγική σύμπραξη μεταξύ δημοκρατιών με κοινά συμφέροντα και παγκόσμια σημασία» δήλωσε ο Ντόιτς. «Προάγει τη διπλωματία, τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και την περιφερειακή ασφάλεια και αποτελεί μοντέλο για το τι είναι δυνατό όταν η συνεργασία υπερισχύει της σύγκρουσης». Τόνισε ότι η Ανατολική Μεσόγειος έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως άξονας σταθερότητας, επισημαίνοντας ότι η βαθύτερη διασύνδεση σε πολλούς τομείς ενισχύει τόσο τις οικονομικές προοπτικές όσο και την αποτροπή εχθρικών ενεργειών.
Πηγή: Λ. Αργύρη - ERTnews