Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, σε συνέντευξή του, ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα για να επιτραπεί η ροή τροφίμων και φαρμάκων στον θύλακα.
«Η Ελλάδα έχει στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ και είμαστε υποχρεωμένοι στους συμμάχους μας να λέμε σκληρές αλήθειες», είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για επιχειρήσεις με δυσανάλογο ανθρωπιστικό κόστος που δεν δικαιολογούνται και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της αποκατάστασης της ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Η Ελλάδα δεν παραμένει καθόλου σιωπηλή στο ζήτημα αυτό, αλλά αν μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο του γεφυροποιού σκοπεύουμε να το κάνουμε», τόνισε.
Θα γίνει η συνάντηση με Ερντογάν
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, θα γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας τους επόμενους μήνες. «Είμαστε σε αναζήτηση ημερομηνίας» δήλωσε.
Όσον αφορά την Τουρκία και τα προγράμματα ευρωπαϊκών εξοπλισμών, σημείωσε ότι μετά την επιμονή της Ελλάδας υπήρξε προσπάθεια να στηριχθεί ο αμυντικός τομέας της Ευρώπης.
«Η Ελλάδα στήριξε το πρόγραμμα Safe για ευρωπαϊκές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην αμυντική βιομηχανία. Υπάρχει μια πρόβλεψη ότι για να μπορέσει η ΕΕ να συνάψει συμφωνία με τρίτο κράτος, χρειάζεται ομοφωνία από όλα τα μέλη κράτη» πρόσθεσε.
Έχει έρθει η ώρα για αναθεώρηση του άρθρου για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων
Σημείωσε ότι έχει έρθει η ώρα για αναθεώρηση του άρθρου 103 για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, που θα αφορά όλους τους υπαλλήλους. Αυτό θα γίνεται υπό προϋποθέσεις και για λόγους ανεπάρκειας ως προς την απόδοση, διευκρίνισε. «Το 2026 ανέφερε ότι θα είναι η χρονιά που θα συζητηθούν ζητήματα του Συντάγματος».
Για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν νοείται κάποιος δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση. «Όποιος την αρνείται θα υπάρχουν κυρώσεις».
Σε ό,τι αφορά την αστική χωροταξία ο πρωθυπουργός είπε στη συνέντευξή του ότι «πρέπει να αναθεωρήσουμε το άρθρο 24. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το όριο των οικισμών, που είχαν θεσμοθετηθεί από το 1985. Έχω δώσει μία εντολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος να έλθει με μία ρύθμιση, που θα συνυπολογίζει και τις επιταγές του Συντάγματος για την προστασία της ιδιοκτησίας και της αποκέντρωσης. Έχω πλήρη αίσθηση πως εάν θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους πολίτες προς την αποκέντρωση τότε δεν μπορούμε να θέτουμε εμπόδια. Θα βρούμε μία λύση που θα συμμερίζεται τις ανησυχίες των πολιτών που είναι δικαιολογημένες».
Σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα της ΝΔ δεν υπάρχει καμία παραγραφή
«Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το άρθρο 86, εμείς το έχουμε ήδη τροποποιήσει με την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας. Σε ό,τι αφορά στα πεπραγμένα της ΝΔ δεν υπάρχει καμία παραγραφή, θα πρέπει να το ξέρουν οι πολίτες αυτό. Και ο πρώην υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής με τον τρόπο αυτόν που έγινε και στην περίπτωση του κ. Τριαντόπουλου, ήτοι να παραπεμφθεί στον φυσικό δικαστή. Απεδείχθη πως δεν υπήρξε συγκάλυψη καθώς αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχε παράνομο φορτίο καθώς και ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί πολιτικά τη συγκεκριμένη τραγωδία. Η ΝΔ δεν θα αργήσει να καταθέσει τη δική της πρόταση και να υπενθυμίσουμε ότι το Δικαστικό Συμβούλιο ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να παρέμβει στη Δικαιοσύνη, εμείς θα σεβαστούμε τη Δικαιοσύνη. Δεν έχω δει καμία πρόταση από την αντιπολίτευση για τον εκσυγχρονισμό των τρένων».