Το Ισραήλ απέρριψε νέα πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωση ομήρων, διαψεύδοντας αναφορές ότι υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία και προειδοποιώντας ότι οι όροι της Χαμάς είναι αδύνατον να γίνουν αποδεκτοί, αναφέρουν οι Times of Israel.
Το σχέδιο για εκεχειρία, το οποίο φέρεται να είναι πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το Sky News Arabia, προβλέπει 70ήμερη κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση δέκα ομήρων, όμως τόσο η ισραηλινή κυβέρνηση όσο και οι οικογένειες των αιχμαλώτων δηλώνουν ότι δεν καλύπτει τους στόχους του πολέμου ούτε εγγυάται την επιστροφή όλων των κρατουμένων, σύμφωνα με το δημοσίευμα του ισραηλινού μέσου ενημέρωσης.
Η απόρριψη του Ισραήλ
Αντιδρώντας σε αναφορά από το Λίβανο ότι υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε τη Δευτέρα ότι «η πρόταση που έλαβε το Ισραήλ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από καμία υπεύθυνη κυβέρνηση».
«Η Χαμάς θέτει αδύνατους όρους, που συνεπάγονται πλήρη αποτυχία στην επίτευξη των στόχων του πολέμου και αδυναμία απελευθέρωσης των ομήρων», πρόσθεσε.
Περιγράφοντας τη συμφωνία, σημείωσε πως «δεν δείχνει πραγματική πρόθεση γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ των πλευρών» και την χαρακτήρισε «πολύ μακριά» από την αρχική πρόταση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ.
«Δεν υπάρχει γνήσια βούληση από πλευράς Χαμάς να προχωρήσει σε συμφωνία. Το Ισραήλ παραμένει προσηλωμένο στο πλαίσιο Γουίτκοφ», υπογράμμισε.
Τι περιλαμβάνει η πρόταση
Η πρόταση, σύμφωνα με το Al-Mayadeen, περιλαμβάνει 70ήμερη εκεχειρία και την απελευθέρωση 10 ζωντανών ομήρων σε δύο φάσεις – πέντε την πρώτη ημέρα και άλλους πέντε την έβδομη.
Στο διάστημα αυτό, η Χαμάς και άλλες οργανώσεις δεσμεύονται να μην αναλάβουν «εχθρική» δράση κατά του Ισραήλ, να μην κατασκευάζουν όπλα, να μην προσπαθούν να τα εισαγάγουν ή να τα χρησιμοποιούν.
Παράλληλα, απαιτούν την είσοδο 1.000 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια καθημερινά στη Γάζα.
Το σχέδιο προβλέπει επίσης διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου κατά την περίοδο της εκεχειρίας, με στόχο την ίδρυση κυβέρνησης τεχνοκρατών στη Γάζα και διερεύνηση οδών για οριστικό τερματισμό της σύγκρουσης με το Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ θα εγγυώνται την εφαρμογή της εκεχειρίας, εφόσον οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται καλόπιστα.
Η θέση της Χαμάς και οι συνομιλίες
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Χαμάς είχε αρχικά προτείνει 90ήμερη εκεχειρία με την απελευθέρωση πέντε ζωντανών και πέντε νεκρών ομήρων, γεγονός που οδήγησε τις ΗΠΑ να επιδιώξουν συμφωνία για 70 ημέρες.
Το Ισραήλ φέρεται να συμφώνησε στον αριθμό και το χρονοδιάγραμμα απελευθέρωσης των ομήρων.
Διαμεσολαβητές των συνομιλίων ήταν ο Γουίτκοφ και Παλαιστινιοαμερικανός επιχειρηματίας Bishara Bahbah και ολοκληρώθηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας.
Το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων απέρριψε επίσης το σχέδιο.
«Είναι ξανά η ίδια επικίνδυνη αντίληψη που επιδιώκει τη συνέχιση του πολέμου με κάθε κόστος, για το τίποτα», ανέφερε, προσθέτοντας: «Οι επιμέρους συμφωνίες είναι ήττα για το Ισραήλ, που μπορεί -και πρέπει- να αποφευχθεί. Υπάρχει μόνο μία κατάλληλη και επιθυμητή λύση: μια συνολική συμφωνία που θα φέρει πίσω και τους 58 ομήρους και θα τερματίσει τον πόλεμο».
«Η κυβέρνηση θα μπορούσε να το επιτύχει αυτό αύριο το πρωί, αν το επέλεγε».
Νωρίτερα, το αιγυπτιακό κανάλι Al-Rad μετέδωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Χαμάς στη Ντόχα, κάνοντας λόγο για πρόταση 60ήμερης εκεχειρίας με αντάλλαγμα 10 ζωντανούς ομήρους και τα λείψανα άλλων 16.
Η Χαμάς φέρεται να ζητά, επιπλέον, την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων που συνελήφθησαν στη Γάζα, είτε πριν είτε μετά την 7η Οκτωβρίου 2023.
Δηλώσεις Τραμπ
Ο Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι υπάρχουν πιθανές εξελίξεις σχετικά με τη Γάζα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους για την πρόοδο στις συνομιλίες με το Ιράν, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις σημείωσαν «πραγματική πρόοδο» και τις χαρακτήρισε «πολύ καλές».
«Το ίδιο και με τη Χαμάς στη Γάζα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Θέλουμε να δούμε αν μπορούμε να το σταματήσουμε αυτό [τη μάχη], και το Ισραήλ. Συνομιλούμε μαζί τους και θέλουμε να δούμε αν μπορούμε να σταματήσουμε όλη αυτή την κατάσταση».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι του: η καταστροφή της Χαμάς, η ανατροπή του καθεστώτος της και η απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Ο Νετανιάχου ανακάλεσε την ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα από τη Ντόχα την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενος την άρνηση της Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση Γουίτκοφ για βραχυπρόθεσμη εκεχειρία με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των μισών ζωντανών ομήρων, πρόταση την οποία το Ισραήλ είχε αποδεχθεί, αναφέρουν οι Times of Israel.
Οι διαμεσολαβητές, σύμφωνα με τις αναφορές, αναμένουν ακόμα την επίσημη απάντηση του Ισραήλ.
Πηγές: Times of Israel, enikos.gr