Ευχαριστήριος επιστολή του νέου Υπουργού Αμύνης των ΗΠΑ κ. Pete Hegseth, έφτασε στην Αθήνα, με αποδέκτη της τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Νίκο Δένδια, τον οποίο και ευχαριστεί για τη συγχαρητήρια επιστολή που του είχε αποστείλει για την τοποθέτησή του, καθώς και για τη συνεχή υποστήριξη του κ. Δένδια στη διμερή συνεργασία, την ίδια (περίπου) ώρα που ΥΕΘΑ ταξίδευε για επαφές και επισκέψεις στην Βοστώνη και τη γύρο περιοχή της.
Πιο συγκεκριμένα.
Στην επιστολή του ο κ. Hegseth αναφέρει μεταξύ άλλων, συμφώνως με πηγές του ΥΠΕΘΑ, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συνδέονται με στενή αμυντική σχέση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και μέσω του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), εδώ και πολλές δεκαετίες. Προσθέτει ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σταθερή δέσμευση της Ελλάδας στην υποστήριξη των συμμαχικών προτεραιοτήτων, όπως αποδεικνύεται από τη συνεισφορά της σε αποστολές του ΝΑΤΟ, τις συνεπείς αμυντικές της δαπάνες πλέον του 2% του ΑΕΠ και την υποστήριξη στη στάθμευση, πρόσβαση και εναέρια διέλευση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ – ιδίως δε για τη φιλοξενία στη Ναυτική Βάση της Σούδας – οι οποίες υποστηρίζουν κρίσιμες επιχειρήσεις σε πολλαπλά θέατρα επιχειρήσεων.»
Σε άλλο σημείο της επιστολής του αυτής, ο κ. Hegseth υπογραμμίζει ότι «το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ παραμένει προσηλωμένο στη συνεργασία με την Ελλάδα και ότι ο ίδιος πιστεύει πως αυτή θα εμβαθυνθεί περαιτέρω στο μέλλον, ιδίως καθώς προχωρά η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35.», συμφώνως πάντα με τις ίδιες πηγές του ΥΠΕΘΑ
Αναφορικώς με το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ως προς το αμυντικό τους σκέλος, ο Υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ χαρακτηρίζει ως «επιτακτική την ανάγκη οι Ευρωπαίοι Εταίροι να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Άμυνα», ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει ότι «η Ελλάδα, ως ένα εκ των παλαιότερων μελών του ΝΑΤΟ, μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για τους άλλους Εταίρους, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας τον ηγετικό της ρόλο σε περιφερειακές πρωτοβουλίες για την Ασφάλεια.» και συμπληρώνει ότι «προς αυτήν την κατεύθυνση προσβλέπει με τους συνεργάτες του στη συνεργασία με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, ώστε να εντοπισθούν νέοι τομείς όπου η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεισφέρει.»
Τέλος, ο κ. Hegseth ευχαριστεί ακόμη τον κ. Δένδια για το συλλυπητήριο μήνυμά του με αφορμή το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα τον περασμένο Ιανουάριο στο Εθνικό Αεροδρόμιο “Ronald Reagan” της Ουάσιγκτον, με τρεις στρατιωτικούς μεταξύ των θυμάτων, πλήρωμα του μοιραίου ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ ποτ συγκρούστηκε με ένα επιβατικό αεροσκάφος που επιχειρούσε να προσγειωθεί στο προαναφερθέν αεροδρόμιο, για το οποίο αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ άντλησαν παρηγοριά από την υποστήριξη των πλέον στενών φίλων και εταίρων τους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο, 27 Μαΐου 2025, ο κ. Δένδιας θα επισκεφθεί τη Βοστώνη των ΗΠΑ, όπου θα έχει συναντήσεις με ακαδημαϊκούς και στελέχη ερευνητικών κέντρων, με τις συζητήσεις να εστιάζονται στους τομείς ερεύνης, καινοτομίας, τεχνολογίας και αναπτύξεως σχετικών προϊόντων διττής χρήσεως. Ακολούθως, ο Έλλην ΥΕΘΑ θα επισκεφτεί το Lincoln Lab του φημισμένου Πανεπιστημίου ΜΙΤ, το οποίο βρίσκεται εντός της τεράστιας Αεροπορικής Βάσεως Hanscom, ένα εργαστήριο που εξειδικεύεται στην έρευνα και την ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών επί θεμάτων Ασφάλειας και Αμύνης.