Το Ισραήλ έχει από εχθές ενεργοποιήσει το ανώτατο όριο εφέδρων που έχει τη δυνατότητα. 450.000 φύλλα πορείας έχουν παραληφθεί από τους επίστρατους της χώρας, οι οποίοι αποτελούν ένα από τα πλέον εκπαιδευμένα και αξιόμαχα τμήματα του Ισραηλινού στρατού.
Το Ισραήλ, αν και βρίσκεται πλέον σχεδόν 600 ημέρες μακριά από το «Μαύρο Σάββατο», τις σφαγές της Χαμάς στα εδάφη του και τον πόλεμο που ώρες μετά το Τελ Αβίβ εξαπέλυσε ενάντια στον Παλαιστινιακό θύλακα, σήμερα έχει προχωρήσει σε πρόσκληση αριθμού μεγαλύτερου από τους 350.000 που κλήθηκαν άμεσα για να ενισχύσουν τον στρατό της χώρας τις πρώτες ώρες μετά την εισβολή από τη Λωρίδα της Γάζας.
Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού αργά το βράδυ της Δευτέρας ανακοίνωσε πως σημαντικές αριθμητικά μονάδες του IDF πέρασαν τα σύνορα του Λιβάνου και κινούνταν προς τη μεθόριο με τη Συρία. Όλα αυτά τη στιγμή που και πάλι οι δυνάμεις του Ισραήλ βρίσκονται και πάλι με σημαντικό αριθμό δυνάμεων στο εσωτερικό της Γάζας, τόσο σε Βορρά όσο και σε Νότο και την ίδια στιγμή που οι πιέσεις για τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες επιβιώνουν οι άμαχοι εντός της Γάζας αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το Ισραήλ είναι δεδομένο πως έχει στο στόχαστρο του σήμερα πέρα από τη Χαμάς εντός Γάζας και τη διασφάλιση πως η Συρία δεν θα μετατραπεί σε νέο «μέλος» για το μακρύ χέρι του Ιράν στην περιοχή, ειδικά μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και την ανέλιξη του μέχρι πρότινος τζιχαντιστή, μεταβατικού Προέδρου σήμερα, Αλ Σαραά στα ινία της χώρας.
Το Ισραήλ και συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός της χώρας βρέθηκε μέσα σε τέσσερις μήνες από φίλος και έμπιστος του Ντόναλντ Τραμπ να γίνεται «παρίας» και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φαίνεται πως έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο μπροστά στο οποίο οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να μη στηρίξουν τη χώρα και εξ «αντανακλάσεως» και τις δικές του επιλογές.
Το τι θα επιχειρήσει το Ισραήλ δεν είναι γνωστό αλλά η αλήθεια είναι πως διαχρονικά η χώρα δεν προαναγγέλλει τις κινήσεις της ειδικά στα πεδία. Η σημερινή κινητοποίηση τέτοιου αριθμού δυνάμεων με το μεγαλύτερο μέρος τους να μεταβαίνει στον Βορρά είναι περισσότερο ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς την άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Το Ισραήλ δεν αναμένεται να ξεκινήσει πόλεμο σήμερα με τη Συρία καθώς όπως έχει και ιστορικά αποδειχθεί προτιμά να έχει σε τέτοιες περιπτώσεις τη βάση του δικαιώματος να το πράξει. Είναι δεδομένο επίσης πως το Τελ Αβίβ δεν έχει ανάγκη να κινητοποιήσει τέτοιο αριθμό στρατιωτών εάν θέλει να πλήξει στόχους σε όλη την περιοχή – το έχει πράξει μέχρι και στα περίχωρα της Τεχεράνης – καθώς η πολεμική του αεροπορία είναι από τις πλέον σύγχρονες και εκπαιδευμένες στον κόσμο. Το βασικό ερώτημα πίσω από την ισραηλινή κίνηση είναι το «γιατί τώρα»; Προφανής απάντηση δεν υπάρχει παρά μόνο στο μυαλό του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, του στρατιωτικού επιτελείου αλλά και των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.
Η ισραηλινή κινητοποίηση σε μία περίοδο που ο Νετανιάχου έχει βρεθεί μπροστά σε διπλωματικά τετελεσμένα από τις ΗΠΑ που «αγκάλιασαν» την επιλογή Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας και αποδέχθηκαν την άρση των αμερικανικών κυρώσεων προς τη Δαμασκό είναι μία πρώτη κίνηση που δείχνει πως το Ισραήλ δεν θα μείνει «δεμένο» σε επιλογές και τελεσίγραφα τα οποία έχουν συνταχθεί χωρίς το ίδιο.
Η ενίσχυση των δυνάμεων της χώρας ακόμη και στα υψίπεδα Γκολάν στα οποία βρίσκεται από την πρώτη στιγμή της πτώσης Άσαντ θα δώσουν το στίγμα προς όλες τις πλευρές. Αυτή τη φορά είναι ο ίδιος ο Νετανιάχου που δημιουργεί τετελεσμένα και μάλιστα κάποια που απαιτούν νέο τηλέφωνο με τον Λευκό Οίκο μετά από αυτό που μεσολάβησε την περασμένη εβδομάδα και τη δολοφονία δύο μελών της ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον.
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός με τις κινήσεις του είτε τις εμφανείς είτε παρασκηνιακά θα επιδιώξει πλέον να έχει την Ουάσιγκτον και τον Αμερικανό Πρόεδρο σε εγρήγορση και με το βλέμμα πάντοτε προς την περιοχή. Μπορεί σήμερα ο στόχος της Ισραηλινής κινητοποίησης να είναι μόνο ένα οπτικό αλλά σαφές μήνυμα προς όλους, αλλά είναι δεδομένα μόνο ένα μικρό κομμάτι του Ισραηλινού σχεδίου, πλήρη εικόνα του οποίου θα αποκτήσουμε μόνο εάν το επιλέξει η Κυβέρνηση της χώρας.
Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε πως θα φέρει πίσω τους ομήρους
Επίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποσχέθηκε χθες Δευτέρα πως θα φέρει πίσω «όλους» τους ομήρους, «τους ζωντανούς και τους νεκρούς», που απομένουν στα χέρια της Χαμάς –ή άλλων παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων– στη Λωρίδα της Γάζας.
Την ίδια στιγμή, ο στρατός του συνεχίζει να βομβαρδίζει εντατικά τον παλαιστινιακό θύλακο, όπου οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών καταμέτρησαν 52 νεκρούς.
Τη 17η Μαΐου, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κλιμάκωσαν την επίθεσή τους στη μικρή παραθαλάσσια περιοχή, με δημόσια διακηρυγμένους στόχους να απελευθερώσουν τους εναπομείναντες ομήρους, να πάρουν «τον έλεγχο» όλου του παλαιστινιακού θυλάκου και να καταστρέψουν τη Χαμάς, που κατέλαβε την εξουσία εκεί το 2007.
«Ακόμα και αν δεν το επιτύχουμε σήμερα, θα το καταφέρουμε αύριο, ή μεθαύριο — δεν θα εγκαταλείψουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου. «Εχουμε την πρόθεση να τους φέρουμε πίσω όλους, τους ζωντανούς και τους νεκρούς», πρόσθεσε σε ομιλία του με την οποία έκλεισαν οι εορτασμοί της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ».
«Η αποστολή μας», η νίκη στον πόλεμο, «συμπεριλαμβανομένης αυτής να φέρουμε πίσω τους ομήρους, είναι στο μυαλό μας μέρα και νύχτα» και «δεν τα παρατάμε», επέμεινε.
Οι δηλώσεις του επικεφαλής της κυβέρνησης του Ισραήλ καταγράφονται καθώς εντείνεται η διεθνής πίεση για τον τερματισμό των ευρείας κλίμακας στρατιωτικών επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία, όπου οι καταστροφές είναι πελώριες και ο πληθυσμός αντιμέτωπος με κίνδυνο να λιμοκτονήσει έπειτα από 19 μήνες πολέμου.
Η ένοπλη σύρραξη ξεκίνησε μετά την έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου 2023.
Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί εκείνη την ημέρα, στη Λωρίδα της Γάζας απομένουν 57, πλην όμως τουλάχιστον 34 από αυτούς είναι νεκροί, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Διάψευση από τον Γουίτκοφ
Νωρίτερα χθες ο Νετανιάχου δήλωνε, σε βίντεο που δημοσιοποίησε μέσω Telegram, πως έτρεφε την «ελπίδα» να κάνει ανακοίνωση για τους ομήρους χθες ή σήμερα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Πριν από τις δηλώσεις του, πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς ανέφερε πως η Χαμάς δέχτηκε πρόταση του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ που προέβλεπε «κατάπαυση του πυρός 70 ημερών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση δέκα ομήρων σε δυο χρόνους».
Αλλη παλαιστινιακή πηγή ανέφερε ότι «10 όμηροι στη ζωή θα αφεθούν ελεύθεροι με αντάλλαγμα ανακωχή 70 ημερών, τη μερική αποχώρηση» του στρατού του Ισραήλ «από τη Γάζα» και «την αποφυλάκιση μεγάλου αριθμού παλαιστινίων κρατουμένων».
Ωστόσο εκπρόσωπος του Γουίτκοφ διέψευσε πως κλείστηκε τέτοια συμφωνία.
Παράλληλα, νωρίς το πρωί, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη, όπου οι αντάρτες Χούθι βάζουν συχνά στο στόχαστρο το Ισραήλ, αφού ενεργοποίησε «σειρήνες» της αεράμυνας σε διάφορους τομείς.
«Φόβος, φρίκη, παιδιά που ουρλιάζουν»
Χθες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, στόχο νέων εντατικών ισραηλινών βομβαρδισμών, 33 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους παιδιά, σκοτώθηκαν στο σχολείο Φαχμί αλ Τζαρτζάουι και άλλοι 19 σε σπίτι στην Τζαμπάλια, ανέφερε η πολιτική προστασία.
«Είναι απερίγραπτο: φόβος, φρίκη, σύγχυση, παιδιά που ουρλιάζουν, οσμή καμένης ανθρώπινης σάρκας, οσμή απανθρακωμένων αντικειμένων, οσμή θειαφιού, αίμα παντού», αφηγήθηκε η Φάρα Νάσερ, που ξύπνησε όταν βομβαρδίστηκε το σχολείο.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως στοχοποίησε «τρομοκράτες» στην περιοχή όπου βρίσκεται το εκπαιδευτικό ίδρυμα.
«Δεν είχα ξαναδεί τόσους τραυματίες από εκρήξεις σε όλη μου τη ζωή», ειδικά «μικρά παιδιά», είπε χθες η Βικτόρια Ρόουζ, μέλος βρετανικής ιατρικής αποστολής στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις (νότια).
Η κλιμάκωση της επίθεσης του στρατού του Ισραήλ και τα δεινά του άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας, αντιμέτωπου με ελλείψεις τροφής, νερού και φαρμάκων, πυροδοτούν εντεινόμενη διεθνή αγανάκτηση.
Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε χθες πως δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει την κυβέρνηση Νετανιάχου. «Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό που κάνει ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα», είπε.
Μολαταύτα, το Βερολίνο θα συνεχίσει να πουλάει όπλα στο Ισραήλ, έσπευσε να διευκρινίσει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γιόχαν Βάντεφουλ.
Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε από την πλευρά του μίλησε για «πιθανόν τη χειρότερη» επίθεση με τέτοιες ανθρωπιστικές συνέπειες σε βάρος «αμάχων» που έχει δει.
Υπό πολιορκία σχεδόν 20 μήνες
Οι περίπου 2,4 εκατ. κάτοικοι του παλαιστινιακού θυλάκου, στην πλειονότητά τους εκτοπισμένοι αναρίθμητες φορές, ζουν υπό πολιορκία του ισραηλινού στρατού για πάνω από 19 μήνες.
Επειτα από δυο μήνες και πλέον απόλυτης απαγόρευσης της διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας, οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν την περασμένη εβδομάδα να ξαναρχίσουν παραδόσεις — με το σταγονόμετρο.
Χθες η νεοσύστατη οργάνωση Ανθρωπιστικό Ιδρυμα για τη Γάζα (GHF), που υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ανακοίνωσε πως άρχισε παραδόσεις τροφίμων στον θύλακο υποσχόμενη ότι «η ροή της βοήθειας θα αυξάνεται κάθε μέρα».
Η ΜΚΟ, με την οποία αρνούνται να συνεργαστούν ο ΟΗΕ και άλλες οργανώσεις, κατήγγειλε εξάλλου «τις θανατικές απειλές από τη Χαμάς εναντίον οργανώσεων που υποστηρίζουν τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε εγκαταστάσεις διανομής την ασφάλεια των οποίων εγγυάται η GHF», και «τους ελιγμούς με σκοπό να εμποδιστούν κάτοικοι της Γάζας να αποκτήσουν πρόσβαση στη βοήθεια στις εγκαταστάσεις» της.
«Πεινάμε και διψάμε. Για τ’ όνομα του Θεού, χρειαζόμαστε κάτι να φάμε», έλεγε χθες ο Ιμπραήμ Μπακρ, κάτοικος της Γάζας.
Τουλάχιστον 53.977 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη στρατιωτική εκστρατεία αντιποίνων του Ισραήλ έκτοτε, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στον θύλακο, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.