Συναγερμός σήμανε ξανά στη διάρκεια της νύχτας σε διάφορες περιοχές της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας ενόψει επιδρομών της Ρωσίας, ιδίως με drones.
Οι προειδοποιήσεις έκαναν λόγο για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εφόρμησης στις περιφέρειες Σούμι, Χάρκοβο, Ντνιπροπετρόφσκ και Μικολάιφ, καθώς και στο λιμάνι της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα. Αναφέρθηκε επίσης δράση ρωσικών αεροσκαφών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, με ρίψεις βομβών στις περιφέρειες Ντονέτσκ και Σούμι.
Οι αναφορές έρχονται μία μέρα αφότου οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας τη νύχτα της 25ης προς 26η Μαΐου, μετά από τρεις νύχτες συνεχόμενων επιθέσεων. Η επίθεση της 25ης προς 26η Μαΐου είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη εναέρια επίθεση του πολέμου, μετά την μεγαλύτερη εναέρια επίθεση που διεξήγαγαν οι ρωσικές δυνάμεις τη νύχτα της 24ης προς 25η Μαΐου.
Ο σκοπός των επιθέσεων
Οι τελευταίες επιθέσεις είναι από τις μεγαλύτερες του πολέμου από τον Ιανουάριο του 2025. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Ρωσία προχωράει σε αυτές τις επιθέσεις σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η ρωσική νίκη στην Ουκρανία είναι αναπόφευκτη και ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας είναι μάταιη.
Με αυτό τον τρόπο φιλοδοξεί να «σπάσει» το ηθικό των Ουκρανών και να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου, όπως εξηγούν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για την Μελέτη του Πολέμου (ISW).
Ο Πούτιν γνωρίζει ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Ρωσία θα μπορούσε να κερδίσει άμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι αν οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας, και κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, σταματήσουν να υποστηρίζουν το Κίεβο στις πολεμικές του προσπάθειες.
Στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν δει αύξηση σε περιστατικά δολιοφθοράς, κυβερνοεπιθέσεων και εμπρηστικών επιθέσεων που συνδέονται με τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια της Μόσχας να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις φιλικές προς το Κίεβο κυβερνήσεις, στέλνοντας το μήνυμα ότι το να υποστηρίζει κανείς το Κίεβο έχει ένα κόστος.
Παράλληλα, συνεχίζουν οι αναλυτές, το Κρεμλίνο προσπαθεί να αξιοποιήσει αυτές τις μεγάλες επιθέσεις ενώ προχωράει σε ολοένα και πιο επιθετικές δηλώσεις σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από την κακή απόδοση του ρωσικού στρατού κατά τη διάρκεια αυτού του τρέχοντος σταδίου του πολέμου.
Όπως αναφέρουν, οι Ρώσοι αξιωματούχοι προσπαθούν να συσκοτίσουν την πραγματικότητα στη Ρωσία,η οποία αντιμετωπίζει οικονομικούς και υλικούς περιορισμούς που αυξάνονται συνεχώς και αποτελούν όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα για την προσπάθειά της να επιτύχει σημαντικά κέρδη στο πεδίο της μάχης.
Ενδεικτικά, η δήλωση του αντιπρόεδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ότι εάν οι Δυτικοί σύμμαχοι συνεχίζουν να εξοπλίζουν το καθεστώς του Κιέβου, η ουδέτερη ζώνη στην Ουκρανία θα μπορούσε να περιλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την χώρα. Για να επιτύχουν όμως κάτι τέτοιο οι ρωσικές δυνάμεις με τον τρέχοντα ρυθμό προέλασής τους θα χρειάζονταν 91 χρόνια, όπως υπολογίζει το ISW, με κόστος σχεδόν 50 εκατομμύρια θανάτους.
Το χρονικό των επιθέσεων
Η Ρωσία άρχισε να εντείνει τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας το περασμένο φθινόπωρο, αφότου αύξησε με επιτυχία την εγχώρια παραγωγή της ρωσικής εκδοχής των ιρανικής κατασκευής drones Shahed, που είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο drone της Μόσχας.
Ωστόσο, η συχνότητα και η κλίμακα αυτών των επιθέσεων αυξήθηκαν ξανά τον Ιανουάριο, μετά την επιστροφή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Έκτοτε πραγματοποιήθηκαν πέντε από τις μεγαλύτερες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενώ τέσσερις από τις πέντε σημειώθηκαν τις τελευταίες 10 ημέρες.
Στο παρακάτω γράφημα, οι αναλυτές του ISW τοποθετούν τις επιθέσεις και τις εξελίξεις στην αμερικανική πλευρά στο ημερολόγιο, καταγράφοντας την αυξανόμενη τάση των επιδρομών της Μόσχας μετά από κάθε σημαντικό γεγονός.
