Η αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο αλλάζει τις ισορροπίες

 
πύραυλος taurus

Πηγή Φωτογραφίας: Taurus

Ενημερώθηκε: 27/05/25 - 12:38

Για μακρύ πολεμικό καλοκαίρι ετοιμάζονται Ευρωπαίοι και Ουκρανοί στον απόηχο της απόφασης που δίνει πλέον τη δυνατότητα στο Κίεβο να μπορεί να χρησιμοποιεί πυρά μεγάλου βεληνεκούς για να πλήττει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια και ενώ πολλοί διερωτώνται αν ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν.   

«Οι πόλεμοι συνήθως τελειώνουν λόγω οικονομικής ή στρατιωτικής εξάντλησης της μίας ή και των δύο πλευρών και σ' αυτό τον πόλεμο εξακολουθούμε να είμαστε προφανώς πολύ μακριά από το να φθάσουμε σ' αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Μερτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Τούρκου με τον φινλανδό πρωθυπουργό Πέτερι Όρπο.

«Έτσι μπορεί να πρέπει να προετοιμασθούμε για μακρά διάρκεια», πρόσθεσε ο Μερτς, ενώ την ίδια εκτίμηση έκανε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αλλαγή πλεύσης από Γερμανία

Ωστόσο η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη των τελευταίων 24ωρων είναι η αλλαγή πλεύσης από τη Γερμανία και άλλους συμμάχους της Ουκρανίας που ήραν τους περιορισμούς στην εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το Κίεβο προς τη Ρωσία για πρώτη φορά.

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην προσέγγιση από τους βασικούς συμμάχους, οι οποίοι μέχρι τώρα αντιστέκονταν σε μεγάλο βαθμό στα αιτήματα της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύονταν από τη Δύση βαθιά μέσα στη Ρωσία.

«Δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί εμβέλειας στα όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς σε ευρωπαϊκό φόρουμ στο Βερολίνο. «Ούτε από τους Βρετανούς, ούτε από τους Γάλλους, ούτε από εμάς. Ούτε από τους Αμερικανούς», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έχει απειλήσει ανοιχτά ότι οποιαδήποτε άρση των περιορισμών στα όπλα μεγάλου βεληνεκούς θα σήμαινε πόλεμο με το ΝΑΤΟ. Ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει τη Δύση ότι η χώρα του θα θεωρούσε οποιαδήποτε επίθεση υποστηριζόμενη από μια πυρηνική δύναμη ως κοινή επίθεση - και ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν χτυπηθεί με συμβατικούς πυραύλους.

Αν και η απόφαση ανακοινώθηκε την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει τους ανελέητους βομβαρδισμούς κατά ουκρανικών στόχων ο Μερτς αποκάλυψε ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους για την επίσκεψή του στο Κίεβο μαζί με τους ηγέτες της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας στις 10 Μαΐου.

Στο παρελθόν η Ουκρανία είχε προμηθευτεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, αλλά της επετράπη να τους χρησιμοποιήσει μόνο εναντίον των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα κατεχόμενα από τους Ρώσους ουκρανικά εδάφη. Η εμπλοκή της Γερμανίας «ανοίγει» τον δρόμο για την αποστολή Taurus αν και ο νέος Γερμανός καγκελάριος έκανε γνωστό ότι οι αποστολές οπλισμού στην Ουκρανία δεν θα δημοσιοποιούνται.

Γιατί οι Taurus είναι «ανώτεροι» από τα άλλα οπλικά συστήματα

Εξοπλισμένοι με τεχνολογία Stealth που καθιστά πιο δύσκολο τον εντοπισμό τους, οι πύραυλοι Taurus έχουν βεληνεκές έως και 500 χιλιόμετρα, κάτι που θα βοηθούσε την Ουκρανία να ασκήσει πίεση στη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και αλλού.

Η Ουκρανία ζήτησε από τη Γερμανία τους πυραύλους για να συμπληρώσουν τους πυραύλους μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow που στάλθηκαν από τη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι έχουν βεληνεκές άνω των 250 χιλιομέτρων, καθώς και τους πυραύλους κρουζ Scalp που έστειλε η Γαλλία αλλά και τους Αμερικανικούς Atacms.

Οι συνεχιζόμενοι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά του Κιέβου και άλλων περιοχών που προκάλεσαν την οργή της διεθνούς κοινότητας ακόμη και του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος φάνηκε για μία ακόμη φορά να χάνει την υπομονή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Άγνωστο παραμένει αν ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πρόθυμος προχωρήσει ένα ακόμη βήμα και να κάνει πράξη την απειλή του για κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Ίσως αυτό ήταν και το γεγονός που ώθησε τους Ευρωπαίους να αλλάξουν πολιτική και να αποφασίσουν να ανακοινώσουν το πράσινο φως για την εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το Κίεβο προς τη Ρωσία μετά και από την απόρριψη του τελεσιγράφου που είχαν δώσει στη Μόσχα για 30ημερη εκεχειρία.

Πιέσεις στον Τραμπ να αναλάβει δράση

Πάντως ο ίδιος ο Τραμπ ίσως αναγκαστεί αργά ή γρήγορα να αποφασίσει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει καθώς αρκετοί Ρεμπουπλικανοί βουλευτές - συμπεριλαμβανομένων των γερουσιαστών Τσακ Γκράσλει και Λίντσει Γκράχαμ και Ντον Μπέικον - προτρέπουν τον Αμερικανό πρόεδρο να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία.

«Είναι καιρός για ειλικρίνεια. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν μηδενικό αποτέλεσμα στον Πούτιν», έγραψε ο Μπέικον στο X. «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι πρέπει να οπλίσουν την Ουκρανία σαν αστακό».

Η Ρωσία δεν φαίνεται να πτοείται από τις απειλές και την αλλαγή πολιτικής των Ευρωπαίων και των Αμερικανών και επιμένει να καθυστερεί τις προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας.

Η Ρωσία συνεχίσει να εργάζεται για το προσχέδιο μνημονίου που θα ορίζει τις αρχές μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας η οποία θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσει προσχέδιο μνημονίου για μελλοντική ειρηνευτική συνθήκη, ορίζοντας κάποιες θέσεις, όπως οι αρχές της διευθέτησης, ο χρόνος μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας και η πιθανή κατάπαυση πυρός για συγκεκριμένο χρόνο, εάν επιτευχθούν οι κατάλληλες συμφωνίες», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ