Στην επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν αναφέρθηκε σε συνέντευξη του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κάνοντας λόγο για σημαντική κλιμάκωση, ενώ αποκάλυψε ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους συμμάχους της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.
«Τα χαράματα είχαμε την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν έπρεπε πολύ εγκαίρως να δημιουργηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός στο υπουργείο Εξωτερικών, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα άμεσα ζητούμενα που είναι η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών στο Ισραήλ, στο Ιράν και στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο υπουργός μιλώντας στο OPEN.
«Νομίζω ήταν μια σημαντική κλιμάκωση και μάλιστα εν μέσω διαπραγματεύσεων οι οποίες γίνονταν μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ για τη διαχείριση του πυρηνικού οπλοστασίου, η πραγματικότητα είναι ότι αποτελεί έναν αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή , Από την άλλη, το ζητούμενο τώρα είναι να υπάρξει ψυχραιμία, χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση. Βεβαίως αναμένουμε, όπως αντιλαμβάνεστε, τα αντίποινα του Ιράν. Νομίζω πρέπει να υπάρχει μια μεγάλη κινητοποίηση και σε αυτό θα συμβάλλει και η Ελλάδα ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας», πρόσθεσε.
Ήδη εγώ έχω εκκινήσει τις επικοινωνίες με τους συμμάχους μας στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι κι εκείνοι βρίσκονται σε μια κατάσταση μεγάλης επαγρύπνησης. Νομίζω απαιτείται μια μεγάλη συμμαχία, ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε περαιτέρω κλιμάκωση, αυτήν την ώρα όμως επικρατεί πολύ μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στην περιοχή. Αποτελεί εν δυνάμει ναρκοπέδιο και καλό είναι αν μπορέσουμε όλοι μαζί πολυμερώς μέσω διεθνών οργανισμών, και οι χώρες που ασκούν ουσιαστική επιρροή, να μπορέσουν να περιορίσουν τη ζημιά.
Τι είπε για τυχόν εμπλοκή των ΗΠΑ
«Υπήρξε ρητή διαβεβαίωση από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ότι δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει καμία ανάμειξη της Αμερικής. Παραμένουμε στη δήλωση αυτή. Η πραγματικότητα είναι ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν μία σημαντική προσπάθεια να ελεγχθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και ιδίως σε ό,τι αφορά χώρες που αποτελούν σημαντικό παράγοντα αποσταθεροποίησης, όπως το Ιράν. Νομίζω ότι ο ρόλος των ΗΠΑ πρέπει να είναι ενεργός, αλλά για την ώρα δεν φαίνεται οποιαδήποτε εμπλοκή», τόνισε ακόμη.
«Είναι πολύ σύνθετη η γεωπολιτική κατάσταση. Νομίζω ότι αυτήν την περίοδο, τους τελευταίους 20 μήνες θα έλεγα, βιώνουμε την πιο δύσκολη και επισφαλή κατάσταση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχουν πολλές εστίες ανάφλεξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι εστίες ανάφλεξης πάντοτε ιστορικά δημιουργούν συνθήκες πολύ μεγάλων συρράξεων. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει η πραγματικότητα στο Ισραήλ που όλοι βιώνουμε, η πραγματικότητα στη Γάζα. Η αίσθησή την οποία αποκομίζω είναι ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν να κατευνάσουν κατά το δυνατόν τα πεδία αντιπαραθέσεων. Είχα επαφή και με τον Μάρκο Ρούμπιο τους προηγούμενους μήνες και συζητήσαμε τα θέματα αυτά», υπογράμμισε στη συνέχεια.
«Αισθάνομαι ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει τάση να υπερεκτιμούμε τα εθνικά μας συμφέροντα και να αγνοούμε τους ενδεχόμενους κινδύνους για την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεγάλου κλονισμού, ακόμη και αμφισβήτησης των μεγάλων διεθνών οργανισμών, όπως της Διεθνούς Πολυμέρειας, του ΟΗΕ. Αυτά δυστυχώς δεν είναι καλά μηνύματα και θα πρέπει όλοι να καταβάλλουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια. Ο ρόλος που επιτελεί η Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικός εχθές είχαμε το ψήφισμα για τη Γάζα. Δεν νομίζω να μας κατηγόρησε κανείς ότι είμαστε 100-0 υπέρ του Ισραήλ» ανέφερε ακόμα
«Μην βάζουμε εθνικά θέματα στον μύλο πολιτικής αντιπαράθεσης»
Σε ότι αφορά τα ζητήματα γεωπολιτικά καλό είναι να υπάρχει πάντοτε μια εγκράτεια και να μην μπαίνουν όλα στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η Ελλάδα έχει τηρήσει μια στάση αρχής σε όλα τα ζητήματα που αυτήν τη στιγμή ταλανίζουν τον κόσμο και ειδικά στο ζήτημα της Γάζας. Έχουμε υπερψηφίσει όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η ίδια η Ελλάδα ήταν επισπεύδουσα χώρα στη μεγαλύτερη κοινή δήλωση που έχει υπάρξει ποτέ σε θέματα προστασίας αμάχων. Χθες τοποθετηθήκαμε, πήγαμε με την πλευρά της ειρήνης. Είναι σημαντικό αυτήν τη στιγμή να υπάρξει μια όσο το δυνατόν απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια. Έχουμε χάσει την έννοια του αυτονόητου Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα στα γεωπολιτικά. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος με το Ισραήλ αλλά έχει και άριστες σχέσεις με όλες τις αραβικές χώρες της περιοχής.