Προκαταρκτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ισραήλ και Συρία - Αίρονται οι κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού

 
tramp

Πηγή Φωτογραφίας: Associated Press / Alamy Stock Photo

Ενημερώθηκε: 30/06/25 - 21:34

Η κυβέρνηση Τραμπ διεξάγει «προκαταρκτικές συνομιλίες» με το Ισραήλ και τη Συρία για μια πιθανή συμφωνία ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών, επί μακρόν εχθρών, μετέδωσε ο ενημερωτικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται αργότερα τη Δευτέρα (30/06) να υπογράψει ένα εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο θα τερματιστούν οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Συρίας, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πήρε τον Μάιο την απόφαση να χαλαρώσει τα μέτρα σε βάρος της Δαμασκού ώστε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Συρίας μετά τον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο.

Συρία: Εσωτερικοί διχασμοί για την αμερικανική πρόταση ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ

Παράλληλα, ενδείξεις βαθιάς εσωτερικής διαφωνίας στους κόλπους της συριακής κυβέρνησης για την αποδοχή της αμερικανικής πρότασης ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ αποκαλύπτουν πηγές που επικαλείται η λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρά τις πρόσφατες αναφορές ότι ο πρόεδρος Αχμέντ αλ-Σαράα εξετάζει το ενδεχόμενο ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ισραήλ, οι παρατεταμένες συζητήσεις στη Δαμασκό δείχνουν πως «δεν υπάρχει πραγματική συναίνεση για ένα τέτοιο βήμα, ούτε καν στο στρατόπεδο που δηλώνει πίστη στον αλ-Σαράα».

Συνεργάτες του Σύρου προέδρου φέρονται να καλούν τον Αμερικανό μεσολαβητή να εξετάσει λιγότερο ριζοσπαστικές επιλογές, όπως την ανακοίνωση συμφωνίας για ζώνες ασφαλείας στα σύνορα και την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από όλες τις περιοχές που κατέλαβε από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ως αντάλλαγμα, η Δαμασκός θα δεσμευόταν να κηρύξει τερματισμό των εχθροπραξιών με το Ισραήλ.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «το ζήτημα παραμένει αμφιλεγόμενο και δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί ενώπιον της κοινής γνώμης», ακόμη κι αν συνδεθεί με την ανάγκη ανασυγκρότησης της Συρίας. Επιπλέον, η Τουρκία φέρεται να αντιτίθεται στο ενδεχόμενο η Δαμασκός να βρεθεί υπό ισραηλινή επιρροή.

Την ίδια ώρα, Άραβας διπλωμάτης δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ότι θεωρεί ελάχιστες τις πιθανότητες ένταξης της Συρίας στις «Συμφωνίες του Αβραάμ», εξηγώντας πως η κυβέρνηση «δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο». Όπως τόνισε, «το μόνο που θέλει τώρα η Δαμασκός από το Ισραήλ είναι να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην τη φέρει σε δύσκολη θέση». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η συριακή κυβέρνηση περιλαμβάνει πλέον και τζιχαντιστικά στοιχεία, τα οποία δεν θα ανεχτούν καμία δημόσια προσπάθεια ομαλοποίησης. Το πρόβλημα περιπλέκεται περαιτέρω, καθώς μια συμφωνία ειρήνης θα απαιτούσε από τη Συρία να αναγνωρίσει επισήμως την απώλεια των Υψιπέδων του Γκολάν.

Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικανός ραβίνος Αβραάμ Κούπερ, που επισκέφθηκε τη Δαμασκό πριν από δύο εβδομάδες και συναντήθηκε με τον αλ-Σαράα, εκτιμά ότι μια συνάντηση του Σύρου προέδρου με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν είναι εκτός πραγματικότητας. Σύμφωνα με τον Κούπερ, υπάρχουν δύο πιθανοί δρόμοι για τη βελτίωση των σχέσεων: αφενός η αποκλιμάκωση μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών επαφών και αφετέρου μια απευθείας πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ για συνάντηση στην Ουάσιγκτον, εφόσον ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμευτεί να βοηθήσει την ανοικοδόμηση της Συρίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ