Η τουρκική αρθρογραφία βλέπει πανικό και άμυνα πίσω από επίσκεψη Γεραπετρίτη στη Λιβυή

 
Γεραπετρίτης

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 07/07/25 - 15:30

Διπλωματικό αιφνιδιασμό και εσπευσμένες κινήσεις από την πλευρά της Αθήνας βλέπει ο τουρκικός Τύπος πίσω από την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στη Βεγγάζη.

Τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα παρουσιάζουν τις ελληνικές διπλωματικές επαφές ως ύστατη προσπάθεια της Ελλάδας να «σώσει» τα γεωπολιτικά ερείσματά της, ενόψει ενδεχόμενης επικύρωσης του τουρκο-λιβυκού Μνημονίου του 2019 από την Ανατολική Λιβύη. Η γενική κατεύθυνση των αναλύσεων συγκλίνει στη διατύπωση ότι η Άγκυρα εδραιώνει τη στρατηγική της παρουσία, ενώ η Αθήνα «τρέχει πίσω από τις εξελίξεις».

Χουριέτ: «Επίθεση Λιβύης από την Αθήνα»

Το άρθρο της Χουριέτ προβάλλει την επίσκεψη Γεραπετρίτη ως προσπάθεια να αποτραπεί ή να καθυστερήσει η επικύρωση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων.

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μεταβαίνει σε περιοδεία στη Λιβύη για να αποτρέψει ή τουλάχιστον να αναβάλει την έγκριση της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης του 2019».

Η εφημερίδα τονίζει την αλλαγή στάσης του Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος είχε ταχθεί εναντίον της συμφωνίας το 2019, ενώ τώρα δείχνει να συγκλίνει προς την επικύρωσή της. Αυτή η μετατόπιση παρουσιάζεται ως «χτύπημα» στα ελληνικά επιχειρήματα.

«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Χαφτάρ άλλαξε την απόφασή της σημαίνει ότι η Ελλάδα έχασε ένα από τα επιχειρήματά της».

Τουρκιγέ: «Ο Τραμπ βλέπει την Τουρκία ως απαραίτητο εταίρο!»

Το δημοσίευμα της Τουρκιγιέ, σε μια προσπάθεια να συνδέσει τις εξελίξεις με την ευρύτερη αμερικανική στάση, εστιάζει στη δήλωση Κατσιματίδη για τη σημασία της Τουρκίας. Υπό τον μεσότιτλο «Στο τραπέζι μετανάστες και θαλάσσια οριοθέτηση», παρουσιάζεται η ελληνική επίσκεψη ως ένας αντιπερισπασμός της τουρκικής επιρροής.

«Η κυβέρνηση της Αθήνας προσπαθεί να διαμορφώσει την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο υπέρ της, αντιτιθέμενη στη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

Μιλιέτ: «Αντεπιθέσεις ‘τελευταίων λεπτών’ της Ελλάδας στη Λιβύη»

Η Μιλιέτ προβάλλει την ελληνική επίσκεψη ως κίνηση άμυνας απέναντι στη διείσδυση της Τουρκίας και στην πιθανή επικύρωση της συμφωνίας από την ανατολική Λιβύη.

«Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας ταξίδεψε στη Βεγγάζη προκειμένου να αντισταθμίσει την αποτυχία της κυβέρνησής του».

Στο ίδιο πλαίσιο, γίνεται αναφορά σε «τελευταίας στιγμής προσπάθεια» και σε ψύχρανση των σχέσεων Αθήνας – Χαφτάρ, με αποκορύφωμα τις δηλώσεις του γιου του στρατάρχη ότι «η Αθήνα τους άφησε μόνους».

Τουργκιούν: «Επίθεση της Αθήνας για να εμποδίσει την Λιβύη!»

Με ύφος καταγγελτικό και εθνικιστικό, η Τουρκγκιούν χαρακτηρίζει την επίσκεψη ως διπλωματική επιχείρηση της Ελλάδας για να εμποδιστεί η επικύρωση του Μνημονίου.

«Η Ελλάδα έχει περάσει σε διπλωματική επίθεση κατά της πιθανότητας επικύρωσης της συμφωνίας».

Το άρθρο παραθέτει αυτούσια αποσπάσματα από δήλωση του Έλληνα υπουργού, τονίζοντας το σχόλιό του ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης είναι άκυρη και πως «δεν έχουμε χάσει το παιχνίδι, έχουμε ακόμη ‘χαρτιά’ στα χέρια μας».

Ανάλυση BBC – GazeteOksijen: Περιφερειακό παζάρι πίσω από την επικύρωση

Στον φιλελεύθερο και πιο αναλυτικό λόγο της τουρκικής υπηρεσίας του BBC και της εβδομαδιαίας εφημερίδας GazeteOksijen, η πιθανή επικύρωση του Μνημονίου από τη Βουλή της ανατολικής Λιβύης δεν εμφανίζεται ως οριστική τουρκική νίκη, αλλά ως μέρος ενός ευρύτερου παζαριού.

«Η διοίκηση στην Ανατολική Λιβύη στοχεύει να αποσπάσει οικονομικές και πολιτικές παραχωρήσεις από την Άγκυρα».

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τόσο η Άγκυρα όσο και η ανατολική Λιβύη επιδιώκουν αναβάθμιση των σχέσεών τους για να ενισχύσουν τη θέση τους έναντι τρίτων – όπως η Αίγυπτος και η Ελλάδα.


Ο τουρκικός Τύπος αντιμετωπίζει την επίσκεψη Γεραπετρίτη ως δείγμα ελληνικής αδυναμίας και διπλωματικής καθυστέρησης, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας στη Λιβύη ως αποτέλεσμα μακρόχρονης στρατηγικής. Η γενική εικόνα που επιχειρείται να δοθεί είναι πως «η Τουρκία κινείται, η Ελλάδα αντιδρά» – φέρνοντας την Άγκυρα στα όρια της διπλωματικής της ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: sigmalive.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ