Το «Der Spiegel» επικρίνει την πολιτική στο μεταναστευτικό του Γερμανού καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς. Το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό κατηγορεί την κυβέρνηση στο Βερολίνο ότι προκαλεί πολωνικούς συνοριακούς ελέγχους, διαμάχη μεταξύ γειτόνων για την υποδοχή μεταναστών και θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ενότητα.
«Ο Φρίντριχ Μερτς ήθελε να ενισχύσει τις πολωνο-γερμανικές σχέσεις, αλλά η πολιτική του για τα σύνορα εξόργισε τον γείτονά του. Το κόμμα CDU πρέπει να συνέλθει», γράφει η εφημερίδα σε σχόλιο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της την Τρίτη (8/7).
Η πολιτική της απομάκρυνσης των αλλοδαπών από τα σύνορα έχει αναστατώσει την πολωνική πλευρά, τονίζει η εφημερίδα. Σύμφωνα με τους συντάκτες, το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης PΙS και οι «ακροδεξιές» δυνάμεις εκμεταλλεύονται αυτό το ζήτημα για να «εκτρέψουν την κοινή γνώμη κατά των μεταναστών και να τροφοδοτήσουν αντιγερμανικές προκαταλήψεις».
«Η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Ντόναλντ Τουσκ δέχθηκε πιέσεις και αναγκάστηκε να στείλει αστυνομία και στρατιώτες στα σύνορα», εξηγεί το Der Spiegel. Σημειώνει ότι οι αρχές στη Βαρσοβία απέρριψαν την πρόταση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ για κοινούς συνοριακούς ελέγχους. «Ο Γερμανός υπουργός δεν θα μας πει τι να κάνουμε στην Πολωνία», παραθέτει το περιοδικό τα λόγια του Πολωνού αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βλάντισλαβ Κοσινιάκ-Κάμις.
«Αντί για φιλία, υπάρχει διαμάχη μεταξύ γειτόνων. Αντί για ανοιχτά σύνορα, υπάρχει ξανά απομόνωση. Το CDU, το οποίο θεωρεί τον εαυτό του φιλοευρωπαϊκό κόμμα, υπονομεύει την ενότητα της ΕΕ», γράφει το περιοδικό «Der Spiegel».
Το Spiegel αποδίδει την απόφαση του Καγκελαρίου στην εσωτερική πολιτική. Ο Μερτς θέλει να προσελκύσει ψηφοφόρους από το αντιμεταναστευτικό AfD. Ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής έχει υψηλό τίμημα. «Η γερμανική κυβέρνηση όχι μόνο εξοργίζει τους γείτονές της, αλλά πιθανότατα παραβιάζει και την ευρωπαϊκή νομοθεσία», προειδοποιούν οι συντάκτες, προσθέτοντας ότι εάν παρέμβει το Δικαστήριο της ΕΕ, η γερμανική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ήττα.
Είναι ενδιαφέρον ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο τρομερή όσο στο παρελθόν. Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, 61.000 άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία, ο μισός αριθμός σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Σύμφωνα με το «Spiegel», ένας λόγος είναι το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
Όπως τονίζει σε σχόλιό του το «Der Spiegel», τον Μάιο και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, οι γερμανικές αρχές απέρριψαν 6.200 άτομα, εκ των οποίων οι 285 δήλωσαν την πρόθεσή τους να υποβάλουν αίτηση ασύλου. «Και για έναν τόσο μικρό αριθμό, η κυβέρνηση διακινδυνεύει πολιτική ζημιά;» θέτει το ερώτημα η εβδομαδιαία εφημερίδα.
Πηγή: ertnews.gr