ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει για την Υεμένη

 
οηε

Πηγή Φωτογραφίας: Gabriele Maltinti /Shutterstock

Ενημερώθηκε: 09/07/25 - 15:29

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα για την τακτική μηνιαία ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση στην Υεμένη. Ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ Χανς Γκρούντμπεργκ, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Τομ Φλέτσερ και η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Yemen Aid Σάμερ Νάσερ θα ενημερώσουν το Συμβούλιο για την επιδεινούμενη πολιτική, ανθρωπιστική και οικονομική κρίση στη χώρα.

Παρά τη σχετική ηρεμία που επικράτησε μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Χούθι και Ηνωμένων Πολιτειών τον Μάιο, η ειρηνευτική διαδικασία παραμένει σε τέλμα, κυρίως λόγω της αυξανόμενης περιφερειακής αστάθειας. Ο προβλεπόμενος οδικός χάρτης για την ειρήνη, που θα συνδύαζε συνολική κατάπαυση του πυρός με πολιτικά και οικονομικά μέτρα, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Αποσταθεροποιητικό παράγοντα αποτελούν οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι κατά του Ισραήλ, τις οποίες οι ίδιοι δικαιολογούν ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Ιράν, που διήρκεσε από τις 13 έως τις 24 Ιουνίου, οι Χούθι εκτόξευσαν πυραύλους προς το Ισραήλ στις 13 και 16 Ιουνίου, ενώ παραδέχθηκαν ότι μία τουλάχιστον επίθεση συντονίστηκε με το Ιράν.

Παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στις 24 Ιουνίου, οι επιθέσεις των Χούθι συνεχίστηκαν, προκαλώντας αντίποινα από το Ισραήλ.

Στις 7 Ιουλίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε επιθέσεις σε στόχους υπό τον έλεγχο των Χούθι, συμπεριλαμβανομένων λιμένων στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι Χούθι απάντησαν εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Παράλληλα, οι Χούθι επανέλαβαν τις επιθέσεις κατά της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. Στις 6 Ιουλίου ανέλαβαν την ευθύνη για την βύθιση του MV Magic Seas, ελληνόκτητου πλοίου με σημαία Λιβερίας.

Στις 7 Ιουλίου επιτέθηκαν στο επίσης ελληνόκτητο πλοίο MV Eternity C, με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς. Τόσο η ΕΕ όσο και η κυβέρνηση της Υεμένης απέδωσαν την επίθεση στους Χούθι.

- Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ καταδίκασε την επίθεση στο MV Eternity C -

"Καταδικάζουμε, τα χτυπήματα των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τους καλούμε να σεβαστούν πλήρως την απόφαση 2768 του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία αναφέρεται συγκεκριμένα σε αυτό", είπε ο κ. Ντουζαρίκ.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, αναμένεται να υπάρξει ευρεία καταδίκη των επιθέσεων στη ναυσιπλοΐα και επαναβεβαίωση της σημασίας του Ψηφίσματος 2722, το οποίο απαιτεί μηνιαία ενημέρωση για τις επιθέσεις των Χούθι στη θάλασσα και λήγει στις 15 Ιουλίου. Πολλά μέλη του Συμβουλίου αναμένεται να υποστηρίξουν την ανανέωση του. Παράλληλα θα υπάρξουν εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από όλες τις πλευρές.

Αναμένεται επίσης να δοθεί έμφαση στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και στην προστασία των αμάχων και των κρίσιμων υποδομών. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα πλήγματα στα λιμάνια της Ερυθράς Θάλασσας, ιδίως της Χοντάιντα, η οποία διαχειρίζεται το 70% των εμπορικών εισαγωγών και το 80% της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη.

Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να υποστηρίξουν την ανανέωση της εντολής της Αποστολής του ΟΗΕ για την Υποστήριξη της Συμφωνίας της Χοντάιντα (UNMHA), που λήγει στις 14 Ιουλίου.

Ο Χανς Γκρούντμπεργκ αναμένεται να ενημερώσει για τη συνάντηση του στις 2 Ιουλίου στο 'Αντεν με τον Πρωθυπουργό της Υεμένης Σαλέμ Μπιν Μπουράικ, στην οποία συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις και η ανάγκη προόδου προς πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Ο ΟΗΕ τότε είχε δηλώσει ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος «ενθάρρυνε τον σχηματισμό μιας κοινής και αντιπροσωπευτικής διαπραγματευτικής ομάδας».

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί επίσης στην απαίτηση για «άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση» όλων των μελών του προσωπικού του ΟΗΕ, ΜΚΟ και διπλωματών που κρατούνται αυθαίρετα από τους Χούθι από τον Ιούνιο 2024.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Τομ Φλέτσερ αναμένεται να περιγράψει την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη, όπου κάποιες περιοχές ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα λιμού έως τον Σεπτέμβριο.

Από τον Σεπτέμβριο 2025 έως τον Φεβρουάριο 2026, προβλέπεται ότι πάνω από 18,1 εκατομμύρια άνθρωποι (περίπου το 52% του πληθυσμού) θα αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.

Η επιδείνωση αποδίδεται σε συνεχιζόμενες συγκρούσεις, οικονομική κατάρρευση και μείωση της χρηματοδότησης της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο κ. Φλέτσερ θα απευθύνει έκκληση για άμεση ενίσχυση του Σχεδίου Ανθρωπιστικής Ανάγκης για το 2025 (HNRP), ύψους 1,42 δισ. δολαρίων με κύρια ανάγκη τα 589,6 εκατ. για διατροφική στήριξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ