Ένα ερώτημα που απασχολεί σε μεγάλο βαθμό το τελευταίο διάστημα τους Ουκρανούς, είναι αν υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα σε όσα λέει Ντόναλντ Τραμπ κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν και στις επιθετικές κινήσεις του Ρώσου προέδρου που ακολουθούν μερικές ώρες μετά.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών προσφέρουν ενδείξεις για ένα ανησυχητικό μοτίβο, ωστόσο και πάλι δεν μπορεί να προκύψει ξεκάθαρη απάντηση.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Τραμπ, εμφανώς εκνευρισμένος για την έλλειψη προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία για το ουκρανικό, μίλησε σκληρά κατά του Πούτιν στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου. «Μας λέει συνέχεια ανοησίες, αν θέλετε να ξέρετε την αλήθεια», είπε με τον χαρακτηριστικό του τόνο. «Είναι πάντα ευγενικός, αλλά τελικά αυτό δεν σημαίνει τίποτα», πρόσθεσε.
Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις, η Ρωσία φάνηκε να απαντά με πράξεις, εξαπολύοντας τη μεγαλύτερη επίθεση με drones που έχει σημειωθεί στον πόλεμο μέχρι σήμερα: 728 drones και 13 πυραύλους έπληξαν πόλεις σε όλη την Ουκρανία, προκαλώντας νέους θανάτους και καταστροφές. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για «επίθεση με νόημα», λέγοντας πως ήταν ένα μήνυμα για να εκτροχιαστούν οι ειρηνευτικές προσπάθειες.
Παρόμοιο σκηνικό είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Τραμπ «παραπονέθηκε» δημόσια ότι δεν υπήρξε «καμία πρόοδος» μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του. Η «απάντηση» της Μόσχας; Ένας ακόμη σφοδρός βομβαρδισμός: 539 drones και 11 πύραυλοι έπληξαν ουκρανικές πόλεις, σε μία από τις χειρότερες επιθέσεις του πολέμου.
Από τα παραπάνω, το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο: κάθε φορά που ο Τραμπ εκφράζει δυσαρέσκεια ή οργή για τον Πούτιν, η Ρωσία κλιμακώνει την επίθεση; Η πραγματικότητα δείχνει να είναι πιο σύνθετη.
Η Ρωσία έχει «χτυπήσει» μαζικά ακόμα κι όταν ο Τραμπ ήταν σιωπηλός
Όπως επισημαίνουν στο CNN Ουκρανοί και διεθνείς αναλυτές, η Ρωσία δεν περιμένει πάντα τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για να εξαπολύσει σφοδρά χτυπήματα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της 29ης Ιουνίου: τότε η Μόσχα πραγματοποίησε μεγάλη αεροπορική επίθεση από την έναρξη της σύγκρουσης, με 477 drones και 60 πυραύλους. Εκείνες τις μέρες, ο Τραμπ είχε παραμείνει, σχεδόν, σιωπηλός για όσα αφορούν το φλέγον ουκρανικό ζήτημα.
Επιπλέον, ακόμη και όταν ο Ρεπουμπλικάνος εκφράστηκε θετικά για τον Πούτιν στη Σύνοδο της G7, λέγοντας πως λυπάται για την αποπομπή της Ρωσίας από την «Ομάδα των Ισχυρών», το Κρεμλίνο ενίσχυσε τα πλήγματα στο Κίεβο λίγες ημέρες αργότερα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 28 άμαχους μέσα σε μια νύχτα.
Η υποβάθμιση από την πλευρά του Κρεμλίνου - Τι δείχνει η αυξημένη χρήση drones
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έχει επιχειρήσει να υποβαθμίσει την επίδραση των δηλώσεων Τραμπ, λέγοντας πως η Μόσχα «τις αντιμετωπίζει με ψυχραιμία» και ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «έχει γενικά σκληρό ύφος και εκφράσεις».
Με αυτά τα δεδομένα, η στρατηγική της Ρωσίας δείχνει να καθορίζεται περισσότερο από τους δικούς της στόχους στο πεδίο — την κατάληψη όσο το δυνατόν περισσότερων εδαφών πριν λήξει ο πόλεμος που έχει μπει στον τέταρτο χρόνο του. Παράλληλα, η ραγδαία αύξηση στη χρήση drones μπορεί να δείχνει ελλείψεις σε πυραύλους και ενίσχυση της εσωτερικής παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών.