«Στα πρόθυρα κατάρρευσης» βρίσκονται οι επαφές για εκεχειρία στη Γάζα, όπως δήλωσαν σήμερα το πρωί στο BBC Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Ισραήλ και Χαμάς φέρονται να εμμένουν στις θέσεις τους.
Βασική αιτία του διαφαινόμενου αδιεξόδου αποτελεί χάρτης που φέρεται να κατέθεσε η ισραηλινή πλευρά με τις περιοχές που επιδιώκει να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του ο ισραηλινός στρατός κατά την δίμηνη εκεχειρία. Σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera, που δημοσιοποίησε τον χάρτη, ο στρατός επιδιώκει να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του το 40% της Λωρίδας της Γάζας, περιλαμβάνοντας την ευρύτερη περιοχή της Ράφα, το κεντρικό τμήμα του θύλακα και μία περιμετρική ζώνη, που περιλαμβάνει αστικές περιοχές.
Παράλληλα, παλαιστινιακές αντιδράσεις προκάλεσε προχθεσινή δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Ισράελ Κατς, σχετικά με την ανέγερση ‘ανθρωπιστικής πόλης' -όπως την αποκάλεσε- στην ευρύτερη περιοχή της Ράφα. Σύμφωνα με τον Κατς, η ‘πόλη’ αυτή θα αναγερθεί κατά την 60ήμερη εκεχειρία και θα συγκεντρώσει «όλους τους αμάχους» του θύλακα, αφού προηγουμένως θα αποκλειστούν πυρήνες της Χαμάς. Αξιωματούχοι της οργάνωσης υποστηρίζουν ότι πραγματική πρόθεση των Ισραηλινών είναι να συστήσουν έναν διαμετακομιστικό σταθμό προκειμένου, στη συνέχεια, οι κάτοικοι του θύλακα να εξοριστούν είτε στην Αίγυπτο, είτε δια θαλάσσης σε τρίτες χώρες. Παρότι το ιδιαίτερο γραφείο του Νετανιάχου δεν σχολίασε τις δηλώσεις Κατς, η κρατική ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε προχθες (11/7) ότι διεξάγονται συνομιλίες με την Αίγυπτο «για τεχνικά ζητήματα», χωρίς να αναφερθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.
Κρίσιμη κρίνεται η επικείμενη συνεδρίαση του ισραηλινού ΚΥΣΕΑ, όπου ο Νετανιάχου αναμένεται να εκθέσει όσα ειπώθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, προτού ληφθούν πρακτικές αποφάσεις. Παράλληλα, στάση αναμονής τηρεί και ο Αμερικανός διαμεσολαβητής, Στίβεν Γουίτκοφ, ο οποίος τελικά δεν μετέβη σήμερα στην Ντόχα, προσβλέποντας προφανώς σε μία ευνοϊκότερη συγκυρία.
Οι διαπραγματεύσεις στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του εμιράτου του Κατάρ, συναντούν «περίπλοκα εμπόδια και δυσκολίες», ανέφερε η παλαιστινιακή πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου, εξηγώντας ότι η ισραηλινή πλευρά παρουσίασε χάρτη που προβλέπει «τη διατήρηση των δυνάμεων (του) σε πάνω από 40% της επιφάνειας της Γάζας».
Πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει να αναπτύξει επίσης στοιχεία του γύρω από όλο τον πολιορκημένο επί 21 μήνες κι ερειπωμένο θύλακα δύο και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, που ζουν σε καταστροφικές συνθήκες σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Επτά υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησαν με κοινή ανακοίνωσή τους ότι η έλλειψη καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας έχει φθάσει σε «κρίσιμο επίπεδο» και πλέον είναι «νέο αβάσταχτο βάρος» για τον πληθυσμό «στα όρια του λιμού».
Το Ισραήλ έχει σκοπό να «στοιβάξει εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους» στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, καθώς κάνει «προετοιμασία για τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό του πληθυσμού στην Αίγυπτο ή άλλες χώρες», σύμφωνα με την παλαιστινιακή πηγή.
Έτερη παλαιστινιακή πηγή του AFP πάντως έκανε λόγο για «πρόοδο» στα ζητήματα που αφορούν στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και στην ανταλλαγή ομήρων, ζωντανών και νεκρών, με παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ.
«Το Ισραήλ έδειξε τη βούλησή του να φανεί ευέλικτο στις διαπραγματεύσεις», αντέτεινε ο ισραηλινός αξιωματούχος, καθώς μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ έκαναν λόγο για νέο σχέδιο απόσυρσης των ενόπλων δυνάμεων που παρουσιάστηκε στη Ντόχα.
Στο Τελ Αβίβ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, όπως σχεδόν κάθε σαββατόβραδο, για να ζητήσουν να απελευθερωθούν οι όμηροι. «Θα αργούσατε τόσο να απελευθερώσετε το Άουσβιτς;» ανέφερε πανό, απευθυνόμενο στην κυβέρνηση Νετανιάχου.
«Το παράθυρο ευκαιρίας για να επιστρέψουν σπίτια τους όλοι οι όμηροι, ζωντανοί και νεκροί, είναι ανοικτό για την ώρα, αλλά δεν θα είναι για πολύ», έκρινε ο Ελί Σαραμπί, πρώην όμηρος που απελευθερώθηκε σε προηγούμενη ανταλλαγή, ζητώντας να βοηθήσει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Στη Λωρίδα της Γάζας, βομβαρδισμός στον καταυλισμό προσφύγων ας Σάτι, κοντά στην πόλη της Γάζας, σκότωσε 11 ανθρώπους, «στην πλειονότητά τους παιδιά», σύμφωνα με τον Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπο της πολιτικής προστασίας.
Συνολικά, παλαιστινιακές πηγές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 46 νεκρούς χθες.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε περί τέλος της ημέρας πως έπληξε «πάνω από 35 τρομοκρατικούς στόχους», ανάμεσά τους υπόγεια σήραγγα στην πόλη Μπέιτ Χανούν (βόρεια), όπου διακρίνονταν στήλες καπνού να υψώνονται στον ουρανό.
Νωρίτερα, ανέφερε πως είχε ήδη πλήξει «περίπου 250 τρομοκρατικούς στόχους» μέσα σε 48 ώρες σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακο, ανάμεσά τους χώρους αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών και θέσεις ελεύθερων σκοπευτών.
Λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών για τα μέσα ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας και την αδυναμία πρόσβασης στο πεδίο εν μέσω πολέμου, το AFP σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο όσα ανακοινώνονται από οποιαδήποτε πλευρά δρα στον παλαιστινιακό θύλακο.