Όλοι οι Παλαιστίνιοι υπήκοοι από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν προστατεύονται από τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να λάβουν καθεστώς πρόσφυγα στη Γαλλία λόγω «του κινδύνου διώξεων από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις», αποφάσισε την Παρασκευή το Εθνικό Δικαστήριο Ασύλου (CNDA) της χώρας.
Αυτό έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης απόφασης της 13ης Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με την οποία οι Παλαιστίνιοι υπήκοοι από τη Λωρίδα της Γάζας που προστατεύονται από τον ΟΗΕ μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για καθεστώς πρόσφυγα στη Γαλλία, δεδομένου ότι η προστασία τους επί τόπου δεν μπορούσε πλέον να διασφαλιστεί.
Η απόφαση της Παρασκευής ελήφθη βάσει της Σύμβασης της Γενεύης του 1951 «λόγω των μεθόδων πολέμου που χρησιμοποιούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις από το τέλος της εκεχειρίας που ολοκληρώθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2025, τον Μάρτιο του 2025».
Ξεκίνησε από την αίτηση μιας γυναίκας από τη Γάζα στο CNDA για διεθνή προστασία μαζί με τον γιο της, λόγω του γεγονότος ότι δεν προστατεύονταν νόμιμα από την UNRWA, την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή. Η υπόθεσή τους σηματοδοτεί την πρώτη φορά στη Γαλλία που ένας κάτοικος της Γάζας λαμβάνει το καθεστώς του πρόσφυγα από το CNDA.
Η μητέρα και ο γιος είχαν ληφθεί από την πρεσβεία της Γαλλίας στο Κάιρο και μπόρεσαν να εισέλθουν στη Γαλλία χάρη σε δύο προξενικές άδειες, όπου στη συνέχεια τους χορηγήθηκε προστασία από την Γαλλική Υπηρεσία Προστασίας Προσφύγων και Απάτριδων (OFPRA) βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου «ενόψει της κατάστασης αδιάκριτης βίας εξαιρετικής έντασης που προέκυψε από την ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων της Χαμάς και των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου της 12ης Φεβρουαρίου 2024».
Στη συνέχεια, οι αιτούντες ζήτησαν από το CNDA να τους αναγνωρίσει ως πρόσφυγες βάσει της Σύμβασης της Γενεύης του 1951 σχετικά με το Καθεστώς των Προσφύγων.
Το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι, μετά από εξέταση της αίτησής τους και λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας μετά το τέλος της εκεχειρίας τον Μάρτιο του 2025, η μητέρα και ο γιος θα διωχθούν προσωπικά λόγω της «ιθαγένειάς» τους από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις που ελέγχουν ένα σημαντικό μέρος αυτής της περιοχής.
Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, η CNDA βασίστηκε σε διαθέσιμες δημόσιες πηγές, ιδίως σε εκθέσεις οργάνων του ΟΗΕ. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μέθοδοι πολέμου του Ισραήλ, «οι οποίες επηρεάζουν άμεσα και αδιακρίτως ολόκληρο τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας» είναι «αρκετά σοβαρές [ώστε να θεωρηθούν] πράξεις διώξεως».
Λόγοι χορήγησης καθεστώτος πρόσφυγα βάσει της Σύμβασης της Γενεύης
Οι πέντε λόγοι για τη χορήγηση καθεστώτος πρόσφυγα βάσει της Σύμβασης της Γενεύης είναι η δίωξη λόγω «συμμετοχής σε ομάδα που ενώνεται από την πολιτιστική, εθνοτική ή γλωσσική της ταυτότητα, την κοινή γεωγραφική ή πολιτική της καταγωγή ή τη σχέση της με τον πληθυσμό άλλου κράτους».
Παρά το γεγονός ότι η Γαλλία δεν αναγνώρισε επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος , λαμβάνοντας υπόψη τους δύο «ανιθαγενείς στη Γάζα», έκρινε ότι κατείχαν τα χαρακτηριστικά μιας «εθνικότητας» και ως εκ τούτου ήταν επιλέξιμοι.
«Το πεδίο εφαρμογής είναι στην πραγματικότητα πολύ περιορισμένο επειδή υπάρχουν λίγες έξοδοι από τη Γάζα, αλλά από νομικής άποψης είναι σημαντικό», δήλωσε η Μάγια Λίνο, δικηγόρος της γυναίκας, στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Πηγή: Jerusalem post