Η Τουρκία δεν έχει πολλές επιλογές εναντίον του Ισραήλ στη Συρία

 
τουρκια και συρια

Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images

Ενημερώθηκε: 18/07/25 - 18:23

"Σκούρα" τα πράγματα για την Τουρκία στη Συρία. Η στρατιωτική και διπλωματική ανεπάρκεια της Άγκυράς περιορίζει το ρόλο της στην περιοχή έναντι του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Middle East Eye.

Πιο συγκεκριμένα, ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν συναντηθεί με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους τον Απρίλιο στο Μπακού για μυστικές συνομιλίες, η ατμόσφαιρα ήταν απροσδόκητα εγκάρδια.

Στην αρχική τους συνάντηση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια τηλεφωνική γραμμή για την πρόληψη ατυχημάτων, καθώς και οι δύο χώρες διαθέτουν στρατεύματα, αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιχειρούν στη Συρία.

Εκείνο το βράδυ, οι επικεφαλής κάθε αντιπροσωπείας και οι ομάδες τους δείπνησαν μαζί σε ένα τοπικό εστιατόριο, με επικεφαλής έναν ανώτερο αξιωματούχο των Τούρκων μυστικών υπηρεσιών και έναν ανώτερο αξιωματούχο της εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ.

Καθώς η ομάδα απολάμβανε το γεύμα της, συνέβη κάτι απροσδόκητο: η Ιρανή Υπουργός Οδών και Αστικής Ανάπτυξης Φαρζανέχ Σάντεγκ, η οποία βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στο Μπακού, μπήκε στο εστιατόριο.

Ενώ έπινε γουλιά το τσάι της, οι σωματοφύλακες του Αζερμπαϊτζάν διακριτικά υπέδειξαν στον ξεναγό της ότι βρισκόταν σε λάθος μέρος. Η Σάντεγκ οδηγήθηκε γρήγορα έξω, προφανώς χωρίς να αναγνωρίσει κανένα μέλος της τουρκο-ισραηλινής αντιπροσωπείας.

Το περιστατικό απηχούσε την κατάσταση στη Συρία: καθώς οι Ιρανοί εκδιώχθηκαν από τη Συρία, τόσο το Ισραήλ όσο και η Τουρκία επιδίωκαν τα δικά τους συγκεκριμένα συμφέροντα, τα οποία μερικές φορές συμπίπτουν αλλά συχνά συγκρούονται. 

Χτίζοντας και χάνοντας αυτοπεποίθηση

Έχοντας υποστηρίξει εδώ και καιρό την συριακή αντιπολίτευση στον Μπασάρ αλ Άσαντ, η Τουρκία έχει πολύ στενούς δεσμούς με τους νέους ηγέτες στη Δαμασκό.

Όταν το Ισραήλ στόχευσε αρκετές συριακές αεροπορικές βάσεις  τον Απρίλιο, οι οποίες επρόκειτο να καταληφθούν από τον τουρκικό στρατό για την εκπαίδευση τοπικών δυνάμεων και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους, η αντίδραση της Άγκυρας ήταν μετρημένη. Ενθαρρυμένη από τους Αμερικανούς , η Τουρκία επέλεξε να συνεργαστεί με το Ισραήλ και να αναζητήσει μια μέση λύση. 

Οι Ισραηλινοί είχαν δύο κύριες ανησυχίες: εάν η Τουρκία ανέπτυσσε εξελιγμένα ραντάρ και συστήματα αεράμυνας στην αεροπορική βάση T4, οι ισραηλινές αεροπορικές επιχειρήσεις -συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων κατά του Ιράν- θα αποκαλυπτόντουσαν. Ήταν επίσης επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενο τα τουρκικά συστήματα αεράμυνας να αποτρέψουν εντελώς ορισμένες από τις αεροπορικές τους επιχειρήσεις.

Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, οι Τούρκοι αξιωματούχοι συμπεριέλαβαν τους Σύρους ομολόγους τους σε επόμενες συναντήσεις στο Μπακού. Ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, οι Σύριοι συμφώνησαν να μην αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις σε ορισμένες περιοχές στη νότια Συρία.

Η Άγκυρα προσπάθησε να δείξει στο Ισραήλ ότι δεν σκόπευε να αποτελέσει η Συρία απειλή για την ισραηλινή ασφάλεια.

Τρεις μήνες αργότερα, ωστόσο, μια άλλη κρίση έδειξε ότι οι συνομιλίες με το Ισραήλ δεν είχαν επιλύσει τις υποκείμενες διαφωνίες για τη Συρία.

Μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν την Κυριακή μεταξύ των πολιτοφυλακών Δρούζων και Βεδουίνων, η συριακή κυβέρνηση ανέπτυξε στρατεύματα στη Σουέιντα κατόπιν αιτήματος των τοπικών αρχών, γεγονός που ώθησε το Ισραήλ να εξαπολύσει σοβαρά πλήγματα εναντίον του συριακού στρατού.

Καθώς οι συριακές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο περισσότερων εδαφών στην επαρχία, τα ισραηλινά αεροσκάφη συνέχισαν να επιτίθενται σε στόχους στη Δαμασκό, συμπεριλαμβανομένου του συριακού υπουργείου Άμυνας και περιοχών κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι αεροπορικές επιδρομές στην πρωτεύουσα την Τετάρτη ήταν ιδιαίτερα εκπληκτικές, καθώς συνέπεσαν με μια άλλη συνάντηση μεταξύ Σύρων και Ισραηλινών αξιωματούχων στο Μπακού, μετά την επίσκεψη του Σύρου προέδρου Άχμεντ αλ-Σαράα στο Αζερμπαϊτζάν το Σαββατοκύριακο.

Αυτές οι ισραηλινές επιθέσεις έφεραν την Τουρκία σε δύσκολη θέση, με μικρή επιρροή πέρα από την παρότρυνση της Ουάσινγκτον να πιέσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποδεχτεί κατάπαυση του πυρός.

Την Τετάρτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν αποκάλυψε απροσδόκητα ότι η Τουρκία είχε μεταφέρει τις απόψεις και τις προτάσεις της σχετικά με την κρίση στη Σουέιντα στο Ισραήλ μέσω καναλιών πληροφοριών, αλλά σημείωσε ότι μια κατάπαυση του πυρός θα ήταν δυνατή μόνο μετά από μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Η δήλωσή του σηματοδότησε ότι η Άγκυρα εξακολουθούσε να προσπαθεί να εμπλακεί με το Ισραήλ μέσω άμεσων διαύλων αντί να το αντιμετωπίσει. 

Αποφεύγοντας τα λάθη του Ιράν

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι ζήτησαν από την Τουρκία να αναπτύξει τα συστήματα αεράμυνας για να αποτρέψει περαιτέρω ισραηλινές επιθέσεις, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι η Άγκυρα θα πρέπει να αναλάβει αμέσως τον έλεγχο των συριακών στρατιωτικών βάσεων για να αποτρέψει περισσότερη επιθετικότητα.

Κατ' ιδίαν, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Middle East Eye ότι δεν είχαν καμία επιθυμία να διακινδυνεύσουν μια άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία ή να την μετατρέψουν σε ένα ακόμη πεδίο μάχης, ειδικά μετά από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Ανησυχούν επίσης ότι τέτοιες εντάσεις θα δηλητηριάσουν τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της Συρίας ως κράτους και θα ανησυχήσουν επίσης τους διεθνείς επενδυτές, καθώς τόσο η Συρία όσο και η Τουρκία προσπαθούν να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια για τις αντίστοιχες οικονομίες τους. 

Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι όλες οι κρίσεις θα πρέπει να επιλύονται μέσω της διπλωματίας, καθώς το Ισραήλ τείνει να χρησιμοποιεί τις στρατιωτικές αντιπαραθέσεις ως δικαιολογία για την επεκτατική του ατζέντα.

Η Τουρκία επιθυμεί επίσης να μην επαναλάβει τα λάθη του Ιράν στη Συρία. Δεν θέλει να υπονομεύσει τη νομιμότητα της κυβέρνησης της Σαρίας ή να επιδιώξει περιφερειακή κυριαρχία όπως έκανε η Τεχεράνη με την υποστήριξή της στον Άσαντ.

Ωστόσο, η Άγκυρα υποψιάζεται ότι το Ισραήλ προκαλεί σκόπιμα κρίσεις και τις χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή μέσω στρατιωτικών επιθέσεων. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι πιστεύουν ότι η Συρία πρέπει να διαιρεθεί.

Ακόμα κι αν η Τουρκία ήθελε να βασιστεί στην σκληρή ισχύ, αντιμετωπίζει σημαντικούς περιορισμούς.

«Για να διασφαλίσει ο τουρκικός στρατός την ασφάλεια του συριακού εναέριου χώρου πάνω από τη Δαμασκό, θα χρειαστεί συστήματα αεράμυνας και εναέρια μέσα ικανά για το έργο», δήλωσε ο Γιουσούφ Ακμπάμπα, ειδικός στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, σε μια ανάρτηση στο X, η οποία έχει πλέον διαγραφεί.

«Με το τρέχον απόθεμά μας, το οποίο δεν επαρκεί ούτε καν για την προστασία της ίδιας της Τουρκίας, δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε άλλη χώρα».

Πρόσθεσε ότι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Κατάρ έχουν πολύ καλύτερα αποθέματα από την Τουρκία σε αυτό το θέμα.

Η τουρκική αεράμυνα χρειάζεται εκσυγχρονισμό

Ο γερασμένος στόλος μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας εξακολουθεί να χρειάζεται εκσυγχρονισμό μέσω εκκρεμών συμφωνιών, όπως η συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον και οι συνεχιζόμενες συζητήσεις για τα αεροσκάφη Eurofighter.

Παρόλο που η Άγκυρα διαθέτει συστήματα αεράμυνας Hisar μικρής και μεσαίας εμβέλειας εθνικής παραγωγής, ο αριθμός τους είναι περιορισμένος.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί σχεδιαστές εξέτασαν ακόμη και την ανάπτυξη ρωσικής κατασκευής πυραύλων S-400 στη Συρία, πιθανώς στην αεροπορική βάση T4, αλλά η Ουάσινγκτον αντιτάχθηκε στην κίνηση.

Παρά τις επανειλημμένες επισκέψεις Τούρκων στρατιωτικών αξιωματούχων στη Δαμασκό, υπάρχει ελάχιστος ενθουσιασμός για την εγκατάσταση τουρκικών βάσεων στη Συρία.

Ο τουρκικός στρατός, κατά παράδοση, διστάζει να δημιουργήσει βάσεις βαθιά σε ξένο έδαφος, και μετά από σχεδόν μια δεκαετία στη Συρία, υπάρχει μικρή όρεξη για περαιτέρω τυχοδιωκτισμό.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η συριακή κυβέρνηση δεν είναι επίσης σε θέση να υπογράψει τις απαραίτητες συνθήκες για να προσκαλέσει επίσημα την Άγκυρα, καθώς o Σαράα δεν έχει ακόμη συστήσει το προσωρινό κοινοβούλιο που προβλέπεται από το νέο προσωρινό συριακό σύνταγμα. Απαιτείται κοινοβουλευτική επικύρωση για τέτοιες συμφωνίες.

Η επικρατούσα άποψη στην Άγκυρα είναι ότι η διπλωματία παραμένει ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση της κρίσης με το Ισραήλ, ειδικά δεδομένου ότι η κυβέρνηση Τραμπ, η Σαουδική Αραβία και μεγάλο μέρος του Αραβικού Συνδέσμου υποστηρίζουν τη νέα συριακή κυβέρνηση.

«Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για το Ισραήλ», δήλωσε ο Φιντάν την Τετάρτη.

«Με άλλα λόγια, η διεθνής κοινότητα -ιδίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες της περιοχής- πρέπει να επιδείξουν κάποια ευαισθησία και να σταματήσουν το Ισραήλ. Διαφορετικά, είναι ασφαλές να πούμε ότι θα προκύψουν ανεπιθύμητες συνέπειες στην περιοχή».

Πηγή: middleeasteye.net

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ