Προκλητικό άρθρο της Milliyet: Η Τουρκία χάλασε σχέδια δισεκατομμυρίων Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου

 
καλωδιο

Πηγή Φωτογραφίας: META

Ενημερώθηκε: 21/07/25 - 09:57

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, τον οποίο επικαλείται σήμερα η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, φέρεται να έχει τινάξει στον αέρα τον ενεργειακό σχεδιασμό Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, προκαλώντας την αναστολή ή καθυστέρηση κομβικών έργων, όπως το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας, ο αγωγός EastMed και ο διάδρομος IMEC.

Η Άγκυρα, δια της «παρουσίας» της, όχι μόνο επιχειρεί ανατροπές, αλλά και διαμορφώνει νέους θαλάσσιους κανόνες, υποστηρίζει η Μιλιέτ.

Το Mako.co.il, ένα από τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ κατά τη Μιλιέτ, αναφέρει ότι το γιγαντιαίο υποθαλάσσιο καλώδιο που σχεδιάζεται να συνδέσει το Ισραήλ με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας συνάντησε την αντίδραση της Τουρκίας. Η γραμμή αποτελεί μέρος ενός έργου που βρίσκεται στα σκαριά από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και έχει ήδη δρομολογηθεί, αναφέρει το Mako, προσθέτοντας ότι το έργο βρέθηκε σε αδιέξοδο τον Απρίλιο, υπό το φόβο εντάσεων ασφαλείας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας:

"Η Τουρκία αντιτίθεται σθεναρά στο έργο. Η Άγκυρα βλέπει οποιαδήποτε προσέγγιση μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας ως απειλή για την ίδια. Η παρέμβαση της Τουρκίας δεν έχει διαταράξει μόνο αυτό το έργο του ηλεκτρικού καλωδίου, αλλά και τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed και καθυστερεί τον διάδρομο μεταφοράς IMEC. Στα χαρτιά, η αξία των επενδύσεων αυτών των προγραμματισμένων έργων ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Σαν να μην έφτανε αυτό, η τουρκική παρουσία στη Λιβύη και η διαφαινόμενη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού περιπλέκουν περαιτέρω την κατάσταση στη Μεσόγειο".

Επικαλούμενο δήλωση Τούρκων αξιωματούχων τον Απρίλιο, "αυτό το καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα μονομερές βήμα", αναφέρει το ισραηλινό μέσο. "Από την άποψη του Ισραήλ, το έργο αυτό είναι μεγάλης σημασίας, καθώς ενισχύει τη δυνατότητά του να λαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια από εξωτερικές πηγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η Κύπρος, από την άλλη πλευρά, έχει ανάγκη αυτό το έργο επειδή πληρώνει έναν από τους υψηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ", αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η Αθήνα σταμάτησε το έργο μετά τα σχόλια του Τραμπ "τον αγαπώ" για τον Ερντογάν στις αρχές Απριλίου.

"Οι υπηρεσίες ασφαλείας στην Αθήνα είχαν προετοιμαστεί για μια πιθανή κλιμάκωση, αλλά τελικά υποχώρησαν. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, η απόφαση ελήφθη όχι μόνο λόγω της τουρκικής πίεσης, αλλά και λόγω του σχολίου "τον αγαπώ" του Τραμπ για τον πρόεδρο Ερντογάν (κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου)".

«Οι Τούρκοι θα έκοβαν το καλώδιο»

"Αν συνεχίζαμε, οι Τούρκοι θα μπορούσαν να κόψουν το καλώδιο", δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι "σε αυτή την περίπτωση θα είχαμε δύο κακές επιλογές: Είτε θα είχαμε απαντήσει στρατιωτικά στην Τουρκία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραγματικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ, είτε δεν θα είχαμε απαντήσει και θα δεχόμασταν την ταπείνωση. Κανένας πολιτικός στην ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη", συνεχίζει το ισραηλινό μέσο.

Ένα από τα πιο κρίσιμα για το Ισραήλ είναι η «Διασύνδεση της Μεγάλης Θάλασσας». Το έργο αποσκοπεί στη σύνδεση του Ισραήλ με την Κύπρο μέσω μιας σύνδεσης μήκους 330 χιλιομέτρων, η οποία θα επιτρέψει την αμοιβαία ροή 2.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, που αντιστοιχεί περίπου στο 10% της παραγωγικής ικανότητας του Ισραήλ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η σύνδεση σχεδιάζεται να εκτείνεται από την Κύπρο μέχρι την Κρήτη και θα έχει μήκος περίπου 900 χιλιόμετρα. Επισημαίνοντας ότι το έργο είναι "σημαντικό για το Ισραήλ όσον αφορά τη δυνατότητα παραγωγής εξωτερικής ηλεκτρικής ενέργειας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης", το μέσο ενημέρωσης, επικαλούμενο τον Michael Harari, πρώην πρέσβη του Ισραήλ στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αναφέρει ότι το συνολικό κόστος του σκέλους της σύνδεσης Κύπρου-Κύπρου του έργου προβλέπεται να ανέλθει σε 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 35% (657 εκατομμύρια ευρώ) προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.

Συμφωνίες της Τουρκίας με Συρία και Λιβύη

Ωστόσο, το άρθρο τονίζει ότι "η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη το 2019 για να επεκτείνει τις δραστηριότητες έρευνας ενέργειας και φυσικού αερίου, αγνοώντας την Ελλάδα και την Αίγυπτο". Το άρθρο του Maco καταλήγει ως εξής: «Η Τουρκία βρίσκεται καθ' οδόν για τη σύναψη διαφόρων συμφωνιών θαλάσσιων συνόρων για την υλοποίηση των στρατηγικών της στόχων στην περιοχή. Επιπλέον, οι συμφωνίες της με χώρες, όπως η Λιβύη και η Συρία, μπορεί να αυξήσουν την επιρροή της στα θαλάσσια σύνορα και τους ενεργειακούς πόρους στην περιοχή. Η στρατηγική της Τουρκίας θα μπορούσε να κλιμακώσει τις περιφερειακές εντάσεις και να εμποδίσει την επιτυχία των ισραηλινών ενεργειακών έργων».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ