Αμετανόητος ο Γιώργος Παπανδρέου: Το μόνο μου λάθος ήταν πως δεν έκαν α το δημοψήφισμα!

 
Αμετανόητος ο Γιώργος Παπανδρέου: Το μόνο μου λάθος ήταν πως δεν έκαν α το δημοψήφισμα!

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Ενημερώθηκε: 20/04/16 - 08:26

Απαντήσεις προσπάθησε να δώσει το βράδυ της Τρίτης ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας για όλους και για όλα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε να δώσει έναν δικό του απολογισμό, για τα γεγονότα που οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο, την περίφημη φράση "λεφτά υπάρχουν", το δημοψήφισμα που δεν έγινε ποτέ και την "ανταρσία" εναντίον του από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ το 2011.

Η συνέντευξή του πρώην πρωθυπουργού ξεκίνησε από την περίφημη φράση "λεφτά υπάρχουν" λίγο πριν τις εκλογές του 2009. Υποστήριξε πως τότε μιλούσε με βάση τους επίσημους αριθμούς για την οικονομία που έδινε η κυβέρνηση Καραμανλή.

"Ας μην έκανε την στατιστική απάτη ο κ. Καραμανλής, ας μας έλεγε ποια ήταν τα πραγματικά νούμερα, ας μας έλεγε και ο κ. Προβόπουλος ότι το 2008, του είπαν στο ΔΝΤ ότι το χρέος θα πήγαινε πιθανώς μέχρι και 800%." ισχυρίστηκε..

Σε ό, τι αφορά την επίμαχη φράση είπε πως ορισμένοι γκεμπελικά πέρασαν στο λαό πως μιλούσε για παροχές. Ο ίδιος το απορρίπτει.

"Λεφτά υπάρχουν εάν. Το εάν το απέκρυψαν. Γιατί το απέκρυψαν; Διότι ουσιαστικά έλεγα για όλα τα αρνητικά, τα κατεστημένα, τις δυσκολίες που είχε η χώρα μας και θα έπρεπε να αλλάξουν. Γιατί έλεγα ακριβώς. Και αν θέλετε δες τε τους λόγους μου".

Όσο για το ζήτημα της εκλογολογίας και των παροχών, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε κάνοντας έναν παραλληλισμό των υποσχέσεων που έδωσε ο ίδιος και εκείνων που έταξαν οι διάδοχοί του στο Μαξίμου, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να ξεχάσει να αναφερθεί στα Ζάππεια, αλλά και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.

"Τα ισοδύναμα. Θυμόσαστε τις διάφορες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ εν μέσω μνημονίου; Γνωρίζοντας την κατάσταση. Γνωρίζοντας ότι αυτά δεν μπορούσαν να γίνουν" είπε και τόνισε πως εκείνος δεν είχε εικόνα της κρίσης, όπως οι μετέπειτα πρωθυπουργοί. "Εγώ δεν είχα γνώση καν. Και πάλι σας λέω το πρόγραμμα μας ήταν πολύ λιτό σε σχέση με τις παροχές".

Το μνημόνιο ήταν μονόδρομος

Έξι χρόνια μετά ο κ. Παπανδρέου παραδέχτηκε πως το μνημόνιο ήταν μονόδρομος, λέγοντας χαρακτηριστικά, "άλλος δρόμος δεν υπήρχε. Ήταν μονόδρομος. Δεν ήταν ευχάριστος μονόδρομος, ούτε δικιά μου απόφαση ήταν" σημείωσε και τόνισε:

"Όλοι οι οικονομολόγοι, ακόμη και αν διαφωνούσαν με το μείγμα της θεραπείας του μνημονίου συμφωνούσαν ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε χωρίς μια βοήθεια, δεν μπορούσαμε να δανειστούμε δηλαδή από τις αγορές και έπρεπε να προσφύγουμε στο μηχανισμό".

Ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, είπε:

"Ο ίδιος ο Στρος Καν δεν θεωρούσε την συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη, δεν την ήθελε, δεν την προωθούσε. Κατ' αρχήν το ύψος των δανείων που χρειαζόμασταν δεν θα μπορούσε καν να το καλύψει το ΔΝΤ", ενώ υποστήριξε πως και ο ίδιος δεν επιζητούσε τη συμμετοχή του.

"Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ. Το ξέρουν όλοι πια και είναι γεγονός πια αυτός ο μύθος. Η Γερμανία ήθελε το ΔΝΤ".

"Θα με κατηγορούσαν αν δεν είχα κάνει αυτό που έκανα να συναντήσω τον οποιονδήποτε, τον κ. Στρος Καν, τον Πούτιν, τον πρωθυπουργό της Κίνας, τους Σαουδάραβες, τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας για να δω αν μπορούσα να βρω τρόπους χρηματοδότησης της χώρας μου".

Το δημοψήφισμα

Ο Γιώργος Παπανδρέου, μνημόνευσε την ένταση κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της επετείου του "ΟΧΙ" και εξήγησε πως τότε ήταν που αποφάσισε το δημοψήφισμα.

"Τα γεγονότα με έπεισαν ότι αν δεν υπάρξει μια απόφαση του ελληνικού λαού για να προχωρήσουμε είτε έτσι, είτε αλλιώς, θα δημιουργούνταν ανυπέρβλητα εμπόδια αυτή η διχόνοια και αυτή η αντιπαράθεση στην υλοποίηση του προγράμματος".

Για τις αντιδράσεις των Βρυξελλών και πιο συγκεκριμένα την έντονη αντίδραση του τότε πρόεδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο κ. Παπανδρέου σημειώνει πως τα δημοσιεύματα ήταν υπερβολικά.

"Προφανώς ήταν μια πολύ σκληρή αντιπαράθεση. Εγώ όμως είχα ενημερώσει και την κ. Μέρκελ, ένα μήνα πριν, τον κ. Μπαρόζο, τον κ. Βαν Ρομπάι, τον κ. Γιούνκερ, το διπλωματικό γραφείο του κ. Σαρκοζί".

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ σημείωσε πως η Γερμανίδα Καγκελάριος αντέδρασε με κατανόηση.

"Ο κ. Σαρκοζί ήταν έξαλλος, κακός αλλά είναι και ο χαρακτήρας του. Πιθανώς του χάλασα το πάρτι των G20" σημείωσε για τον Γάλλο πολιτικό που όπως ανέφερε φοβόταν την αντίδραση των αγορών μετά από μια τέτοια εξέλιξη. "Και του είπα τέλος οι αγορές και εγώ τις φοβάμαι, όλοι τις φοβόμαστε. Επιτέλους η Ευρώπη να πατήσει πόδι στις αγορές αλλά χωρίς την συναίνεση..." σημείωσε και πρόσθεσε: "η Δημοκρατία έλεγα είναι υπεράνω των αγορών και αν δεν λειτουργεί η Δημοκρατία, αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη [...], θα υπάρξει η αποτυχία ενός προγράμματος".