Συνάντηση Ζελένσκι - Μακρόν στη σκιά του ενεργειακού σκανδάλου

 
μακρον και ζελενσκι

Ενημερώθηκε: 14/11/25 - 13:19

Το Παρίσι τη Δευτέρα - μετά την Αθήνα την Κυριακή - ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Η επίσκεψη πραγματοποιείται ενώ η ουκρανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό σκάνδαλο διαφθοράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, την ενέργεια, την οικονομία και την άμυνα. Η συνάντηση θα αποτελέσει επίσης ευκαιρία να «επαναβεβαιωθεί η μακροπρόθεσμη δέσμευση της Γαλλίας προς την Ουκρανία» και να «διατηρηθεί η δυναμική για τις εγγυήσεις ασφαλείας» που έχει προσφέρει η συμμαχία των πρόθυμων, υπό γαλλοβρετανική ηγεσία.

Το ταξίδι του Ζελένσκι στο Παρίσι γίνεται, ενώ το Κίεβο συγκλονίζεται από ένα νέο σκάνδαλο διαφθοράς, μετά τις καταγγελίες ότι συνεργάτες του Ουκρανού προέδρου σχεδίαζαν να υπεξαιρέσουν περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια από τον ενεργειακό τομέα, τη στιγμή που οι πολίτες της χώρας υποφέρουν από διακοπές ρεύματος εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές.

Το σκάνδαλο ξέσπασε σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς η Ουκρανία αναμένεται να αντιμετωπίσει δημοσιονομική στενότητα το επόμενο έτος και επιδιώκει να εξασφαλίσει αναγκαία χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να αξιοποιήσει τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ως «δάνειο αποζημίωσης» προς την Ουκρανία, ωστόσο απαιτείται ακόμη η έγκριση του Βελγίου, στο οποίο βρίσκεται η πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων.

Σε συνέντευξή του στο Axel Springer Global Reporters Network, ο προεδρικός σύμβουλος Αντρίι Γερμάκ δήλωσε ότι ο Ζελένσκι«δεν είναι διεφθαρμένος» και ότι πρόκειται για «έναν άνθρωπο με αρχές».

Οι ευρωπαϊκοί σύμμαχοι, ωστόσο, ζητούν διαβεβαιώσεις ότι το Κίεβο εντείνει τις προσπάθειες κατά της διαφθοράς. Την Πέμπτη, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, ανέφερε ότι το Βερολίνο αναμένει από «την Ουκρανία να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα κατά της διαφθοράς», μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ