Την έναρξη επιχείρησης για την επαναφορά του ελέγχου των στρατιωτικών βάσεων στη Χαντραμούτ ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας στην ανατολική Υεμένη, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι η αποκατάσταση της τάξης «με ειρηνικό τρόπο». Η κίνηση έρχεται μετά τη ραγδαία προέλαση των αυτονομιστών του νότου, οι οποίοι υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με το πρακτορείο Saba.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί νέο επεισόδιο στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ, που στηρίζουν αντίπαλες δυνάμεις στο εσωτερικό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης με έδρα το Άντεν. Στον κυβερνητικό συνασπισμό συμμετέχουν ετερόκλητες παρατάξεις, μεταξύ των οποίων και το Συμβούλιο Μετάβασης του Νότου (ΣΜΝ), το οποίο πολεμά τους σιίτες αντάρτες Χούθι που ελέγχουν τη Σανάα και μεγάλο μέρος του βορρά από το 2014.
Νωρίτερα, η κυβέρνηση όρισε τον κυβερνήτη της Χαντραμούτ, Σάλεμ Άχμεντ Σαΐντ αλ Χουνμπάσι, επικεφαλής των δυνάμεων «Εθνικής Ασπίδας» στην επαρχία, παρέχοντάς του πλήρεις στρατιωτικές και διοικητικές αρμοδιότητες. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η επιχείρηση δεν συνιστά κήρυξη πολέμου ούτε αποσκοπεί σε κλιμάκωση, τονίζοντας πως δεν στρέφεται κατά πολιτικών κομμάτων ή αμάχων.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι δυνάμεις του ΣΜΝ κατέλαβαν εκτεταμένες, πετρελαιοφόρες περιοχές στη Χαντραμούτ και στη γειτονική Μάχρα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Το Ριάντ έχει ζητήσει επανειλημμένα την αποχώρησή τους και έχει προχωρήσει σε αεροπορικά πλήγματα, ενώ πρόσφατα βομβαρδίστηκε φορτίο όπλων στο λιμάνι της Μουκάλα, που φέρεται να προερχόταν από τα Εμιράτα.
Παράλληλα, το Συμβούλιο Μετάβασης του Νότου δηλώνει αποφασισμένο να διατηρήσει τον έλεγχο των περιοχών που έχει καταλάβει, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις δυνάμεις της «Εθνικής Ασπίδας».
Την ίδια ώρα, η κρίση μεταφέρεται και στο αεροδρόμιο του Άντεν, όπου έχει διακοπεί η εναέρια κυκλοφορία. Ο Σαουδάραβας πρεσβευτής κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΣΜΝ, Αϊνταρούς αλ Ζουμπάιντι, ότι διέταξε το κλείσιμό του, εμποδίζοντας την προσγείωση αεροσκάφους με σαουδαραβική αντιπροσωπεία που επιδίωκε να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση. Από την πλευρά του, το υπουργείο Μεταφορών που ελέγχεται από το ΣΜΝ κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία για επιβολή αεροπορικού αποκλεισμού, εντείνοντας περαιτέρω το κλίμα έντασης.