Πλοία με «δανεική» σημαία Πακιστάν: Η φόρμουλα για την έξοδο από το μπλόκο του Ορμούζ

 
πακιστανικη σημαια

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 02/04/26 - 15:35

Μια αναπάντεχη πρόταση για την έξοδο από το αδιέξοδο στον Περσικό Κόλπο ήρθε στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, το Ιράν φέρεται να συμφώνησε να επιτρέψει τη διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ σε πλοία που φέρουν τη σημαία του Πακιστάν, προσφέροντάς τους μάλιστα συνοδεία από τις ιρανικές ναυτικές δυνάμεις για προστασία από επιθέσεις drones και πυραύλων.

Καθώς το Πακιστάν διαθέτει περιορισμένο αριθμό δικών του εμπορικών πλοίων στην περιοχή, το Ισλαμαμπάντ ξεκίνησε επαφές με μεγάλους διεθνείς εμπορικούς οίκους και διαχειριστές δεξαμενόπλοιων. Στόχος είναι να πειστούν ιδιοκτήτες υπερδεξαμενόπλοιων (VLCC) να υψώσουν προσωρινά την πακιστανική σημαία, ώστε να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν και να μεταφέρουν εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου με ασφάλεια.

Παρά την ελκυστικότητα της πρότασης, οι ναυτιλιακές εταιρείες εμφανίζονται επιφυλακτικές λόγω των σύνθετων νομικών και διπλωματικών ζητημάτων που εγείρει μια τέτοια κίνηση.

Η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται από αναλυτές ως μια προσπάθεια της πακιστανικής διπλωματίας να παρουσιάσει μια απτή επιτυχία στην εκτόνωση της περιφερειακής κρίσης, την ώρα που ο αποκλεισμός των Στενών συνεχίζει να προκαλεί ασφυξία στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ