Real Estate vs Περσικό Παζάρι: Το χάσμα που απειλεί με ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν

 
ιραν

Πηγή Φωτογραφίας: Majid Asgaripour via REUTERS

Ενημερώθηκε: 21/04/26 - 19:37

Σε μια μετωπική σύγκρουση δύο εκ διαμέτρου αντίθετων σχολών διαπραγμάτευσης εξελίσσεται η κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με τον Ντόναλντ Τραμπ να επιχειρεί να επιβάλει τη «διπλωματία του εξαναγκασμού». Ο Αμερικανός πρόεδρος, ποντάροντας στην ωμή ισχύ και τις απειλές για ολοκληρωτική καταστροφή των υποδομών του Ιράν, πιέζει για μια άμεση και θεαματική συμφωνία.

Ωστόσο, η Τεχεράνη απαντά με την παραδοσιακή τακτική της καθυστέρησης και της αντοχής, απορρίπτοντας τη ρητορική του Τραμπ περί «παράδοσης» ως αποκύημα φαντασίας και δηλώνοντας έτοιμη να υποστεί βαρύ κόστος προκειμένου να μην υποχωρήσει σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

Η επικείμενη αποστολή του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς στο Ισλαμαμπάντ για έναν νέο γύρο συνομιλιών πραγματοποιείται σε ένα εκρηκτικό κλίμα, που σημαδεύεται από πρόσφατες ανταλλαγές πυρών στα Στενά του Ορμούζ και την κατάσχεση ιρανικού πλοίου από τις ΗΠΑ.

Οι New York Times επισημαίνουν ένα βαθύ «πολιτισμικό χάσμα»: από τη μία, η ομάδα του Τραμπ –στελεχωμένη από ανθρώπους της αγοράς ακινήτων όπως ο Τζάρεντ Κούσνερ– επιδιώκει γρήγορα αποτελέσματα που θα κυριαρχήσουν στα πρωτοσέλιδα, ενώ από την άλλη, η ιρανική ηγεσία παίζει ένα μακρόπνοο παιχνίδι λεπτομερειών, αμφισβητώντας την αξιοπιστία ενός προέδρου που στο παρελθόν ακύρωσε τη συμφωνία του 2015.

Το διακύβευμα αυτής της διαπραγμάτευσης είναι τεράστιο, καθώς μια αποτυχία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναζωπύρωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, ενεργειακή κρίση και, κυρίως, στην οριστική απόφαση του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Παρά τις προειδοποιήσεις του Τραμπ πως «ο καιρός του καλού παιδιού τελείωσε», η Τεχεράνη δείχνει να μην κάμπτεται, μετατρέποντας τη διαδικασία σε ένα κλασικό case study σύγκρουσης μεταξύ της παρορμητικής ισχύος και του στρατηγικού πείσματος.

Ο Τραμπ έχει ήδη θέσει τον πήχη ψηλά, υποσχόμενος μια συμφωνία πολύ ανώτερη από την προηγούμενη, μένει όμως να φανεί αν η τακτική του «όλα ή τίποτα» θα αποδώσει καρπούς ή θα οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο αδιέξοδο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ