Σαχέλ σε ανάφλεξη: Η πτώση του Κιντάλ και η αποδυνάμωση της στρατιωτικής ηγεσίας στο Μάλι

 
μαλι

Πηγή Φωτογραφίας: MOULAYE SAYAH/AP

Ενημερώθηκε: 28/04/26 - 10:39

Σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση που κλονίζει τα θεμέλια της στρατιωτικής κυβέρνησης στο Μάλι, μια συντονισμένη επίθεση από δυνάμεις της Αλ Κάιντα (JNIM) και αυτονομιστών Τουαρέγκ προκάλεσε το Σάββατο τον θάνατο του Υπουργού Άμυνας, Σαντιό Καμαρά, και τη στρατιωτική υποχώρηση των Ρώσων μισθοφόρων από καίρια προπύργια.

Οι επιθέσεις, που περιλάμβαναν χτυπήματα στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μπαμάκο και πολιορκίες στρατιωτικών βάσεων σε όλη τη χώρα, αποκαλύπτουν ένα νέο επίπεδο επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των δύο ομάδων, παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές.

Η δολοφονία του Καμαρά μέσω παγιδευμένου αυτοκινήτου έχει δημιουργήσει ένα επικίνδυνο κενό εξουσίας, με τον ηγέτη του στρατιωτικού καθεστώτος, Ασίμι Γκόιτα, να παραμένει άφαντος μετά το χτύπημα. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η επίθεση εξέθεσε την παταγώδη αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών και τα όρια της στρατιωτικής σύμπραξης του Μάλι με τη Ρωσία.

Παρά τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι απώθησε τους εισβολείς, η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη στρατηγική πόλη Κιντάλ και η ύψωση της σημαίας των Τουαρέγκ εκεί, σηματοδοτούν μια βαριά ήττα για την κυβέρνηση και τους Ρώσους συμμάχους της.

Η ρίζα της κρίσης ανάγεται στο 2012, όμως η τωρινή κατάσταση κρίνεται ως η πλέον κρίσιμη. Οι ισλαμιστές έχουν σφίξει τον κλοιό γύρω από το Μπαμάκο, ελέγχοντας τον εφοδιασμό καυσίμων και δρώντας ανεξέλεγκτα στα περίχωρα.

Η τακτική συμμαχία μεταξύ του Μετώπου Απελευθέρωσης του Αζαγουάν (FLA) και της οργάνωσης JNIM, αν και ιδεολογικά αταίριαστη —καθώς οι πρώτοι επιδιώκουν ένα κοσμικό κράτος και οι δεύτεροι την επιβολή της σαρία—, αποδεικνύεται αποτελεσματική στην αποδυνάμωση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η τζιχαντιστική οργάνωση JNIM προσπαθεί πλέον να εφαρμόσει μοντέλα διακυβέρνησης που παραπέμπουν στη Συρία, προκειμένου να κερδίσει την τοπική υποστήριξη.

Με τη στρατιωτική λύση να φαντάζει πλέον ανέφικτη, πληθαίνουν οι εκκλήσεις για διεθνή διάλογο, καθώς η συνεχιζόμενη αστάθεια στο Μάλι απειλεί να πυροδοτήσει μια ευρύτερη περιφερειακή κρίση στο Σαχέλ, μετατρέποντας τη χώρα σε ορμητήριο για μελλοντικές διεθνείς απειλές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ