NYTimes: Το Ιράν διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος της πυραυλικής του ισχύος παρά τις αμερικανικές επιθέσεις

 
ιραν πυραυλοι

Ενημερώθηκε: 13/05/26 - 16:18

Παρά το αφήγημα της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ περί συντριπτικής στρατιωτικής νίκης επί του Ιράν, απόρρητες αξιολογήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, τις οποίες αποκαλύπτουν οι The New York Times, σκιαγραφούν μια εντελώς διαφορετική εικόνα για την πραγματική κατάσταση στο πεδίο.

Σύμφωνα με τις διαβαθμισμένες εκθέσεις, η Τεχεράνη όχι μόνο διατήρησε σημαντικό μέρος των στρατιωτικών της δυνατοτήτων, αλλά κατάφερε να αποκαταστήσει κρίσιμες επιχειρησιακές υποδομές, παρά τις εκτεταμένες αμερικανικές επιθέσεις των τελευταίων μηνών στο πλαίσιο της επιχείρησης «Επική Οργή».

Οι αξιολογήσεις αναφέρουν ότι το Ιράν έχει ανακτήσει την επιχειρησιακή πρόσβαση στις 30 από τις 33 πυραυλικές θέσεις που διαθέτει κατά μήκος των Στενών του Ορμούζ, εξέλιξη που αμφισβητεί ευθέως τους ισχυρισμούς του Λευκού Οίκου περί «εξουδετερωμένου» ιρανικού στρατού.

Αμερικανικές πηγές με γνώση των εκθέσεων σημειώνουν ότι οι ιρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να διαθέτουν σημαντικές δυνατότητες μετακίνησης και εκτόξευσης πυραύλων μέσω κινητών εκτοξευτών, ενώ πολλές υπόγειες εγκαταστάσεις παραμένουν λειτουργικές ή έχουν ήδη αποκατασταθεί.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το Ιράν:

  • διατηρεί περίπου το 70% των κινητών εκτοξευτών πυραύλων,
  • διαθέτει ακόμη το 70% του προπολεμικού πυραυλικού του αποθέματος,
  • έχει επαναφέρει σε λειτουργία περίπου το 90% των υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης και εκτόξευσης.

Οι αποκαλύψεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ και του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε υποστηρίξει ότι οι πυραυλικές δυνατότητες του Ιράν είχαν «διαλυθεί», ενώ ο Χέγκσεθ είχε κάνει λόγο για «αποδεκατισμό» του ιρανικού στρατού και αδυναμία διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων για χρόνια.

Από την πλευρά του Λευκού Οίκου, η εκπρόσωπος Ολίβια Γουέιλς επέμεινε ότι οι ιρανικές στρατιωτικές δυνατότητες έχουν «συντριβεί», κατηγορώντας όσους αμφισβητούν το επίσημο αφήγημα ότι λειτουργούν ως «φερέφωνα» των Φρουροί της Επανάστασης.

Επιθετική ήταν και η αντίδραση του Πενταγώνου, με τον προσωρινό εκπρόσωπο Τζόελ Βαλντέζ να κατηγορεί τους New York Times ότι επιχειρούν να παρουσιάσουν την επιχείρηση «Επική Οργή» ως αποτυχία αντί για «ιστορικό επίτευγμα».

Την ίδια ώρα, το δημοσίευμα αναδεικνύει και ένα σοβαρό στρατηγικό πρόβλημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες: τη δραματική μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων πυραύλων και πυρομαχικών.

Σύμφωνα με τους New York Times, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων χρησιμοποιήθηκαν περίπου 1.100 πύραυλοι cruise μεγάλου βεληνεκούς, περισσότεροι από 1.000 πύραυλοι Tomahawk και πάνω από 1.300 πύραυλοι Patriot, ποσότητες που αντιστοιχούν σε πολυετή παραγωγή της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας.

Η εκτεταμένη χρήση πυρομαχικών προκαλεί ήδη ανησυχία σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις οπλικών συστημάτων προς την Ουκρανία, λόγω της ανάγκης αναπλήρωσης των αμερικανικών στρατιωτικών αποθεμάτων.

Οι ίδιες αξιολογήσεις εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ πιθανόν υποτίμησαν την ανθεκτικότητα των ιρανικών υπόγειων εγκαταστάσεων. Εξαιτίας περιορισμένων αποθεμάτων βομβών bunker-buster, αμερικανικές δυνάμεις φέρονται να επέλεξαν σε αρκετές περιπτώσεις να αποκλείσουν εισόδους υπόγειων βάσεων αντί να τις καταστρέψουν ολοκληρωτικά.

Αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες των NYT, επέτρεψε στο Ιράν να αποκαταστήσει την πρόσβαση και τη λειτουργικότητα σημαντικών εγκαταστάσεων πολύ ταχύτερα από ό,τι ανέμεναν οι αμερικανικές υπηρεσίες.

Παρά τις σοβαρές οικονομικές πιέσεις και τις απώλειες στην ηγεσία του, το Ιράν φαίνεται ότι εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρές δυνατότητες στρατιωτικής αποτροπής, περιπλέκοντας τους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον σε περίπτωση κατάρρευσης της εύθραυστης εκεχειρίας στην περιοχή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ