Τουρκικές προκλήσεις στους αιθέρες της Κύπρου: Παρενοχλήθηκαν τα αεροσκάφη του Νίκου Δένδια και Ευρωπαίων υπουργών

 
νικος δενδιας

Ενημερώθηκε: 08/06/26 - 09:37

Σε μια σοβαρή πρόκληση προχώρησε η Άγκυρα, παρενοχλώντας το στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε στην Κύπρο τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, καθώς και κρατικά αεροπλάνα άλλων Ευρωπαίων ομολόγων του, ανάμεσα στους οποίους της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Η παρενόχληση εκδηλώθηκε αρχικά με παρεμβολές στις επικοινωνίες των αεροσκαφών από τον πύργο ελέγχου του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου στα Κατεχόμενα.

Ταυτόχρονα, δύο τουρκικά μαχητικά F-16 απογειώθηκαν από την Τύμπου και παρακολουθούσαν από απόσταση τις πτήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, γινόμενα ορατά και από τις ελεύθερες περιοχές. Οι υπουργοί μετέβαιναν στο νησί ενόψει του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (Άμυνας) που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε.

Η συμπεριφορά αυτή της κατοχικής δύναμης δεν είναι πρωτοφανής, καθώς παρόμοιες ενέργειες έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν κατά τη διάρκεια ευρωπαϊκών συνόδων στην Κύπρο. Ωστόσο, η χρονική συγκυρία προκαλεί ερωτήματα, καθώς η Τουρκία επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να αναθερμάνει τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ παράλληλα ξεκινούν στη Λευκωσία οι επαφές της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν.

Το επεισόδιο επιβεβαίωσε επίσημα ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Κύπριου Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι το ζήτημα θα τεθεί άμεσα τόσο στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Σχέσεις, Κάγια Κάλας, όσο και στο πλαίσιο της Άτυπης Συνάντησης των Ευρωπαίων Υπουργών Άμυνας, προκειμένου να υπάρξει επίσημη αντίδραση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ