Παρά τα ηχηρά χτυπήματα των τελευταίων ετών —όπως η πρωτοφανής κυβερνοεπίθεση στη Sony Pictures το 2014, η υποκλοπή απόρρητων στρατιωτικών αρχείων το 2016 και η πολύκροτη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Μαλαισία— η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να υστερεί σημαντικά στον τομέα της συλλογής πληροφοριών.
Το καθεστώς στερείται τόσο ενός διευρυμένου δικτύου κατασκόπων στο εξωτερικό όσο και των τεχνολογικών μέσων για μια παγκόσμια δορυφορική επιτήρηση.
Αυτήν ακριβώς τη δομική αδυναμία επιχειρεί τώρα να ανατρέψει ο Βορειοκορεάτης ηγέτης. Σε πρόσφατη σύσκεψη, ο Κιμ ζήτησε «ριζικές» αλλαγές στον μηχανισμό στρατιωτικής αναγνώρισης και πληροφοριών, με στόχο την αποτελεσματικότερη θωράκιση της χώρας απέναντι στους αντιπάλους της.
Στο πλαίσιο αυτό, η κεντρική υπηρεσία πληροφοριών μετονομάστηκε σε «Γενικό Γραφείο Αναγνώρισης και Πληροφοριών», εξέλιξη που σηματοδοτεί τη διεύρυνση του πεδίου δράσης της στην παραδοσιακή κατασκοπεία, τον κυβερνοπόλεμο και τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους.
Τα εμπόδια, ωστόσο, παραμένουν μεγάλα. Η Πιονγκγιάνγκ διατηρεί μόλις 43 διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό (έναντι 271 των ΗΠΑ), γεγονός που περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες φυσικής κατασκοπείας υπό διπλωματική κάλυψη.
Ταυτόχρονα, στον τομέα της διαστημικής επιτήρησης η υστέρηση είναι τεράστια, καθώς έχει καταφέρει να θέσει σε τροχιά μόλις έναν δορυφόρο —με τις εικόνες του Google Earth να θεωρούνται ακόμη και σήμερα πιο λεπτομερείς από τις δικές της.
Το τοπίο αυτό επιχειρείται να αλλάξει μέσω στρατηγικών συμμαχιών. Σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική κατασκοπεία, η Μόσχα παρέχει πλέον στη Βόρεια Κορέα κρίσιμη τεχνογνωσία για δορυφόρους, ως αντάλλαγμα για την αποστολή βορειοκορεατικών στρατευμάτων στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι η Πιονγκγιάνγκ, σε συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα, θα μπορούσε σταδιακά να διαμορφώσει ένα ανατολικό αντίπαλον δέος απέναντι στη δυτική συμμαχία ανταλλαγής πληροφοριών «Five Eyes».