Σερβία: Χιλιάδες κόσμου στο λαϊκό προσκήνυμα για τον Ράτκο Μλάντιτς – Η τελετή στο Βελιγράδι

 
Σερβία: Χιλιάδες κόσμου στο λαϊκό προσκήνυμα για τον Ράτκο Μλάντιτς – Η τελετή στο Βελιγράδι

Ενημερώθηκε: 07/09/26 - 13:34

Χιλιάδες άνθρωποι απέτισαν τη Δευτέρα φόρο τιμής στον Ράτκο Μλάντιτς, τον πρώην στρατιωτικό διοικητή των Σερβοβόσνιων στον πόλεμο της Βοσνίας, ο οποίος πέθανε ενώ εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Χάγη για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα σε μικρό σερβικό ορθόδοξο ναό του Αγίου Λουκά στο Βελιγράδι, όπου πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί από νωρίς.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Σερβία να μην αποδοθούν επίσημες τιμές στον Μλάντιτς.

Πάνω στο φέρετρο είχαν τοποθετηθεί το στρατιωτικό πηλήκιο και το ξίφος του, ενώ δεξιά και αριστερά στέκονταν Σέρβοι στρατιώτες με στολές εκστρατείας.

Παραμένει διχαστική προσωπικότητα

Παρά την καταδίκη του από το διεθνές δικαστήριο του ΟΗΕ, ο Μλάντιτς εξακολουθεί να θεωρείται ήρωας από τμήμα της σερβικής κοινωνίας, γεγονός που αποτυπώθηκε και στη μεγάλη προσέλευση στο λαϊκό προσκύνημα.

Ο Μίλαν Ντόμπριτς, ο οποίος ταξίδεψε στο Βελιγράδι από το Κόσοβο για να αποτίσει φόρο τιμής, δήλωσε ότι ο Μλάντιτς «ήταν ένας άνθρωπος που έδωσε όλη τη ζωή του για τον σερβικό λαό, στο Κόσοβο, στη Βοσνία, στην Κροατία και στη Σερβία».

«Χαίρομαι που σήμερα το πρωί ο κόσμος έρχεται για να του αποδώσει ιδιαίτερη τιμή», πρόσθεσε.

Ο Ράτκο Μλάντιτς υπήρξε μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες των πολέμων που ακολούθησαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ