Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συνάντησης των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 τον Δεκέμβριο στο Μαϊάμι, καθώς το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε την Πέμπτη (24/09) ότι είναι πρόωρο να συζητηθεί η ημερήσια διάταξη μιας ενδεχόμενης συνάντησης των δύο ηγετών.
Η τοποθέτηση του Κρεμλίνου ήρθε μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος ανέφερε την Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσκαλέσει τον Ρώσο πρόεδρο στη σύνοδο κορυφής της G20, όπου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Τραμπ.
«Εκτιμούμε την πρόσκληση και θα αποφασίσουμε για την απάντησή μας», δήλωσε ο Πεσκόφ, διευκρινίζοντας ότι η Μόσχα δεν έχει λάβει ακόμη οριστική απόφαση για τη συμμετοχή του Πούτιν.
Στο επίκεντρο ο πόλεμος στην Ουκρανία
Το ενδεχόμενο νέας συνάντησης Πούτιν και Τραμπ τίθεται ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες της Ουάσινγκτον για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει, από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025, να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της σύγκρουσης, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.
Από την πλευρά του, ο Πεσκόφ επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι επιδιώκει μια συνολική ειρηνευτική διευθέτηση και όχι μια προσωρινή εκεχειρία.
Προς το παρόν, δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν ο Ρώσος πρόεδρος θα αποδεχθεί την αμερικανική πρόσκληση ούτε εάν θα πραγματοποιηθεί τελικά διμερής συνάντηση με τον Τραμπ.