Σε αλλαγή τακτικής προχωρούν οι Βρυξέλλες, εξετάζοντας για πρώτη φορά τη θέσπιση συγκεκριμένων ημερομηνιών-στόχων για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Μαυροβούνιο, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και την Αλβανία, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Politico.
Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται ξεχωριστούς «οδικούς χάρτες» για τις τέσσερις αυτές χώρες, οι οποίες θεωρείται ότι προπορεύονται σημαντικά στην υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.
Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην επιτάχυνση μιας διαδικασίας που παραδοσιακά διαρκεί δεκαετίες, παρέχοντας στους υποψηφίους σαφή ορόσημα για την ολοκλήρωση των διαπραγματευτικών κεφαλαίων («συστάδων»), αλλά και δεσμεύοντας παράλληλα τα ίδια τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να μην καθυστερούν τη διαδικασία.
Ποιοι μένουν πίσω
Η νέα αυτή στρατηγική δημιουργεί ουσιαστικά μια διεύρυνση «δύο ταχυτήτων». Ενώ οι τέσσερις προπορευόμενες χώρες λαμβάνουν σαφείς εγγυήσεις, άλλες υποψήφιες χώρες —όπως η Βόρεια Μακεδονία, το Κοσσυφοπέδιο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη— παραμένουν εκτός του νέου αυτού σχεδιασμού στο παρόν στάδιο.
Παράλληλα, οι ενταξιακές διαδικασίες για τη Γεωργία, την Τουρκία και τη Σερβία παραμένουν ουσιαστικά «παγωμένες», λόγω των σοβαρών ανησυχιών της Ε.Ε. για οπισθοδρόμηση στους τομείς της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Γεωπολιτικές πιέσεις και φόβοι για αδιέξοδο
Όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, οι νέοι οδικοί χάρτες θα ορίζουν αυστηρές προθεσμίες και συγκεκριμένα παραδοτέα. Η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει τις αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες των Βρυξελλών εν μέσω εντάσεων με τις ΗΠΑ, αλλά και των απειλών από τη Ρωσία και την Κίνα.
Στις Βρυξέλλες επικρατεί έντονος προβληματισμός ότι οι υπερβολικές καθυστερήσεις στην ενταξιακή πορεία ενδέχεται να προκαλέσουν απογοήτευση στους υποψηφίους, καθιστώντας τους ευάλωτους στις πιέσεις και την επιρροή ανταγωνιστικών δυνάμεων.