Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγούνται οι διπλωματικές προσπάθειες του Κατάρ για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, καθώς οι δύο πλευρές εμφανίζονται μέχρι στιγμής απρόθυμες να προχωρήσουν στις υποχωρήσεις που απαιτούνται για έναν συμβιβασμό, σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση των συνομιλιών που επικαλείται το Axios.
Η περιορισμένη πρόοδος ενισχύει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέας στρατιωτικής αναμέτρησης. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να εξετάσει την επιστροφή σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.
Οι Καταριανοί διαμεσολαβητές αναμένεται να συνεχίσουν τις επαφές, αν και σύμφωνα με δύο από τις πηγές που μίλησαν στο Axios, η απογοήτευση από τη στάση τόσο της Ουάσιγκτον όσο και της Τεχεράνης αυξάνεται.
Στο πλαίσιο της διαμεσολαβητικής προσπάθειας, ο Καταριανός αξιωματούχος Αλί αλ-Θαουάντι συναντήθηκε τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί και την ομάδα του. Οι συνομιλίες διήρκεσαν αρκετές ώρες και επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, σε δισέλιδη πρόταση συμβιβασμού που είχε καταθέσει το Κατάρ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση επιχειρούσε να γεφυρώσει τις βασικές απαιτήσεις των δύο πλευρών: από τη μία, το αίτημα του Ιράν για άρση του αμερικανικού ναυτικού αποκλεισμού και, από την άλλη, την απαίτηση των ΗΠΑ για συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Τεχεράνης σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Αργότερα τη Δευτέρα, ο αλ-Θαουάντι μετέβη στην Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκε με τον απεσταλμένο του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, καθώς και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους. Στη συνάντηση συμμετείχε για σύντομο διάστημα και ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς.
Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε εμφανιστεί αισιόδοξος για την πορεία των επαφών, με Αμερικανούς αξιωματούχους να χαρακτηρίζουν τις συνομιλίες «θετικές και εποικοδομητικές» και να υποστηρίζουν ότι το Ιράν είχε δείξει μεγαλύτερη ευελιξία στο πυρηνικό ζήτημα.
Στο τραπέζι φέρεται να βρισκόταν ακόμη και το ενδεχόμενο ελάφρυνσης των αμερικανικών κυρώσεων και αποδέσμευσης παγωμένων ιρανικών κεφαλαίων, υπό την προϋπόθεση ότι η Τεχεράνη θα προχωρούσε σε συγκεκριμένα βήματα για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.
Ωστόσο, η εικόνα άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες. Ενώ οι Καταριανοί αξιωματούχοι βρίσκονταν ακόμη στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανέφερε μέσω Truth Social ότι δεν προσφέρει «τίποτα» στο Ιράν.
Πηγή με γνώση των συνομιλιών περιέγραψε την κατάσταση ως αδιέξοδο, σημειώνοντας ότι οι απαιτήσεις της Τεχεράνης δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την Ουάσιγκτον, ενώ από την αμερικανική πλευρά εκτιμάται ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν δημιουργεί επαρκή κίνητρα για συμβιβασμό.
Παράλληλα, περιφερειακοί διαμεσολαβητές, μεταξύ των οποίων το Πακιστάν και η Αίγυπτος, φέρεται να κάλεσαν το Ιράν να εξετάσει παραχωρήσεις στο πυρηνικό πρόγραμμα. Η Τεχεράνη, ωστόσο, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Axios, θα εξέταζε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μόνο εφόσον οι ΗΠΑ επέστρεφαν στο μνημόνιο κατανόησης του Ιουνίου.
Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Μοχσέν Ρεζαΐ, υποστήριξε ότι η Τεχεράνη έχει ήδη γνωστοποιήσει τους όρους της στην Ουάσιγκτον, κατηγορώντας τον Τραμπ ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο και δεν μπορεί «ούτε να διαπραγματευτεί ούτε να πολεμήσει».
Ο Τραμπ, πάντως, δήλωσε την Τρίτη ότι οι συνομιλίες δεν εξελίσσονται καλά και ότι δεν γνωρίζει εάν το Ιράν είναι ακόμη έτοιμο να υποχωρήσει. Παράλληλα, επανέλαβε ότι βασικός στόχος της αμερικανικής πολιτικής παραμένει να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικού όπλου από την Τεχεράνη.