Τουρκία-Δημοψήφισμα: Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση μετά την κάλπη

 
Τουρκία-Δημοψήφισμα: Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση μετά την κάλπη

Ενημερώθηκε: 20/04/17 - 15:52

Την ώρα που το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο απέρριψε τις προσφυγές για ακύρωση του δημοψηφίσματος, η πρώτη δημοσκόπηση μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία, προβλέπει πως αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το ΑΚΡ θα λάμβανε 50%-51%, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) 25%, το ακροδεξιό ΜΗΡ 10-11% και το φιλοκουρδικό HDP 8-9%.

δημοψήφισμα

Ο Πρόεδρος της εταιρείας Genar, που διενήργησε το , Ιχσάν Ακτάς, είπε πως μετά το δημοψήφισμα δεν αλλάζουν τα ποσοστά των κομμάτων και ότι φάνηκε πως ποσοστό 5% από το ΑΚΡ ψήφισε όχι στο δημοψήφισμα.

Να θυμήσουμε πως η νίκη του Ερντογάν στο δημοψήφισμα με αντικείμενο την συνταγματική αναθεώρηση, του δίνει, ως Πρόεδρο του Τουρκικού Κράτους διευρυμένες εξουσίες.

Βάσει τις συνταγματικής μεταρρύθμισης, ο πρόεδρος Ερντογάν θα συγκεντρώνει τις περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες, ορίζοντας ο ίδιος τους υπουργούς της κυβέρνησης, καθώς και έναν ή δύο αντιπροέδρους.

Ο θώκος του πρωθυπουργού καταργείται, ενώ βάσει των προβλέψεων του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα στον δικαστικό τομέα.

πρόεδρος της Τουρκίας

Ο θα μπορεί να επιλέγει άμεσα ή έμμεσα έξι μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), το οποίο είναι αρμόδιο για να διορίζει και να αποπέμπει τους δικαστικούς λειτουργούς. Το κοινοβούλιο θα επιλέγει τα υπόλοιπα επτά μέλη.

Τα στρατοδικεία, που έχουν στο παρελθόν καταδικάσει σε θάνατο πολλούς αξιωματούχους μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Αντνάν Μεντερές μετά το πραξικόπημα του 1960, θα απαγορευθούν πλην εξαιρέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουρκία: Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο απέρριψε τις προσφυγές για ακύρωση του δημοψηφίσματος

“Ναζιστές” όσοι επικρίνουν τον Ερντογάν-Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο της νοθείας στις κάλπες (ΒΙΝΤΕΟ)

Τουρκία-Κεμαλικοί: Θα εξαντλήσουμε όλα τα νομικά μέσα για να πετύχουμε την ακύρωση του δημοψηφίσματος