Κομισιόν - «Πράσινο φως» στην κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες

 
Κομισιόν - «Πράσινο φως» στην κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες

Ενημερώθηκε: 04/05/16 - 16:58

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν από κοινού, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Φρανς Τίμερμαν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, καλώντας την Άγκυρα να εκπληρώσει τις εναπομείνασες δεσμεύσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, τόνισε ότι η Τουρκία έχει σημειώσει «εντυπωσιακή πρόοδο» στην εκπλήρωση των σχετικών κριτηρίων (72 συνολικά), ωστόσο η Άγκυρα καλείται να εκπληρώσει πέντε σημαντικά προαπαιτούμενα που εκκρεμούν. Τα κριτήρια αυτά αφορούν τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την τρομοκρατία και της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την επιχειρησιακή συμφωνία με τη Europol, καθώς και τη συμφωνία για τη δικαστική συνεργασία με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Παράλληλα, η Τουρκία καλείται να προχωρήσει στην έκδοση διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτού λάβει την τελική έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ τον Ιούνιο.

Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι αν δεν απελευθερωθεί το καθεστώς βίζας για τους Τούρκους που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ, δεν πρόκειται να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΕ για την επανεισδοχή των προσφύγων, αλλά και τον έλεγχο των ροών προς τα νησιά του Αιγαίου.

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters υποστήριζαν νωρίτερα πως Γερμανία και Γαλλία έχουν προτείνει την εισαγωγή μηχανισμού που θα επιτρέπει ταχεία επιστροφή στη βίζα σε περιπτώσεις, «επί παραδείγματι», όπως αναφέρεται, απροσδόκητης αύξησης αφίξεων από κάποια χώρα.

Μάλιστα, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νόμο για τη δημιουργία επιτροπής που θα ελέγχει την πειθαρχία των αξιωματούχων των δυνάμεων ασφαλείας που αποτελούσε ένα από τα κριτήρια που έπρεπε να εκπληρώσει η Τουρκία.