«Παζάρι» για τα χρόνια λιτότητας στο Euro Working Group

 
«Παζάρι» για τα χρόνια λιτότητας στο Euro Working Group

Ενημερώθηκε: 04/05/17 - 08:44

Μετά την συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα βρεθεί στο Euro Working Group με στόχο τόσο να υπάρχει μια συζήτηση για το χρέος, αλλά και να «κλειδώσουν» πλεονάσματα και προαπαιτούμενα.

πρωτογενή πλεονάσματα

Γερμανία

Το μεγάλο παζάρι πρόκειται να είναι για τα , με την να ζητάει 3,5% μέχρι το 2028 και την ελληνική κυβέρνηση να αντιπροτείνει μέχρι το 2021. Η διαπραγμάτευση της λιτότητας που πρόκειται να εφαρμοστεί στους Έλληνες σύμφωνα με πηγές δείχνει να κλειδώνει μέχρι το 2023 τουλάχιστον.

τρόικα

Ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Ντέκλαν Κοστέλο προχώρησε σε ενημέρωση των πρέσβεων από όλο τον κόσμο για το περιεχόμενο της συμφωνίας και τις προοπτικές από εδώ και εμπρός. Διπλωματικές πηγές μεταδίδουν κλίμα αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Μαΐου ωστόσο δεν λείπουν και οι φωνές ανησυχίας για τη σκληρή στάση που εξακολουθεί να τηρεί η πλευρά Σόιμπλε.

προαπαιτούμενα

Τα αναμένεται να παίξουν τον ρόλο τους στις συζητήσεις στο Euro Working Group καθυώς θα καθορίσουν την πορεία της εκταμίευσης των δόσεων. Οι δανειστές περιμένουν στη γωνία για να δουν αν η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στις δεσμεύσεις που πήρε.

Από τα ακριβή όρια των περικοπών στις συντάξεις, τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές και τα φάρμακα στα σουπερμάρκετ, μέχρι το ποια από τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου θα θιγούν και ποια θα μείνουν απέξω, αναμένεται να κρίνουν την πορεία μέχρι το Eurogroup «σταθμός» της 22ας Μαΐου.

Το χρέος πάει... Μπάρι

χρέους

Στο ζήτημα του , οι δανειστές δεν αποκαλύπτουν τις σκέψεις τους τουλάχιστον μέχρι την σύνοδο των G7 στο Μπάρι στις 11-13 Μαΐου, όπου και αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα της Ελλάδας.

Έτσι, αν τα νέα μέτρα του Hilton έχουν συμφωνηθεί και έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή ως τις 20 του μήνα και παράλληλα έχει επιτευχθεί συμβιβασμός Ευρωπαίων-ΔΝΤ για το χρέος, τότε το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα ανακοινώσει τη λεγόμενη συνολική συμφωνία (global deal). Με το κλίμα να προδιαθετεί για θετική εξέλιξη για την Ελλάδα.

Στη συνέχεια, το πιθανότερο τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναγκαστική προσγείωση για ελικόπτερο Απάτσι

Έως ένα μισθό θα χάσουν οι χαμηλόμισθοι από τη μείωση του αφορολόγητου

Αυστριακός Τύπος: Τώρα στην Ελλάδα περιμένουν ελάφρυνση χρέους