Υπάρχει κάποιος που θέλει να συγχωρέσει τον Κ. Σημίτη για το αμαρτωλό C4I;

 
Υπάρχει κάποιος που θέλει να συγχωρέσει τον Κ. Σημίτη για το αμαρτωλό C4I;

Ενημερώθηκε: 05/07/17 - 17:01

Οι οσμές σκανδάλου έχουν πνίξει την Ελλάδα με το ρεπορτάζ της κυριακάτικης «Real News» να φέρνει στη δημοσιότητα μια σοβαρή καταγγελία που αν επιβεβαιωθεί θα προκαλέσει τριγμούς σε όλο το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Οι φήμες και οι υποψίες για τυχόν δωροδοκία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη έχουν προκαλέσει σάλο τόσο στον πολιτικό όσο και τον δικαστικό κόσμο.

κατάθεση

Γερμανία

εκσυγχρονισμό έξι συνολικά φρεγατών

Το δημοσίευμα μιλά για μια... «ξεχασμένη» κι ένα έμβασμα που ξεκινά από Μπαχάμες και φτάνει στην μέσω Ελλάδος, με την ιστορία να ξεκινά πίσω στο 2005. Όταν και ο Μισέλ Ζοσεράν πρώην πρόεδρος της εταιρείας Thales, η οποία θα αναλάμβανε τον του Πολεμικού Ναυτικού, είχε καταγγείλει τον Κώστα Σημίτη στα γαλλικά δικαστήρια ως αποδέκτη δωροδοκίας.

γαλλική δικαιοσύνη

Τουρκία

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η εφημερίδα ο Ζοσεράν, όπως αν και καταδικάστηκε για διαφθορά, συνεργάστηκε με τη , αποκαλύπτοντας τις πρακτικές της εταιρείας του σε χώρες όπως η και η Ελλάδα.

πρωθυπουργός

Σε ένα απόσπασμα της κατάθεσής του, γινόταν σαφής αναφορά ότι ο πρώην φέρεται να είχε δωροδοκηθεί, προκειμένου η αμερικανική εταιρεία SAIC να πάρει το διαβόητο project ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το C4I.

Γιατί δεν έχει «κουνηθεί φύλλο»;

εισαγγελικές

Το ερώτημα που δημιουργείται είναι γιατί ενώ οι Αρχές είχαν ζητήσει να διερευνηθούν τα λεγόμενα της κατάθεσης Ζοσεράν από τις 13 Ιουλίου του 2006, το εν λόγω απόσπασμα από την κατάθεση του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Thales, επανεξετάστηκε από τη δικαιοσύνη περίπου δέκα χρόνια μετά, το 2016.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την «Real News», στο έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τόσο η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, Ηλιάνα Ζαμανίκα, όσο και ο βοηθός της, Γεώργιος Ευαγγέλου, ζητούν την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία στην υπόθεση με τις φρεγάτες.

Το «πολυταξιδεμένο» έμβασμα από τις Μπαχάμες

offshore

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης και σε ένα έμβασμα ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, το οποίο έγινε από εταιρεία με έδρα τις Μπαχάμες και φέρεται να κατέληξε σε λογαριασμό προσώπου του πολύ στενού περιβάλλοντος του Κώστα Σημίτη. Το έμβασμα σύμφωνα με το ρεπορτάζ φαίνεται να παρελήφθη από ελληνική τράπεζα ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τη σύμβαση του «αμαρτωλού» C4I. Έμεινε για λίγες ημέρες στον συγκεκριμένο λογαριασμό και στη συνέχεια μεταβιβάστηκε σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό στη Γερμανία.

Αυτό φαίνεται να είναι πως προκάλεσε το ενδιαφέρον των αρμοδίων Αρχών καθώς η μικρή «στάση» του εμβάσματος στην Ελλάδα μέχρι να πάει Γερμανία δείχνει σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας να οδηγεί σε 2 συμπεράσματα:

α. Επειδή οι κανόνες ελέγχου στην Ελλάδα ήταν χαλαρότεροι σε σύγκριση με τη Γερμανία και

β. Επειδή ο παραλήπτης είχε «εγγυήσεις» ότι δεν θα υπήρχε ποτέ περίπτωση να ελεγχθεί ποτέ στη χώρα μας

Τράπεζας της Ελλάδος

Μάλιστα, δεν αποκλείεται, μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, να κλητευθεί ως μάρτυρας ο ίδιος ο Μισέλ Ζοσεράν, ενώ θα ζητηθεί και η συνδρομή της για το «αμαρτωλό» έμβασμα.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται:

- Γιατί η μαρτυρία του Ζοσεράν για τη φερόμενη δωροδοκία του Κώστα Σημίτη δεν ερευνήθηκε περαιτέρω και έγκαιρα και υπήρξε ολιγωρία ως προς την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης;

- Υπάρχει κάποιος που προσπαθεί να καλύψει τον πρώην πρωθυπουργό και γιατί;

Ήδη, πάντως, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς έχει ανοίξει νέα δικογραφία κατά παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου.

Με πιθανή κλήση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ενώπιων της Δικαιοσύνης ενδέχεται να ανοίξει ο δρόμος για να απαντηθούν κι άλλα μεγάλα ερωτήματα του ελληνικού λαού, όπως το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, το διαβόητο swap της Goldman Sachs, το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, αλλά και για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

C4I: Οι Γάλλοι εμπλέκουν και τον Σημίτη για χρηματισμό

Εισαγγελική έρευνα "βόμβα" για πιθανή εμπλοκή Σημίτη σε υπόθεση δωροδοκίας για το C4I

Π.Καμμένος: Θα εξεταστούν Σημίτης και Παπανδρέου για τα εξοπλιστικά