Digea: Εφικτές έως και 12 τηλεοπτικές άδειες - Τι απαντά η κυβέρνηση

 
Digea: Έκκληση στην κυβέρνηση - Εφικτές έως και 12 τηλεοπτικές άδειες

Ενημερώθηκε: 12/07/17 - 20:49

Την δυνατότητα να δημοπρατηθούν έως και 12 τηλεοπτικές άδειες δίνει η τεχνολογία, υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της Digea.

Digea.

Η σημερινή τεχνολογία επιτρέπει την δημοπράτηση έως και 12 αντί για επτά τηλεοπτικές άδειες επισήμαναν οι εκπρόσωποι της

Απηύθυναν μάλιστα έκκληση στην κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την υιοθέτηση του νέου τρόπου μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος.

Το τεχνολογικό προτύπου DVB Τ2, αντί του σημερινού DVBT δίνει πολλαπλάσιες δυνατότητες εκπομπής τηλεοπτικών καναλιών, και η Ελλάδα βάσει κοινοτικής οδηγίας είναι υποχρεωμένη να το εφαρμόσει έως το 2022.

Η διοίκηση της Digea τόνισε με έμφαση πως δεν προτίθεται να ανανεώσει τη σύμβαση με την ΕΡΤ, η οποία λήγει στα τέλη Οκτωβρίου του 2017, αν η δημόσια τηλεόραση δεν δώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα εκπέμψει μέσω του δικτύου της, μιας και από το 2014 χρησιμοποιεί τον ένα από τους τέσσερις πολυπλέκτες της Digea.

Σύμφωνα με την Digea η αδυναμία της ΕΡΤ να χρησιμοποιήσει τους δύο πολυπλέκτες που από το 2015 της έχει παραχωρήσει το δημόσιο δημιουργεί ντόμινο στην τηλεοπτική αγορά, με αποφάσεις όπως την πρόσφατη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τη δημοπράτηση επτά αδειών γενικού περιεχομένου.

Η DIGEA προειδοποιεί επιπλέον την κυβέρνηση πως η Τουρκία ολοκληρώνει σύντομα τη μετάβαση στα νέα τεχνολογικά πρότυπα, με κίνδυνο, εφόσον η Ελλάδα δεν πράξει το ίδιο, να μην μπορούν να εκπέμψουν σε διάφορα σημεία του Αιγαίου ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Στη συνέντευξη τύπου επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη έγκαιρης ενημέρωσης των καταναλωτών για να προμηθευτούν τηλεοράσεις νέας τεχνολογίας.

Σήμερα οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θέσει σε εφαρμογή την παράλληλη λειτουργία παλαιού και νέου τεχνολογικού προτύπου εκπομπής, ενώ σχεδιάζουν την πλήρη μετάβαση σε ακόμη πιο προηγμένο καθεστώς που θα τους επιτρέπει τη βέλτιστη αξιοποίηση του τηλεοπτικού φάσματος, με το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό τηλεοπτικών καναλιών.

«Χρήσιμα συμπεράσματα» απαντά η Κυβέρνηση

Με μια δήλωση του Λευτέρη Κρετσου, Γενικού Γραμματέα Ενημερωσης και Επικοινωνίας απαντά η κυβέρνηση για την ανακοίνωση της Digea, στην οποία, όπως λέει προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα για τη διάρθρωση της τηλεοπτικής αγοράς στην Ελλάδα και δικαιώνει την τηλεπικοινωνιακή πολιτική της χώρας, όπως αυτή χαράσσεται από την παρούσα κυβέρνηση.

Αφενός, επιβεβαιώνει την ορθότητα υιοθέτησης του simulcast (ταυτόχρονη μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος σε HD και SD) έως το τέλος του 2021, δεδομένης της αναγνώρισης από τη Digea ότι 1.800.000 συμπολίτες μας δεν έχουν κατάλληλο εξοπλισμό για τη λήψη τηλεοπτικού σήματος υψηλής ευκρίνειας.

Αφετέρου, τα στοιχεία της Digea καταδεικνύουν πως οποιαδήποτε συζήτηση για μετάβαση σε νέο τεχνολογικό πρότυπο (DVB-T2) είναι πρόωρη, δεδομένου πως μια τέτοια απόφαση θα συνεπάγονταν σημαντικό κόστος αγοράς νέου αποκωδικοποιητή για τη συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας.

Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει το δικαίωμα στην ενημέρωση και στην ποιοτική ψυχαγωγία σε κάθε νοικοκυριό της χώρας, ιδίως με δεδομένο ότι οι συμπολίτες μας που κατέχουν παλαιάς τεχνολογίας συσκευές ανήκουν κατά τεκμήριο στα πλέον αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Τέλος, όσοι ονειρεύονται ότι εμμέσως θα ρίξουν εκ νέου μαύρο στην ΕΡΤ τους υπενθυμίζουμε ότι η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης.